Ervaringstips Ecuador en Galápagos eilanden

Hieronder enige informatie, en praktische tips uit eigen ervaring. Dit is nadrukkelijk niet uitputtend en erg aan verandering onderhevig. We proberen dit regelmatig bij te werken.

 

1. Vluchten en ferries

Vlucht met KLM

Na boeking van het ticket, kunt u op de website van KLM via Mijn Reis allerlei zaken regelen of wijzigen zoals; maaltijden, extra bagage of een stoel met extra beenruimte (Economy Comfort-stoel).

Inchecken kan 30 uur voor vertrek op www.KLM.nl via Online Inchecken. U vult uw E-ticketnummer en vluchtnummer in, checkt in en kunt uw boardingpass printen.

Het is handig om van te voren in te checken, omdat u dan op het vliegveld niet meer in de rij hoeft te staan, alleen nog voor afgifte bagage. Afgifte bagage op Schiphol gaat volledig geautomatiseerd op een self-service bagage afgiftepunt. De aangeraden inchecktijd is uiterlijk 2 tot 3 uur voor vertrek. Houd echter rekening met eventuele wachtrijen.

Met KLM is toegestaan om 2 stuks ruimbagage max. 23 kg per stuk en 12 kilo handbagage per persoon meenemen. Voor alle overgewicht betaald u extra (dit kan met Visa Card).

Voor andere luchtvaartmaatschappijen worden andere regels aangehouden.

Let op! Controleer enkele dagen voor vertrek op de site van de luchtvaartmaatschappij wat de regels zijn, want regels wijzigen regelmatig.

Tijdens de vlucht ontvangt u een formulier om in te vullen. Het ingevulde formulier moet u inleveren bij de douane bij aankomst in Ecuador.

Vlucht naar Galápagos

Alle vluchten van en naar Galápagos zijn in de ochtend. U dient minimaal een uur voorafgaand aan de vlucht op de luchthaven te zijn.

Op het vliegveld in Quito/Guayaquil dient iedere passagier eerst een INGALA Transit Card te kopen ad 20 USD per persoon. Dit is vaak aan een ander loket dan de incheckbalie. Dit is verplicht en nodig voor de registratie van alle bezoekers aan de Galápagos eilanden en vooral om illegaal verblijf tegen te gaan.

Bij aankomst op de Galápagos dient ieder passagier zelf het entree geld ad 100 USD, per persoon en contant te voldoen, om de eilanden op te mogen. Op verzoek is het mogelijk om hier een speciaal Galápagos stempel in het paspoort te laten zetten (soms juist bij het verlaten van de eilanden).

Op de meeste binnenlandse vluchten, dus ook naar en van de Galápagos, 1stuk ruimbagage max. 23 kilo en 8 kilo handbagage per persoon meenemen (Avianca 10 kg).

Let hier dus op wanneer u alle bagage wilt meenemen naar de Galápagos, bijvoorbeeld omdat uw terugvlucht vanaf de Galápagos naar een andere luchthaven is (Quito of Guayaquil).

Vlucht binnen de Galápagos

Op vluchten binnen de Galápagos mag meestal maar 25 pond (11,34 kilo) kostenvrij worden meegenomen. Extra kan, tegen kleine bijbetaling (ca. 2 USD per kilo). Dit betreft bijvoorbeeld de vlucht van Puerto Baquerizo Moreno op San Cristóbal naar Puerto Villamil op Isabela.

Ferries

Tussen San Cristóbal en Santa Cruz en tussen Santa Cruz en Isabela varen ferries (soort grote speedboten). Beide (ruige) overtochten duren 2,5 tot 3 uur. Kosten zijn doorgaans circa 40 USD pp. In de haven van Isabela dient u havengeld te betalen ad 10USD pp.

 1. Legitimatie

In Ecuador is het verplicht om een geldig paspoort bij u te hebben. Bij hotels wordt er regelmatig gevraagd om de namen en het paspoortnummer in te vullen.

Tip. Altijd een kopie van uw paspoort bij de hand hebben (BSN nummer mag afgeplakt zijn).

3. Gezondheid

Inentingen voor Ecuador zijn niet verplicht, maar over het algemeen worden vaccinaties tegen DTP, Hepatitus-A (geelzucht) aanbevolen en (voor verblijf langer dan 3 maanden tevens tyfus).

