Algemene Reisinfo

Ligging: Chili ligt aan de Westkust van Zuid Amerika, met als buurlanden in het noorden Peru, noordoosten Bolivia en midden- en zuidoosten Argentinië.

Daarnaast horen bij Chili: Paaseiland, op 3.500 kilometer voor de kust van Chili; de Juan -Fernández-eilanden op 670 km voor de kust van Chili; het westelijk deel van Tierra del Fuego (Vuurland) in de zuidelijkste punt van het land; en een heel groot stuk van de Zuidpool ofwel Antarctica.

Hoofdstad: Santiago

Oppervlakte: De oppervlakte van Ecuador is 756.102 km2; dit is 18 keer Nederland.

Bevolking: Ongeveer 19,4 miljoen inwoners. De meeste inwoners wonen in en rond de steden Santiago, Antofagasta, Punte Alto, Viña del Mar, Talcuano, Valparaiso, San Bernardo en Temuco. De bevolking kan worden onderverdeeld in enerzijds indianen: Mapuche in het zuiden, Aymaras in het noorden, en Rapanui op Paaseiland. Immigranten uit Europa wonen  vooral in het zuiden van Chili (Duiters, Ieren, Fransen, Kroaten, en anderen).

Taal: Spaans is de officiële taal. Indianentalen als Quechua, Mapudungun en Aymará wordt steeds minder gesproken. Engels wordt op school geleerd en er wordt ook Duits gesproken.

Staatsvorm: Chili is een presidentiële Republiek.

Web: De extensie voor Chili is .cl, dus: www.xxxxx.cl

Religie: In meerderheid rooms-katholiek en Protestant.

Economie: Chili kan beschouwd worden als het meest stabiele en minst corrupte land van Zuid-Amerika. 62 % werkt in de dienstensector, 18% in de landbouw (aardappels, suikerbieten, mais, fruit als druiven, appels, peren en meloenen), veeteelt) en 20% in de industrie (incl. mijnbouw) (Chili is grootste kopererts producent ter wereld, met bijproducten als goud, zilver, zink en lithium), visserij (veel schaal- en weekdieren) en bosbouw (hout)).  Chili is de grootste fruitexporteur in de wereld.

Gezondheidszorg: Buiten de grote steden is medische hulp meestal niet snel ter plekke. De afstanden in Chili zijn groot en reistijden lang. De kwaliteit van de medische zorg is niet in alle ziekenhuizen vergelijkbaar met de kwaliteit van de zorg in Nederland. Van juni tot en met september (de wintermaanden) is er meer luchtvervuiling in de steden. Heeft u problemen met uw gezondheid, houd daar dan rekening mee.

Klimaat: Chili is het op een na langste land in de wereld, circa 4.300 km lang en max 150 km breed. In het noorden is woestijnklimaat en het hele jaar warm. Het midden van Chili heeft een mediterraan klimaat met lange, hete zomers en koele, natte winters. Het zuiden van Chili heeft een toendraklimaat, vooral in Noord-Patagonië. In het uiterste zuiden (rond Punta Arenas) is het droger. Het kustgebied van Chili is veel koeler dan de valleien. De oceaan is niet geschikt om in te zwemmen, behalve in het noorden van Chili. Op Paaseiland heerst een subtropisch klimaat. Het hele jaar is het hier gemiddeld 20°C.

Landschap: Ook het landschap is zeer gevarieerd. In Noord-Chili is aan de Grote Oceaan het

kustgebergte (Cordillera), met toppen tot 3000 meter hoogte. En aan de oostgrens is het hoge Andesgebergte. Tussen die twee ketens ligt een centrale laagvlakte, de Llano Intermedio of Valle Longitudinal, met in het noorden  droge bergachtige woestijngebieden en grote zoutvlakten (salares). Rond Santiago begint de vruchtbare Centrale Vallei tot in de provincie Valdivia met een bosrijk merengebied. Zuid van Puerto Montt ligt het Chileense deel van de Patagonische Steppes.  Tenslotte behoort ook tot Chili: Het westelijk deel van Vuurland, Paaseiland, de Juan-Fernández- eilanden, en een heel groot stuk van de Zuidpool ofwel Antarctica.

Legitimatie: In Ecuador moet men zich te allen tijde kunnen identificeren.

