Over Colombia

Colombia is enorm divers en op verschillende manieren te bereizen. Je kunt een luxe reis maken, of juist een meer eenvoudige, heel avontuurlijk en actief of juist wat rustiger en meer cultuurgericht. Of juist heerlijk genieten in een resort of een cabin op het zachte witte strand tussen de wuivende palmbomen. Voor iedereen is er eigen wel een droomreis te maken. Bel gerust eens voor de mogelijkheden.

Natuur

Colombia is zeer rijk in natuur en heel veel verschillende soorten. Er zijn maar liefst zes regio’s te onderscheiden: Caribe: De laagvlakte aan de Caribische kust; Pacifico: de Pacifische kust met tropisch woud tot aan het strand; Andes: het Andes gebergte in het westen; Orinoquía: de vlakke savanne in het oosten; Amazonía: het Amazone bekken in het zuiden (54% van de totale opp.); Insular: de eilanden in de Caribische zee. Er zijn veel Nationale Parken in Colombia.

Zo is er dus de kustlijn, die grenst aan zowel de Atlantische Oceaan als ook aan de Stille Oceaan. En daarbij zijn er nog veel prachtige tropische eilandjes vlak voor de kust, waar je heerlijk een paar dag kunt genieten. De witte stranden zijn omgeven door wuivende palmen, grenzend aan regenwoud gebieden of juist bij een stad. In de hoge Andes zijn  vulkanen, kratermeren en páramo grassen. Hele bijzondere vegetatie is hier ook, zoals bijvoorbeeld de Freilejones. En natuurlijk de nationale boom van Colombia, de Wax Palbomen, die overigens met uitsterven wordt bedreigd. Deze hoogste palmbomen van de wereld groeien hier in de bergen tot wel 45 meter hoog en sommige zelfs tot wel 70 meter hoog! Verder is er ook nog savanne, steppe en woestijn. Er is een enorme verscheidenheid aan vogels, dieren en planten, verschillende soorten regenwoud, mangroven, tropisch droogwoud, en ga zo maar door, waarbij iedere plek weer uniek is.

Cultuur

Ook qua cultuur is er een grote verscheidenheid in Colombia. Zo zijn er vele verschillende Indianen culturen met elk hun eigen geschiedenis, gebruiken en manier van leven in de heel verschillende gebieden. En Colombia staat bekend om de heerlijke keuken. Heel leuk bijvoorbeeld om eens een community kookworkshop te doen die ook nog de gemeenschap steunt, of een streetfood tour, of leren chocolade maken. Als je meer in de cultuur wilt dompelen kun je van lokalen leren drummen op het strand, een graffity tour doen of een tour door Medellin om te zien hoe deze stad na de tijd van Pablo Escobar is getransformeerd en uitgegroeid tot een van de meest innovatieve metropolen van de wereld. Of op de fiets door de stad en een lokale markt bezoeken, of de beroemde werken van Fernando Botero of andere meesters bewonderen. Als je de kans krijgt wil je natuurlijk naar de Verborgen Stad Teyuna, van de Tayrona cultuur, hoog in de bergen en  vergelijkbaar met Machu Picchu, of op zoek naar het goud van het bekende “El Dorado” dat destijds hier in de Sacred Lagoon van Guatavita als offering is afgezonken. Het goudmuseum kan ook, waar je dan ook weer een koffie-doop kunt ondergaan. En je kunt naar de koffieregio om nog veel meer over koffie en de vele soorten te leren en te proeven. En dit is nog maar een greep…

Activiteiten

Sportieve en actieve mensen kunnen goed uit de voeten in Colombia. Je kunt korte en lange hikes maken in mooie natuurgebieden, mountainbiken, paardrijden, jeeprijden, paragliden, raften, canyoning, klimmen, varen en allerlei soorten watersporten zoals surfen, snorkelen en duiken. Glijden op de natuurlijke glijbanen en bijkomen in de natuurlijke jacuzzi’s van de rode rivier Quebrada las Guachas wil je natuurlijk ook niet missen. En nog veel meer.

Bereisbaar

Colombia is een redelijk groot land en alles bereizen is dus onmogelijk in één reis. Het is wel een land waar je gemakkelijk een paar keer terug kunt komen om weer geheel nieuwe dingen te ontdekken. Het land is goed bereisbaar en relatief veilig. Uiteraard moet je in de grote steden op toeristische plekken altijd uitkijken voor je spullen en bij voorkeur na het donker worden niet meer alleen over straat gaan, maar in de rest van het land gebeurt noemenswaardig weinig.
De fijnste manier van reizen is met privé transport omdat je dan onderweg het meeste ziet, overal kunt stoppen waar je wilt terwijl je de bagage bij de chauffeur kunt laten en bovendien ook op de meer speciale plekken eenvoudiger kunt komen. Ook worden er vaak binnenlandse vluchten gebruikt om grotere afstanden te overbruggen, indien gewenst. De meeste eilanden zijn per boot bereikbaar. De internationale vluchten gaan naar Bogota èn Cartagena; je kunt dus heen naar Bogota en terug van Cartagena.