Daarnaast malariatabletten voor specifieke gebieden, regenwoud en sommige plekken aan de kust. Malerone is een goed middel, men hoeft er de dag van te voren pas mee beginnen te slikken en t/m zeven dagen na vertrek uit het risicogebied.

Gele koorts vaccinatie is verplicht indien u via landen reist waar een Gele koorts vaccinatie  verplicht is.

Een eenvoudig middeltje tegen darmproblemen is het eten van bananen (stopt) en cola (zuivert). Gekookte rijst en thee zonder suiker en melk zijn eveneens aanraders.

Voldoende drinken is heel belangrijk. Vooral in de warmte, en in de hoogte heeft het lichaam veel vocht nodig. Koffie en alcohol kunnen kwaaltjes verergeren. Coca thee kan juist positief werken, en het is een beproefd middel tegen hoogte ziekte.

Kraanwater beter niet drinken. Drinkwater in flessen is bijna overal verkrijgbaar.

De zon in Ecuador (dicht bij evenaar en hóóg!) is veel sterker dan in NL. De kans op verbranden is groot (nek en schouders!). Vaak gaat dit ongemerkt vanwege de kou of wind. De zon komt recht van boven, dus pet/hoed is effectiever en prettiger dan zonnebril.

Hoogteziekte is een bijzondere ziekte en heeft verschillende uitingsvormen, bijvoorbeeld verminderde eetlust; lusteloosheid; slaapstoornissen; (erge) hoofdpijn; misselijkheid en overgeven. Het is afhankelijk van de persoon, maar ook van het moment.

Het is meestal niet afhankelijk van de (goede) conditie, hoewel een ‘vol’ hoofd (bijv. stress of problemen) een negatief effect kan hebben. Uitgerust reizen helpt dus.

Sommige mensen nemen extra ijzer ruim voor de trip. Bij last van hoogteziekte zal de remedie afhangen van de ernst. Het kan vanzelf over gaan, of u moet onmiddellijk afdalen. De meningen over het middel Diamox zijn verdeeld.

Bij gevoeligheid voor zeeziekte (Galápagos) helpt het mijden van koffie, melk, jus d’orange, appels en alcohol. Eet zo weinig mogelijk vette dingen. Verder worden producten met histamine afgeraden, zoals tomatenketchup, spinazie, harde kaas en harde worst (zoals salami). Goed om bij de hand te hebben zijn vetloze dingetjes als crackers, biscuitjes of zoute koekjes. Als u uw wat katterig voelt, blijf dan vooral zoiets knabbelen, ook al is het met tegenzin. Soms wordt ook gember aanbevolen. Een goed preventief middeltje is “Cinnarizinne” (in Nederland verkrijgbaar bij de Drogist). Een homeopathisch middel is Travelin reistabletten van VSM. Ook kunt u een watje in één oor proberen (bij rechtshandig links en andersom) en buiten blijven in de frisse lucht waar u de horizon kunt zien. Op het moment dat je zeeziek dreigt te worden wordt wel eens aanbevolen om 1 – 3 gram Vitamine C in te nemen in de vorm van kauwtabletten van 500 mg. Anderen hebben baat bij de anti-reisziekte pleister “Scopoderm” achter het oor, verkrijgbaar op doktersrecept.

Een goed middel om insectenbeten (muskieten, teken, strandvlooien en dergelijke) te voorkomen is Apis mellifica van VSM.

Het zijn kleine pilletjes en ook door kleine kinderen veilig in te nemen. Deze pilletjes maken dat de huid een bepaalde geur afscheid die muggen en muskieten niet prettig vinden. En het is goed om dichte loszittende en goed bedekkende kleding te dragen. Wanneer u gevoelig bent voor insectenbeten en onverhoopt toch wordt geprikt of gebeten, helpt het om vitamine B complex tabletten te slikken (ruim van te voren mee beginnen). Dit kan grote jeuk en irritatie helpen voorkomen. In Nederland en in Ecuador te koop bij de drogist (Farmacia). Tenslotte krijgen we regelmatig terug dat ook de armbandjes met drukpunten, zogenaamde seabands, lijken te helpen.

Het Ecuadoriaanse natuurmiddel Sangre de Drago uit het regenwoud werkt verreweg het beste.

