Reisopties rondreis Galapagos boottocht of dagtochten

De Galapagos bestaan dus uit veel verschillende eilanden en eilandjes en ieder plekje is anders en vind je andere dieren en vogels. Om hier een goed beeld van te krijgen is het dus nodig om een rondreis Galapagos te maken, en zo op verschillende eilanden te komen en dan ook nog eens op verschillende bezoekerssites, die dus allemaal anders zijn. Dit kan het beste met een boot die een rondreis maakt, waarop je 's nachts slaapt. Overdag ga je dan met kleine bootjes naar de kant om daar te lopen, te kijken, te snorkelen en foto's te maken. Meestal twee bezoekerssites per dag. Er zijn ook drie bewoonde eilanden waar je in een hotel kunt slapen, om vanuit daar plekken te gaan zien, of zelfs dagtochten te doen naar andere eilanden. Hieronder een toelichting:

Hoe gaat een rondreis Galapagos met zo’n boottocht? 
Om (juist het bijzondere van) de eilanden dus echt te leren kennen kun je met een boot een rondreis maken langs een aantal verschillende eilanden. Je kunt een cruise ofwel boottocht maken van bijvoorbeeld 6 of 8 of 10 of 12 of zelfs 15 dagen. Zo’n tocht gaat als volgt in zijn werk:

De Galapagos Archipel ligt circa 1000 kilometer uit de kust. Je vliegt daarom eerst vanaf het vaste land van Ecuador naar de Galápagos. Meestal op het eilandje Baltra, net boven het eiland Santa Cruz, soms op San Cristóbal, afhankelijk van de route van de boot. Op het vliegveld wordt je opgewacht door de gids van de boot, die je vervolgens meeneemt met de bus naar de boot. De eerste middag wordt er dan ofwel een bezoek gebracht aan de hooglanden of het Darwin Station, of de boot vaart uit en maak je een eerste stop bij een nabij gelegen bezoekerssite.

In een rondreis met een boot vaar je voornamelijk ’s nachts. Je wordt dus iedere dag op een nieuwe plek wakker, waar ’s ochtends een land bezoek wordt gebracht. Dit is meestal een wandeling van een paar uur, uiteraard in een langzaam tempo, waarbij iedereen alles goed kan zien en fotograferen. Vervolgens ga je terug aan boord van de boot voor de lunch. Tijdens of na de lunch vaart de boot dan vaak een stukje, bijvoorbeeld naar een andere plek op het eiland of naar een ander eiland voor een bezoek in de middag. Dit kan weer een landbezoek zijn, of bijvoorbeeld met kleine bootjes langs de kust omdat daar pinguïns te zien zijn vanaf het water, of bijvoorbeeld zeeschildpadden in een mangrovebaai. Vervolgens ga je weer terug aan boord. Tussendoor is er dan vaak nog gelegenheid om te snorkelen, ofwel tussen de middag ofwel ’s middags, ofwel beide, wat werkelijk heel geweldig is op de Galápagos! Tussen de speelse zeeleeuwen, pinguïns, stingrays, eagle rays, vele soorten tropische vissen, grazende zeeschildpadden en zelfs haaien.

Na het diner vertelt de gids dan meestal wat je de volgende dag kunt verwachten met toelichting en soms achtergronden erbij. Soms worden er zelfs voor geïnteresseerden films van de Galápagos (op dvd) getoond. Na het eten en het praatje van de gids gaan veel mensen al vroeg gestrekt. Het zijn volle en drukke dagen, met veel beweging en indrukken. Het is ongeveer van 6 tot 6 licht, dus het wordt ook weer vroeg dag… En de volgende dag wordt je dus weer op een nieuwe plek wakker. De laatste ochtend is er dan meestal nog een kort bezoek, waarna je teruggebracht wordt naar het vliegveld terug naar Guayaquil of Quito. Aankomst op het vaste land is dan, afhankelijk van de vlucht midden of eind van de middag.

Rondreis op drie eilanden met hotels met dagtochten
Je kunt ook een rondreis Galapagos maken met slapen in ho0tels op verschillende eilanden. Er zijn drie bewoonde eilanden met dorpjes waar je kunt overnachten in hotels, te weten Santa Cruz met Puerto Ayora, San Cristóbal met Puerto Baquerizo Moreno en Isabela met Puerto Villamil. Anders dan op alle andere eilanden, zijn op deze drie eilanden wel plekken die je zonder gids mag bezoeken, zoals mooie stranden, schildpadden in het wild en ook Interpretatie centra met uitleg over de Galápagos en broedcentra voor reuzen landschildpadden van het betreffende eiland bijvoorbeeld.
Tussen Santa Cruz en San Cristóbal en Santa Cruz en Isabela kun je heen en weer met een soort grote speedboot, een zogenaamde ‘ferry’. Ook gaan er kleine vliegtuigjes tussen de eilanden.
Op de eilanden zelf zijn dus sommige plekken te bezoeken, met of zonder gids en ook zijn er andere eilanden te bereiken met dagtochten. De meeste dagtochten bezoeken maar 1 plek omdat ze ook nog heen en weer moeten varen, een enkele dagtocht boot is groter en vaart snel genoeg om er twee te kunnen doen.

Rondreis Galapagos met combinatie boot en hotels
Tenslotte kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een combinatie te doen van een goede route met een boot, met aanvullend nog enkele dagen in een hotel, om toch ook een bepaalde plek ook nog te bezoeken die niet in de route zit, of bijvoorbeeld om te duiken. Het kan ook een prijsafweging zijn.

Eigenlijk kun je je bij iedere keuze voor een mooie rondreis Galapagos afvragen: hoeveel tijd heb ik, wat is mijn budget en hoeveel wil ik zien, en hierin zal het dan een afweging worden.

Kijk maar eens door de Voorbeeldreizen Galapagos hier op onze site. Dit zijn allemaal reizen die we al eens voor reizigers hebben gemaakt, het zijn slechts voorbeelden om een idee van mogelijkheid te krijgen. We maken op basis van ideeën of wensen jouw eigen reis, helemaal op maat.

Bel ons, we geven graag advies: 06 21 24 25 49.