Galapagos eilanden

Native & Green is al 22 jaar Dè Galapagos Specialist. Wij kennen alle eilanden, kunnen je precies vertellen op welke eilanden en bezoekerssites welke dieren en vogels leven en we kunnen de boten erbij vinden om precies daar te komen om de dingen te zien die jij wilt zien. Een korte of lange cruise, een gecombineerde cruise met hotels, alleen hotels met dagtochten, dagduiktrips, live aboards om te duiken, alles wat je maar zou willen.

Galapagos
De Galapagos eilanden zijn voor veel mensen een droom om te bezoeken. De eilanden zijn wereld beroemd om de flora en fauna. Er zijn veel endemische vogel- en diersoorten die alleen hier voorkomen en omdat er weinig natuurlijke vijanden zijn, loop je zo tussen alle flora en fauna door, die onverstoorbaar doorgaan met hun leven zonder zich iets van je aan te trekken. Dit maakt dat je echt het gevoel hebt dat je als eerste hier voet aan wal zet. Het is uitzonderlijk hoe dicht je bij de meest unieke dieren kunt komen, zonder ze af te schrikken. Goed voor te stellen dat Charles Darwin hier in 1.835 geïnspireerd raakte voor zijn evolutie theorie.

Ligging Galapagos
De Galapagos Archipel is onderdeel van Ecuador en het ligt 1.000 kilometer uit de kust. Je kunt er ook alleen vanuit Ecuador komen. De eilanden Baltra en San Cristobal zijn bereikbaar per vliegtuig vanaf Quito en Guayaquil. Deze Archipel van 19 vulkanische eilanden met omliggend Zee-reservaat is UNESCO Wereld Erfgoed en wordt wel een “levend museum en etalage van de evolutie”.

Flora en Fauna
Veel mensen kennen de Galapagos van de reuzenschildpadden, de landleguanen, de Blauwvoet Jan van Genten en de Galapagos penguins. Maar in deze unieke natuur is nog veel meer te zien, zoals zeeschildpadden, de Roodvoet Jan van Genten, de Nasca Jan van Genten, zeeleguanen, prachtig rode Sally Lightfoot krabben, de zeeleeuwen, de zeerobben (bontzeeleeuwen), de aalscholvers die niet kunnen vliegen (flightless cormorants), maar liefst 17 soorten Darwin Vinken, Spotvogels (Mockingbirds), Galapagos uilen en nog heel veel meer.

Bezoekerssites
Wat veel mensen niet weten is dat niet alleen ieder eiland heel verschillend is in flora en fauna, maar zelfs iedere bezoekerssite per eiland is weer heel anders met eigen dieren, vogels of planten of bijvoorbeeld juist verschillende soorten lava. Het is dus heel bepalend naar welke bezoekerssite je gaat voor wat je gaat zien. Wil je zoveel mogelijk bijzondere plekken zien, dan is een cruise verreweg de beste methode. Je vaart ’s nachts en kunt zo overdag naar tenminste twee (afgelegen) bezoekerssites. De meeste plekken mag je niet zelfstandig naar toe. Vanaf drie dorpjes zijn een paar plekken zelfstandig te bezoeken en kun je ook dagtochten te maken met meestal één (meer nabijgelegen) bezoekerssite, soms met twee.

Ongestoord observeren
Het meest bijzondere van de bezoekerssites is dat je de dieren en vogels ongestoord tot heel dichtbij kunt observeren in hun dagelijkse gedrag. Met weinig tot geen natuurlijke vijanden kennen ze geen angst, ook niet voor de mens. De dieren en vogels trekken zich werkelijk niets van je aanwezigheid aan en zijn buitengewoon benaderbaar.  Dus je ziet ze onverstoorbaar voor je voeten zitten; broeden, eten en voeden; of bijvoorbeeld baltsen, paren of vechten. Werkelijk uniek en een haast onwerkelijke maar zeker een onvergetelijke ervaring!! Voor velen een droom die realiteit wordt.

Zand en lava
Je loopt over zand of lava waar je hier en daar tussen paaltjes moet blijven, maar de dieren trekken zich natuurlijk niets van de paaltjes aan, zodat je af en toe echt op moet passen om niet op een jong zeeleeuwtje, een rustende leguaan of een nest te gaan staan, waarin misschien net een jonge Blauwvoet Jan van Gent uit het ei kruipt of op een lekker hapje zit te wachten. Zie ook Parque Nacional Galápagos.

Onderwaterwereld Galapagos
De onderwaterwereld rond de Galapagos eilanden is zeer bijzonder en een van de mooiste plekken op de wereld om te snorkelen en duiken. Het kruispunt van 3 zeestromen hier maakt dit een smeltkroes van veel soorten zeeleven. De voortdurende vulkanische activiteit en de geïsoleerde ligging heeft geleid tot de ontwikkeling van zeer ongewone diersoorten zoals zeeleguanen. Zie ook Reserva Marina Galápagos.

Snorkelen en duiken Galapagos
Tijdens het snorkelen kun je enorme zeeschildpadden zien grazen; met zeeleeuwen spelen; pinguïns en flightless cormorants onder water achter vissen aan zien schieten; en tussen de vele tropische vissen en zelfs boven haaien en roggen (Manta’s, Stingrays en Eaglerays) zweven in het water. Duiken kan op een dagduiktrip (bootduiken) of een live aboard. Zwem met een Walvishaai, hammerheads, Manta’s, eigenlijk te veel om op te noemen. Kijk maar eens op Duiken op deze website.