Het is handig om een EHBO kitje mee te nemen (vooral ook met de regenwoudtrip), incl. iets tegen diarree, pijn, wondjes, splinters etc. (niet als handbagage).

 1. Geldzaken

Het is aan te bevelen om dollars in contanten mee te brengen (vooral voldoende kleine coupures, van 1, 5, 10 en 20 te verkrijgen op Schiphol). Biljetten van 50 en 100 dollars kan men meestal niet wisselen. Losse dollars zijn goed voor fooien, taxi’s en kleine aankopen. In Ecuador kunt u met een gewone bankpas (vb. maestro of cirrus), geld pinnen, meestal tot een bedrag van 300 USD per keer. Op de Galápagos kan dit ook, maar het lukt niet altijd.

Credit Card is handig (vooral in noodgevallen) en wordt op veel plaatsen geaccepteerd.

 1. Diefstal en veiligheid

Op reis, vooral in grote steden, is het altijd verstandig om alert te zijn, en goed in contact met uw spullen te blijven. Bewaar afstand van andere mensen, en loop niet te opzichtig met “waardevolle” en mooie spullen rond. Let op trucs bij diefstal, zoals afleiden door iets op uw rug te spuiten en dan hulp te bieden.

Als het donker wordt neem dan een taxi (gele auto’s). Taxi’s kunt u gewoon aanhouden op straat. Desgevraagd willen de mensen van het hotel ook een taxi voor u regelen.

 1. Taal

In Ecuador wordt Spaans gesproken. Sommigen spreken Engels, maar lang niet overal.

Het is leuk als u een paar woorden in het Spaans beheerst; gracias (bedankt), buenas dias/tardes of noches (goedendag- middag of avond), porfavor (alstublieft), bien rico (heel lekker), en meer van dit soort dingen kunt zeggen. Dit wordt zeer op prijs gesteld en het is vaak ook heel leuk om een beetje te kunnen communiceren of samen te (glim)lachen.

 1. Eten

In Ecuador kan voor weinig geld worden gegeten. Als u een lunch bestelt, “almuerzo”, of diner,“cena”, dan krijgt u het menu van de dag. Dit is meestal eerst een goed gevulde soep en vervolgens rijst met kip of ander vlees en wat groente. U krijgt ook drinken bij en soms een toetje. Rauwe groenten kunt u eventueel laten liggen. Als u het drinken niet vertrouwt, bestel dan er gewoon een cola of fleswater bij. Hiervoor betaalt u 2 of hooguit 3 dollar.

Lokale restaurantjes (vooral als ze vol zitten met Ecuadorianen) zijn prima en ook voor toeristen. Dit soort restaurantjes is meestal te herkennen aan plastic tafelkleedjes, tl-verlichting en een luide tv. De vaak meer gezellige toeristenrestaurantjes zijn meestal aanzienlijk duurder. Heel goede meer exclusievere Ecuadoriaanse restaurants zijn er ook en veel goedkoper dan bij ons.

 1. Tips en Fooien

Restaurants en dergelijke:

Tips en fooien zijn meestal bij de prijs inbegrepen (10%), maar toch wordt er in de Ecuadoriaanse cultuur wel op een extra fooi gehoopt. Het maakt vaak deel uit van hun inkomsten. En het wordt zeer gewaardeerd.

Privé transport:

De meeste taxi’s (vb. in Quito) rijden met een taximeter, fooi niet nodig. Voor chauffeurs van privé-transport ligt het anders. Zij hopen wel op een fooi, maar het is niet “verplicht”.

Een grove richtlijn kan zijn een paar tot tien dollar per dag, afhankelijk hoeveel extra’s hij doet. Voor de chauffeur is eten onderweg inbegrepen en bij meerdaagse ritten eveneens de overnachting. Dit is echter wel gebaseerd op goedkope Ecuadoriaanse restaurantjes wat gebruikelijk is. Wanneer u ze dus meevraagt in een duurder restaurant, dan geeft u daarmee te kennen dat u voor hen betaalt. Hen uitnodigen is natuurlijk soms leuk, maar hoeft niet.