Visum: Er is geen visum vereist voor Chili voor mensen met een Nederlands of Belgisch paspoort. Wel moet u in het bezit zijn van een nog minstens 6 maanden geldig paspoort op de datum van aankomst in Nederland.

Toeristenkaart: Let er op een stempel in uw paspoort te krijgen bij inreizen. U krijgt tevens een toeristenkaart. Deze stempel en toeristenkaart dient u te tonen bij uitreizen.

Vaccinaties: Raadzaam bij inreizen in Chili is volledige vaccinatie of bewijs van coronaherstel verplicht. Check ruim voor vertrek de laatste regelgeving. Omdat de medische voorschriften en situaties nog wel eens veranderen, is het aan te raden om minstens anderhalve maand vóór vertrek een afspraak te maken bij de GGD, óf te bellen met de Landelijke Vaccinatielijn (0900-9584) of het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034 090) voor de beste en meest actuele informatie, hoewel deze per kantoor kan verschillen. huisvaccinatie.nl kan ook, dan komt een huisarts bij je thuis prikken. Gebruikt u medicijnen, vraag uw huisarts dan om een in het Engels of Spaans geschreven recept. Wij adviseren u om medicijnen en recepten (altijd met doktersvoorschrift en in het Engels /geneesmiddelenpaspoort) in uw handbagage mee te nemen.

Munteenheid: De munteenheid van Chili is de Chileense peso (CLP).

Tijdsverschil: Het is in Chili in onze zomer 6 uur vroeger en in onze winter 5 uur vroeger. Op Paaseiland is het twee uur vroeger dan elders in Chili.

Elektriciteit: De netspanning is 220 V en de frequentie is 50Hz. Er zijn meerdere vormen stopcontacten in Chili, geadviseerd wordt wereldstekker type C en L.

Drugs: Er is scherpe controle op de handel en smokkel van verdovende middelen; overtreders worden langdurig gestraft. Ook op overige overtredingen kunnen hoge straffen staan (soms zonder proces). Het besturen van een auto (afgezien van het feit dat u snel verdwaalt) wordt dan ook sterk afgeraden.

LHBTIQ+: Het overal jezelf kunnen zijn in LHBTIQ+ (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) is gelukkig niet strafbaar, maar wordt helaas nog niet algemeen geaccepteerd in Chili.

Nationale parken: Het maken van (kamp)vuur in nationale parken, bossen en buiten kampeergebieden is strikt verboden. U kunt dan Chili onmiddellijk vrijwillig verlaten of wordt het land uitgezet. In het geval van bosbrand kunt u daarnaast veroordeeld worden tot een hoge boete.

Drugs: In heel Chili is het in bezit hebben van drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor bezit van of handel in drugs in Chili veel zwaarder is dan in Nederland. Houd er rekening mee dat de omstandigheden in Chileense gevangenissen zowel lichamelijk als geestelijk erg zwaar zijn.

Rijbewijs: Om als Nederlandse toerist in Chili te mogen autorijden is een door de ANWB afgegeven internationaal rijbewijs vereist. Neem tijdens het autorijden uw Nederlandse rijbewijs, internationale rijbewijs, paspoort en inreisformulier mee. Huurt u een auto, let dan op de hoogte van het eigen risico van uw autoverzekering.

Auto parkeren: Laat geen (dure) eigendommen achter in geparkeerde auto’s. Vooral niet in grote steden zoals de hoofdstad Santiago. Dit geldt ook als u stopt bij een benzinestation langs de snelweg Norte – Sur of bij een parkeerplaats langs de kust. Parkeer uw auto zoveel mogelijk op bewaakte parkeerplaatsen.

‘Hulp’ lekke band: Pas op met omstanders die hulp aanbieden als uw (huur)auto een lekke band heeft. Bij het verwisselen van de band kunt u worden afgeleid, waarna uw bezittingen uit de auto worden gestolen. Dit komt voor in de grote steden zoals in de hoofdstad Santiago, in de stad Valparaiso en op de snelweg naar de kust.

Mobiel bellen: Mobiel bellen is in de meeste delen van Chili mogelijk. Een lokale simkaart kan ook. WhatsApp bellen is natuurlijk gratis.

Wi-Fi: De meeste hotels, restaurants e.d. hebben Wi-Fi, soms tegen bijbetalen voor snellere verbinding (bijv. voor WhatsApp bellen).

Zie ook: Reisadvies Chili van MinBuZa (nederlandwereldwijd.nl)