Ecuador

Ecuador is een heel bijzonder en uniek land met heel erg aardige mensen. Het is als Zuid-Amerika in het klein, met Amazone, Andes en Kust en dan ook nog eens de unieke Galápagos eilanden erbij, die onderdeel zijn van Ecuador. Het land is heel goed bereisbaar en overzichtelijk met voor elk wat wils.

Baños schommel Baños bergen

Ecuador is één van de meest biodiverse plekken op de wereld, omdat in de ijstijd hier allerlei eilandjes zijn geweest die afzonderlijk van elkaar zijn ontwikkeld en geëvalueerd. Er zijn meer dan 1.500 soorten vogels; meer dan 4.500 soorten orchideeën, meer dan 25.00 soorten planten, zo’n 300 soorten zoogdieren, duizenden soorten insecten waarvan alleen al 4.500 soorten vlinders, 460 soorten amfibieën waarvan veel kikkers, 410 soorten reptielen, duizenden soorten vissen waaronder alleen al 1000 soorten in het regenwoud. En er worden dagelijks nieuwe soorten flora en fauna ontdekt!

In het noorden van Ecuador alleen al kun je in een straal van zo’n 4 uur rond Quito gerust een paar maanden rondreizen en iedere dag nieuwe natuurgebieden ervaren, met verschillen in klimaat, hoogte, flora en fauna en cultuur. Je vindt er parámo, tropische nevelwouden, verschillende soorten regenwouden, mangrove moerassen, tropische droogwouden en natuurlijk de unieke Galápagos. Er zijn veel Nationale Parken, Reservaten en andere eindeloze ongerepte natuurgebieden. Hoewel minder bekend is ook het zuiden zeer interessant voor een rondreis. Hier vind je een Inca-site, de gezellige koloniale stad Cuenca, een Blauwe zone gebied met mensen ouder dan 120 jaar, prachtige vogellodges,  heel bijzondere natuurgebieden, een versteend bos, bananen en cacao plantages en mangroven.

Qua actie en avontuur kun je je hart ophalen met veel mogelijkheden aan mountainbiken, kajakken, raften, canyoning, hikes, quadrijden, afgrondschommelen, ziplinen, trektochten of zelfs heuse (privé) expedities in het regenwoud of in Nationale Parken.

Verspreid over Ecuador leven veel verschillende bevolkingsgroepen en indianenstammen met veel eigen cultuur. Er zijn zeer kleurrijke indianenmarkten. Soms meer toeristisch, maar ook heel authentieke markten waar puur lokaal wordt gehandeld met lokale producten, zelfs in het regenwoud. Er worden talloze soorten vruchten verkocht die we hier niet kennen en je kunt er goed lokale lekkernijen proberen. Er zijn ook mogelijkheden om bij mensen thuis te logeren of op een andere manier de culturen van binnenuit te leren kennen. Van grote oude culturen zijn zeer interessante archeologische sites te vinden  zoals bijvoorbeeld de Inca’s, de Yumbo’s en de Valdivia’s.

Kortom, heel veel te ontdekken! Een land waar iedereen zijn ding kan vinden.

Kijk ook eens bij de Voorbeeldreizen Ecuador en Voorbeeldreizen Galapagos.