Gidsen en crews tijdens regenwoudtrips, dagexcursies; meerdaagse trekkings, Galapagos cruises etc.:  

Het is gebruikelijk in Ecuador (cultuur) om tijdens dagexcursies, trekkings, (regenwoud) trips, cruises en dergelijke, het personeel een tip te geven. Voor en tijdens de (regenwoud) trip werken bijvoorbeeld een gids, kok, native gids en of motorista (stuurman) etc. er vaak hard aan om voorafgaand aan en tijdens de trip alles goed te verzorgen. Ze doen erg hun best om het iedereen naar de zin te maken. Bovendien werkt een mooie fooi als een extra stimulans. Een tip van 10 dollar per dag per personeelslid wordt vaak gedaan.

Als u dus een trip met zijn tweeën doet is het leuk om wat meer per reiziger te geven, dan wanneer u in een grotere groep bent. Uiteraard kunt u uw tevredenheid in de tip tot uitdrukking brengen.

Als u in groepsverband bent, zoals in sommige lodges in het regenwoud, dan wordt vaak aan het einde van de trip door alle gasten gezamenlijk een fooi aangeboden, waarna het door de werkers zelf onderling verdeeld wordt. Soms gaat dit voor de gids apart.

Op de Galápagos ligt vaak een enveloppe klaar in de kamer, bedoeld voor de tips. Altijd apart voor de gids en voor de rest van de crew. De gidsen krijgen over het algemeen heel goed betaald, de andere werkers véél minder met onzekere contracten.

Soms zijn gidsen zo brutaal om aan te geven wat u zou moeten geven. Dit vinden veel mensen heel vervelend en niet normaal, maar komt helaas steeds vaker voor.

Aan de andere kant worden ze er ook vaak naar gevraagd, omdat veel hebben mensen geen idee hebben wat ze kunnen geven. In Nederland hebben we geen fooiencultuur zoals daar en fooien die in Nederland eventueel worden gegeven zijn aanzienlijk kleiner dan in veel andere landen gewoonte is, waar het regelmatig een substantieel onderdeel is van het loon.

Mocht u zich hierdoor toch beledigd voelen, laat dan de andere personeelsleden hier liever niet de dupe van worden. Er zijn gelukkig ook heel goede gidsen die liever hebben dat u de crew meer geeft dan henzelf, omdat de Galápagosgidsen vaak zelf al een goed salaris hebben.

Het is erg lastig om een algemene richtlijn te geven. De hoogte van fooien is afhankelijk van geleverde prestaties; tevredenheid van de gasten; aantal dagen, gasten en werkers; en het bedrag dat u kunt missen. Voor de Galápagos zou u kunnen denken aan bijvoorbeeld 10 USD voor de crew per dag en 5 USD voor de gids per dag, per twee reizigers. Andere reizigers geven dit per persoon. Het blijft lastig. Uitgangspunt kan ook zijn dat ze met alle extra’s blij zijn!

Denk er wel aan om hier vooraf rekening mee te houden, want het komt vaak voor dat mensen zich aan het eind van de trip heel vervelend voelen omdat ze eigenlijk meer willen geven dan ze bij zich hebben (in kleine coupures).

 1. Camera

Een Camera (en ook andere elektronica!) kan slecht tegen vocht. Het is dus belangrijk om alle elektronica goed te beschermen tegen de hoge luchtvochtigheid in het Regen- en nevelwoud. Een beproefde manier om een camera te beschermen tegen de vochtige lucht is het zoveel mogelijk te bewaren in een afgesloten plastic zak met daarin een met rijst gevuld katoenen zakje (of bijvoorbeeld een sok).

Voor fotograferen op de Galápagos is het leuk om een (wegwerp) onderwatercamera mee te nemen, voor tijdens het snorkelen.

In veel hotels, regenwoud lodges en op de Galápagos boten kunnen tegenwoordig batterijen worden opgeladen. Geef uw wens tot elektriciteitgebruik tijdig aan bij het personeel als het beperkt mogelijk is, zodat u niet te laat bent..

 1. Bagage en kleding

Afhankelijk van de plekken die u gaat bezoeken, is het aan te raden om kleding voor warm en koud mee te nemen. Het kan op veel plekken erg verschillen, zelfs op één dag.

Houdt er rekening mee dat tijdens bepaalde excursies slechts beperkt bagage meegenomen kan worden. Overtollige spullen kunnen in Quito achterblijven in een hotel of bij onze agent.

