Beste reistijd Ecuador

In Ecuador kun je eigenlijk het hele jaar heel goed reizen. Het ligt op de evenaar en heeft dus relatief weinig seizoenswisselingen. Daarbij zijn de wisselingen vaak heel lokaal of regionaal. Bij specifieke gebieden die je wilt bezoeken of speciale wensen die je daar hebt kunnen we hierin adviseren. Bel gerust voor persoonlijk advies.

Beste reistijd Ecuador is dus over het algemeen het hele jaar door. Voor heel specifiek advies is het erg afhankelijk van welke gebiedjes je precies gaat bezoeken en wat je daar graag wilt doen of zien.

Bovendien, niet onbelangrijk, is het weer erg in de war de laatste tijd. Dat is overal in de wereld zo en zo ook hier. Zo is er bijvoorbeeld een bepaald nevelwoud gebied dat in januari en februari wat meer regen heeft (misschien een keer een bui op een dag). Maar voor vogelaars is deze periode juist weer het beste. Echter in ditzelfde nevelwoud gebied bloeien soms al in november bromelia’s, terwijl die normaal gesproken pas in februari in bloei komen.

Ook in de Hoge Andes konden de boeren tot circa 1997 heel goed bepalen wanneer ze moesten zaaien en oogsten. Nu echter kunnen ze hierbij niet meer op de natuur vertrouwen. Deze zelfde verhalen hoor je overigens op de Galápagos. Wel zijn er ook voor de Hoge Andes bepaalde gebieden in bepaalde tijden vaak natter waardoor de wegen minder goed begaanbaar zijn. Ook hier specifiek advies.

Aan de kust is er iets meer verschil, Zo is er een drogere periode waarin de bomen in het droogwoud hun blad verliezen. Dit is de tweede helft van het kalenderjaar en komt overeen met de Galápagos. De eerste helft van het jaar is het natter en enkele graden warmer.

Ga je voor de walvissen; die zijn van mei t/m september te vinden aan de kust van Ecuador.

Daarnaast zijn er bijvoorbeeld in het regenwoud niet echte duidelijke regentijden, zoals wel vaak wordt beweerd. En dan nog hebben zowel drogere als nattere periodes voordelen. In meer droge tijden komen meer dieren naar de oever om te drinken, of zijn brutaler op zoek naar eten. Sommige plekken zijn dan ook lastiger te bereiken. Als het natter is, dan kun je weer op plekken komen die je anders niet met de kano kunt bereiken.

Het water kan overigens in veel rivieren in het regenwoud in één uur dríe meter stijgen of dalen (door regenval in de Andes). Dus de natuur is nooit te voorspellen en het belangrijkste is om je eraan over te geven en het beste te halen uit wat er op dat moment geboden wordt door de natuur zelf. Een privé regenwoudtrip of expeditie biedt hier natuurlijk veel voordelen.