Beste Reistijd

Omdat Colómbia vlakbij de evenaar ligt, kun je er eigenlijk het hele jaar door prima reizen. Als je van droog houdt is de beste reistijd globaal genomen december t/m maart en juli t/m augustus. De Caribische kust is droger dan de westkust, waar het meer regent. Zie je graag de natuur in volle groei en bloei, dan is april tot en met juni juist weer beter. De temperatuur is overal het hele jaar door vrij stabiel. Per plek en gebied kunnen deze maanden afwijken door microklimaten, evenals doordat het klimaat steeds vaker in de war is.

Colombia kent met de enorme diversiteit in landschappen en ligging, ook vele verschillende klimaten. Zo is het bijvoorbeeld in het noorden bij de Caribische zee veel warmer dan hoog in de Andes of in de Amazone. Ook zijn er droge hete woestijnen in het land. Omdat het bijna op de evenaar ligt zijn er geen grote schommelingen per plek, maar globaal kun je wel spreken van twee seizoenen, namelijk het regenseizoen en het droge seizoen. Beide seizoenen hebben dan weer voor en nadelen. De temperaturen zijn gemiddeld over het jaar verdeeld over het land als volgt: Bogota 19 °C, Cartagena 32°C, Medellin 27 °C, Santa Marta 33 °C en Tayrona National park 33°C. Bogota ligt op 2.600 meter en is daarom ook wat koeler.

Kortom, in het algemeen hoeft een reis niet af te hangen van bepaalde tijden van het jaar, tenzij iemand specifieke voorkeuren heeft, bepaalde plaatsen bezoekt en daarbij specifieke doelen kan aangeven. Voor specifiek advies raadpleeg Native & Green.