Alg. Reisinfo Colombia

Ligging                

Colómbia ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika, en grenst hiermee met Midden Amerika aan Panama. Aan de noordkant van Colombia, boven Panama is de Caribische zee, in het westen, onder Panama, is de Grote Stille oceaan. In het oosten grenst Colombia in de noordelijke deel aan Venezuela, en in het zuidelijke deel aan Brazilië. Aan de Zuidkant tenslotte grenst Colombia aan de westkant aan Ecuador en aan de oostkant aan Perú.

 Oppervlakte

De oppervlakte van Colómbia is 1.138.910 km2; dit is 27,4 x Nederland.

Bevolking

Ongeveer 50 miljoen inwoners, bestaande uit mestiezen en blanken 84 %, Afro-amerikanen en zwarten 10,5%, indianen 3, 5%, Overigen 1 %

Geologisch        

In Colombia zijn grofweg zes heel verschillende geologische regio’s:

  1. Caribe: de laagvlakte aan de Caribische kust
  2. Pacifico: de Pacifische kust met tropisch woud tot aan het strand
  3. Andes: het Andes gebergte in het westen
  4. Orinoquía: de vlakke savanne in het oosten
  5. Amazonía: het Amazone bekken in het zuiden (54% van de totale opp.)
  6. Insular: de eilanden in de Caribische zee

Taal

Spaans en daarnaast maar liefst 65 (of meer) inheemse dialecten.

Staatsvorm

Colómbia is een presidentiële Republiek. In politiek en sociaal opzicht is Colómbia een instabiel land. Regelmatig worden om uiteenlopende redenen en in verschillende delen van het land protestmanifestaties gehouden.

Religie

In meerderheid rooms-katholiek.

Economie

Exportproducten zijn hoofdzakelijk aardolie en olieproducten, bananen, garnalen, en verpakte vis. Groeisectoren zijn de oliesector; agro-industrie zoals bloemen; toerisme.

Klimaat               

Colombia kent met de enorme diversiteit in landschappen en ligging, ook vele verschillende klimaten. Zo is het bijvoorbeeld in het noorden bij de Caribische zee veel warmer dan hoog in de Andes of in de Amazone. Ook zijn er droge hete woestijnen in het land. Omdat het bijna op de evenaar ligt zijn er geen grote schommelingen per plek, maar globaal kun je wel spreken van twee seizoenen, namelijk het regenseizoen en het droge seizoen. Beide seizoenen hebben dan weer voor en nadelen. De temperaturen zijn gemiddeld over het jaar verdeeld over het land als volgt: Bogota 19 °C, Cartagena 32°C, Medellin 27 °C, Santa Marta 33 °C en Tayrona National park 33°C. Bogota ligt op 2.600 meter en is daarom ook wat koeler.

Kortom, in het algemeen hoeft een reis niet af te hangen van bepaalde tijden van het jaar, tenzij iemand specifieke voorkeuren heeft, bepaalde plaatsen bezoekt en daarbij specifieke doelen kan aangeven. Voor specifiek advies raadpleeg Native & Green.

Beste reistijd     

Beste reistijd is globaal genomen december t/m maart en juli t/m augustus als je van droog houdt. De Caribische kust is droger dan de westkust, waar het meer regent. Zie je graag de natuur in volle bloei, dan is april tot en met juni juist weer beter. De temperatuur is overal het hele jaar door vrij stabiel. Per plek en gebied kunnen deze maanden afwijken door microklimaten, evenals doordat het klimaat steeds vaker in de war is.

Natuur 

Colómbia is buitengewoon rijk aan flora en fauna in onnoemlijk veel verschillende natuurgebieden die ieder weer uniek zijn in hun ligging, vorm, flora en fauna. Je vindt er o.a. besneeuwde bergtoppen, twee woestijnen, steppes, savannes, oerwouden, mangroven, zeer hooggelegen waxpalmbomen, gekleurde rivieren. Ook heeft Colombia een lange kustlijn met regenwoud grenzend aan zandstrand en parelwitte zandstranden aan azuurblauw water. En tenslotte zijn er geweldige plekken om te duiken, zoals bij de Caribische Colombiaanse eilanden.

 Visum                  

Er is geen visum vereist voor Colómbia voor mensen met een Nederlands of Belgisch paspoort, voor verblijft tot max 90 dagen.  

Paspoort              

Paspoort dient nog minstens 6 maanden geldig te zijn, op datum van terugkomst in Nederland. Laat tijdens uitstapjes paspoorten in het hotel, neem beter een kopie mee onderweg, zonder BSN nummers (!). Deze kun je eenvoudig ook even naar jezelf mailen, zodat je het overal kunt terughalen.

 Vaccinaties

Aangeraden vaccinaties zijn DTP, Hepatitus-A (geelzucht) en Gele koorts (en voor verblijf langer dan 3 maanden tevens tyfus), daarnaast  Malariatabletten (alleen voor het regenwoud en sommige gebieden aan de kust). Maar omdat de medische voorschriften en situaties nog wel eens veranderen, is het aan te raden om minstens anderhalve maand vóór vertrek een afspraak te maken bij de GGD, óf te bellen met de Landelijke Vaccinatielijn (0900-9584) of het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034 090) voor de beste en meest actuele informatie, hoewel deze per kantoor kan verschillen.