Regen – en nevelwoud

In deze gebieden (regenwoud en nevelwoud) is het handig om de kleren in een extra (evt. vacuüm) plastic zak te stoppen. Tijdens regenwoud trips wordt in de boot de grote bagage afgedekt met een groot zeil. Camera, zonnebrandcrème en andere dingen die onderweg nodig zijn dus in een dagrugzakje. Een hoes of vuilniszak hieromheen beschermd tegen vuil en vocht.

Een poncho is erg handig en veel praktischer dan een regenjas, aangezien u (snel) alles eronder kunt verbergen, buien zijn namelijk vaak kort en krachtig.

In het regenwoud krijgt u rubberen kaplaarzen (meestal t/m maat 44), vergeet geen extra sokken mee te nemen. Bergschoenen zijn hier niet echt praktisch.

In het nevelwoud zijn laarzen ook fijn, maar niet altijd beschikbaar. Berg- of stevige schoenen zijn dan het beste alternatief.

Het is lekker om tijdens wandelingen een lange (afrits) broek en een shirt met lange mouwen aan te doen, als bescherming tegen insecten, laaghangende takken en dergelijk. Dunne shirts en broeken die snel drogen hebben de voorkeur. Denk ook aan extra (droge) sokken.

Andes

Tijdens wandelingen of trekkings hoog in de bergen, kan het erg (koud) regenen. Denk aan goede regenkleding, winddicht fleece jack, warmteondergoed, bergschoenen en dikke sokken (neem evt. een extra broek mee in je dagrugzak).

In sommige parámo gebieden krijgt u rubberen kaplaarzen, maar niet altijd. Ook hier zijn dan berg- of stevige wandelschoenen het beste.

Galápagos

Het is handig om zowel sandalen als stevige schoenen mee te nemen. De boot gaat voor anker en de passagiers worden met een klein bootje naar de kant gebracht. Soms zijn er droge landingen (op lava) en soms natte (op een strand).

Stevige wandelschoenen (bijv. bergschoenen) zijn erg prettig, aangezien de ondergrond rotsachtig kan zijn (grove, soms scherpe lava).

Een lange (afrits) broek, shirt met lange mouwen en een hoed, ter bescherming tegen de felle zon is prettig om te dragen. Korte broek en T-shirt kunnen ook.

Bijna op alle Galápagos boten zijn duikbrillen en flippers te gebruiken, soms tegen een kleine vergoeding. Tip. Neemt u uw eigen zwembril mee, dan weet u zeker dat het goed komt. Vergeet niet om zwemkleding mee te nemen.

 1. Elektriciteit, internet, telefoon en post

Storingen: Het kan voorkomen dat er op enig moment (even) geen elektriciteit is. Een zaklantaarn is altijd handig om bij de hand te hebben.

Internet: Op veel plekken zijn internetcafeetjes en op steeds meer plekken is WIFI, zoals op vliegvelden, restaurants, openbare plekken en in de meeste hotels. In sommige hotels staan computers met internet. Yahoo, Gmail en hotmail werken het best in Ecuador.

Tip. Mail alle belangrijke informatie; telefoonnummers, kopie paspoort en e-tickets naar jezelf. In geval van nood is dan eenvoudig alles terug te halen. Dek het ISBN nummer op het paspoort af om identiteitsfraude te voorkomen bij internet inbraak.

 

Telefoneren: Nederlandse mobiele telefoons werken over het algemeen in Ecuador. De goedkoopste manier om te bellen (gratis) is via What’s App of skype bij WIFI.

Post: Post- en ansichtkaarten per reguliere post versturen vanuit Ecuador komen niet gegarandeerd aan in Nederland.

Als u naar Galápagos gaat (Floreana Post Office Bay), is het leuk om postkaarten mee te brengen om vanaf daar te versturen. Hier is namelijk een heel bijzonder ‘postkantoortje’, die op een heel bijzondere manier werkt. U kunt zelf ook meewerken…

 1. Handige dingen om mee te nemen
 • Fotocamera met flits (met extra batterijen voor zowel camera als flits en voldoende opslagruimte)
 • Sterke waterdichte zaklantaarn
 • Goede verrekijker, vooral in alle natuurgebieden
 • Dagrugzakje
 • Iets waarin eventueel spullen kunnen achterblijven in Quito tijdens excursies met NAAM
 • Zakmes (niet in handbagage in het vliegtuig!)
 • Pen, papier en, paperclips
 • Katoenen zakjes/sokken om rijst in te doen voor in de afgesloten plastic zak tegen vocht
 • Regenponcho
 • Pet / hoed en zonnebril
 • Zonnebrandcreme (hoge factor) / sunblock
 • zwemkleding (kust, regenwoud, Galápagos en hotels met zweembad/jacuzzi).
 • Muskieten spray (vb Deet spray) en azaron (voor in het regen – en nevelwoud)
 • Chocoladereepjes of maaltijdrepen voor onverwachte hongerige momenten onderweg bijv. tijdens of na een wandeling. Ook fijn om met de crew of chauffeur te delen.

