Beste reistijd Peru

Klimaat: In Peru zijn verschillende klimaten en microklimaten. In feite kunt u het hele jaar door in Peru goed reizen, afhankelijk van wanneer u waar bent.

Het klimaat wordt grotendeels beïnvloed door de koude golfstroom Humbolt in de Stille oceaan voor zuid en middenkust van Peru, en het hoge Andesgebergte in het oosten van het land.

Per gebiedje verschilt het klimaat soms erg, ook afhankelijk van de hoogte, vegetatie en ligging, maar globaal kunt u het volgende zeggen:

In de Hooglanden is het van circa april t/m oktober (winter) overwegend helder en droog. In circa november t/m maart (zomer) is het meer bewolkt en nat. Het is dan ’s nachts iets warmer, maar er is ook meer kans op neerslag met soms aardverschuivingen, die de wegen in sommige gebieden minder begaanbaar en reizen juist daar dan lastiger maakt.

De nachten in de Hooglanden zijn (erg) vaak koud en overdag veel warmer, maar de temperatuur varieert met de hoogte. Arequipa heeft bijvoorbeeld een mild klimaat, een soort eeuwige zomer, terwijl in Cuzco de lucht frisser is. Omdat Puno op een nog grotere hoogte ligt, is dat veruit de koudste stad.

In het Noordelijke Kustgebied is het vrijwel het hele jaar erg warm en zonnig met in november t/m maart wat kans op neerslag.

In het Centraal en Zuidelijk Kustgebied (vooral rond Lima) is het door de koude Humbolt stroom juist in november t/m maart warmer en droger en dan gaan veel Peruanen op vakantie.

In april t/m oktober is het iets koeler, soms wat druilerig (maar zelden echt neerslag) en hardnekkige bewolking, de zogenaamde “La Garua”. Maar iets zuidelijker, noordelijker of hoger gelegen gebieden zijn meteen beter. In het gebied aan de kust zoals rond Chiclayo of bijvoorbeeld rond Nazca regent het nagenoeg niet of nooit.

In de Regenwouden is er net als in de Hooglanden in november t/m maart de meeste neerslag.