Gebruikt u medicijnen, vraag uw huisarts dan om een in het Engels of Spaans geschreven recept. Wij adviseren u om medicijnen en recepten (altijd met doktersvoorschrift en in het Engels /geneesmiddelenpaspoort) in uw handbagage mee te nemen.

Munteenheid    

De munteenheid van Colómbia is de Colombiaanse Peso (COP). De koers wijzigt voortdurend, dus goed nakijken op het moment van reizen.  

Geld     

In Colombia kun je eenvoudig geld pinnen, in ieder geval op ieder vliegveld. Euro’s nemen ze doorgaans ook graag aan, let dan wel op een reële koers. Let op! Er zijn nieuwe en oude briefjes in omloop met verschillende kleuren. Kijk dus goed naar de getallen.

 Tijdsverschil

Colómbia ligt in tijdzone GMT -5; in onze zomer is het 7 uur vroeger en in onze winter 6 uur vroeger.

Voltage                

In Colómbia wordt gewerkt met 110 Volt, een verloopstekker (met twee platte pinnetjes) is nodig. Op de meeste plaatsen is het mogelijk om bijvoorbeeld batterijen van camera’s op te laden, niet overal. Houdt er rekening mee dat 110V langzamer laadt dan 220V.  

Eten                      

Arepa’s, Empanadas, Tamales, Pandebono, Buñuelos, Bandeja Paisa, ajiaco, Sancocho, almuerzo corriente, chocolate con queso, Sancocho,  fritanga en natuurlijk Arroz con Pollo. Voor een Plato del día of Comida del dia Aguardiente (Guaro) is een nationaal drankje, op basis van suikerriet en anijs. Wel een rietsuiker drankje, geen alcohol? Probeer een agua panela. Chocolademelk wordt ook veel gedronken. Een “café” is meestal warme melk met koffie. Meer zin in zwarte koffie, vraag dan om een “tinto”.

Telefoon en Internet

De landencode van Colombia is 0057. In de meeste hotels en soms ook op andere locaties is WIFI. In grotere steden zijn belwinkels met bel cabines. Op straat zijn ook mensen die hun mobiele telefoon verhuren per belminuten, ze zijn te herkennen aan het bordje “Minutos”.  

Openbaar Transport

In Colombia is alles relatief goed bereisbaar. Lange afstanden kunnen per vliegtuig en er zijn lange afstand bussen. Voor kortere afstanden is privé transport veilig, fijn en praktisch. Ook kun je een taxi nemen, maar houd geen taxi aan op straat. In Colombia is het beter om een geregistreerde taxi te bellen, of te bestellen via de gratis App: http://www.easytaxi.com/co/. Dit werkt alleen in steden. Informeer het beste in een hotel wat ter plekke het beste en handigste is.

Legitimatie

In Colómbia moet men zich te allen tijde kunnen identificeren.

Drugs                   

De Colómbiaanse autoriteiten controleren scherp op bezit van, handel in en smokkel van iedere soort en vorm van verdovende middelen; overtreders worden over het algemeen zeer zwaar gestraft.

Overtredingen 

Op overige overtredingen kunnen hoge straffen staan (soms zonder proces). Volg daarom altijd de regels van het land. Het besturen van een auto (afgezien van het feit dat u snel verdwaalt) wordt dan ook sterk afgeraden.

Criminaliteit    

Colómbia heeft lange tijd een slechte reputatie gehad, maar al een paar jaar is het erg verandert. Op de meeste plekken is het net zo veilig om te reizen als in andere Zuid-Amerikaanse landen. Natuurlijk moet je altijd (net als ook in Europa) vooral in grote steden opletten voor zakkenrollers en straatroof-trucjes en is het altijd verstandig om ter plekke te informeren welke straten of wijken je beter kunt mijden. Extra opletten bij schemer en nacht en bij het verlaten van een bank of geldautomaat na het opnemen van contant geld. Zorg zoals altijd met reizen dat je niet openlijk met waardevolle spullen loopt, altijd contact houdt met je spullen en tassen altijd goed afsluit. “Niet je Papaya’s laten zien”, zoals de Colombianen dat noemen. De meeste Colombianen zijn ontzettend vriendelijk en staan altijd klaar om je helpen. Zij willen ook heel graag van het nare image af en helpen je graag om je een veilig gevoel te geven. Het nemen van nachtbussen wordt afgeraden.

Verzekeringen 

Een goede Reisverzekering is verplicht bij deze reis. Eventuele dokters of ziekenhuiskosten worden doorgaans door een basiszorgverzekering gedekt, indien deze de behandelkosten in Nederland niet overschrijden. Soms zijn de kosten in het buitenland echter hoger dan in Nederland, daarom is het verstandig om een werelddekking aanvulling op uw basiszorgverzekering af te sluiten of werelddekking medische kosten bij de reisverzekering.

Het afsluiten van een goede Annuleringsverzekering wordt aangeraden.