3. Aanbevolen boeken, reisgidsen en landkaarten

Aanbevolen boeken regenwoud:

->Ridgely Robert S., Greenfield Paul J., The Birds of Ecuador (Volume I: Status, Distribution, and Taxonomy and Volume II: Field guide), 2001, Ithaca New York: Cornell University Press, ISBN 0-8014-8720-X, ISBN 0-8014-8721-8.

 1. Beide delen zijn nogal dik en zwaar. Het is daarom handig om het gedeelte met de tekeningen er uit te laten halen en apart te laten inbinden. Dit handzame boekje kan dan gemakkelijk mee genomen worden tijdens wandelingen.

->Emmons Louise H., Neotropical Rainforest Mammals (A Field Guide), 1990, 1997, 1999, Chicago: The University of Chicago Press, ISBN 0-226-20721-8.

->Kircher John C.,  A Neotropical Companion (An introduction to the animals, plants & ecosystems of the New World Tropics), 1997,  New Jersey: Princeton University Press, ISBN 0-691-00974-0

-> Forsyth Adran & Miyata Ken, Tropical Nature (Life and death in the Rainforest of Central and South America), 1984, New York: Touchstone Rockefeller Center, ISBN 0-684-18710-8

-> Kane Joe, The Savages, 1995, New York: Vintage Books (Random House), ISBN 0-679-74019-8 (NB. Ook in het Nederlands verkrijgbaar onder de titel Kannibalen.)

Aanbevolen boeken / reisgidsen Galápagos:

->David, Oxford Pete, Galápagos Wildlife (a visitor’s guide), 2002, UK: Bradt Publications, ISBN 1-898323-88-7.

->Fitter Julian, Fitter Daniel and Hosking David, Wildlife of the Galápagos, ISBN 0-691-102953.

->Andy Swash and Rob Still, Birds, Mammals, and Reptiles of the Galápagos Islands. (An Identification Guide), ISBN 978-0-300-11532-1.

->Heinzel and Barneby Hall, Galápagos Diary (a complete guide to the Archipelago’s birdlife), 2000, London: Christopher Helm (Publishers) Ltd., a subsidiary of A. & C Black (Publishers) Ltd., ISBN 0-7136-5434-1.

->Johanna Angermeyer, My father’s island: A Galapagos quest, ISBN-10: 0670827320 ISBN-13: 978-0670827329.

->Margret Wittmer, Floreana: A women’s pilgrimage to the Galapagos, ISBN-10:155921001X ISBN-13:978-1559210010.

->John Treherne, The Galapagos affair, ISBN-10:0394533275 ISBN-13:978-0394533278.

Aanbevolen reisgidsen Ecuador:

Het Elmar Reishandboek Ecuador en de Galápagoseilanden van Arno Luft en Ingeborg Wegter is in het Nederlands en geeft redelijk goede en uitgebreide informatie maar bevat ook veel fouten. Er zijn talloze andere reisgidsen over Ecuador op de Markt (de Lonely Planet, de Insight guide, de Footprint etc), allemaal met voors en tegens. Let er vooral op dat veel info in deze gidsen vaak erg gedateerd is, met name prijzen, reisinformatie (routes, tijden, prijzen maatschappijen etc), wegen, excursies en accommodaties, waarbij reputatie per jaar erg kan verschillen, afhankelijk van bijvoorbeeld personeel of nieuwe eigenaar. De meest recente informatie is zelden opgenomen, evenmin als nieuwe (betere) accommodaties of organisaties.

Aanbevolen landkaarten:

->International Travel Maps: Ecuador, scale 1:660,000

->International Travel Maps: Galápagos Islands (Ecuador), scale 1:4200,00 (waterproof)