Verantwoord toerisme

Voor Native & Green is Ecuador ons tweede thuis en zo voelen ook onze andere bestemmingen daaromheen. Voor ons is het dus heel erg belangrijk dat alle lokale mensen met wie we werken, en ook de dorpen en de natuur goed worden behandeld. Dit is vaak ook een uitgangspunt in de keuzes die we maken. Verantwoord toerisme is al 21 jaar vanzelfsprekend voor ons. Wil je hier meer over weten, bel ons dan gerust.

hulp lokale bevolking

Verantwoord toerisme is iets dat we niet eens zouden willen hoeven te benoemen. Omdat we enorm van Ecuador en haar mensen houden en we er bovendien veel familie hebben, zit dit in ons DNA. En vanzelfsprekend geldt dit dan ook voor onze andere bestemmingen eromheen. Als je weet hoe dingen werken en wat dit voor lokale mensen betekent, kun je niet anders dan hier altijd rekening mee houden en je reizen zo inrichten dat lokale bevolking en de natuur zoveel mogelijk profiteren van toerisme in plaats van er (op lange termijn) last van hebben. En dat kan. Dit wordt vaak ook wel vergeleken met eerlijke ontwikkelingshulp.

Verantwoord toerisme begint al door te werken met familiehotels (in plaats van in toeristische ketens of resorts) en reizigers te adviseren te eten in lokale restaurantjes. Hier wordt gewerkt met lokaal personeel en lokale producten en er wordt geen natuur vernield om grootschalig te bouwen, zodat ook de omgeving en de lokale bevolking er van kan bestaan en natuur blijft behouden. In ketens en resorts wordt vaak alles ingevlogen of gereden uit de grote stad en wordt veel natuur platgegooid om ruimte te maken. We kennen alle plekken veelal uit eigen ervaring en weten dus meestal ook hoe er gewerkt wordt achter de schermen. Hoe wordt er omgegaan met het personeel en krijgen ze goed betaald, wordt personeel en producten zoveel mogelijk lokaal betrokken, en hoe gaan ze om met de natuur en omgeving om hen heen.

Verantwoord toerisme gaat daarnaast natuurlijk ook door in excursies, gidsen, chauffeurs, lodges en ga zo maar door. Wij werken dan ook zo veel mogelijk met kleinschalige lokale organisaties en lokale ondernemende mensen die meteen ook bijdragen aan de gemeenschap. En dus niet met grote organisaties of ketens die vooral veel geld willen verdienen en daarom vaak streven naar schaalvergroting, wat meestal ten koste gaat van de lokale mensen en omgeving.

 

Wil je je vluchten compenseren, steun dan onze stichting Save the Native Forest kan ook. Dit is onze stichting waarmee we regenwoud beschermen in samenwerking met de Huaorani indianen in het Amazone gebeid in Ecuador. Je mag zelf je donatie bepalen, maandelijks een gift kan ook. Dit kan hier: www.stnf.org.