Achtergrond

Dè ECUADOR en GALÁPAGOS - Specialist Native & Green is een touroperator met grote kennis, ervaring en netwerken in Ecuador en de Galápagos eilanden. Onze reisorganisatie is al 15 jaar gespecialiseerd in het organiseren van individuele reizen, ontworpen naar de specifieke wensen van de reiziger.

Wie is Native & Green
Stalin Armijos
Stalin Armijos is aan de kust van Ecuador opgegroeid, in een klein dorpje een paar uur vanaf Machala. Toen hij 14 jaar was is hij naar de andere kant van het land gegaan, naar Coca midden in voorheen primair regenwoud, om daar zijn geluk te beproeven. Daar kwam hij bij toeval in contact met de Huaorani Indianen. Zij namen hem mee naar hun dorp, diep in het regenwoud. De Huaoranis zijn Indianen die slechts aan het eind van de jaren tachtig voor het eerst, heel voorzichtig, in contact met de buitenwereld zijn gekomen. Nog steeds leeft een aantal groepen bijzonder primitief, diep in het regenwoud van alles wat zij daar vinden en jagen met blaaspijpen en speren. Ze weten nog steeds te leven zoals wij dat deden voor het stenen tijdperk (!). Stalin heeft bijna twee jaar met hen gewoond en geleefd op deze bijzondere manier. Daarna is hij meer en meer met toeristen gaan werken in Huaorani territorium en in vrijwel alle andere regenwoudgebieden in Ecuador. Hij had zijn eigen reisorganisatie, waarbij hij zijn personeel en trips organiseerde en vaak ook zelf begeleide. Hij organiseerde heel bijzondere trips in het regenwoud in Huaorani territorium, maar heeft ook met of bij de meeste lodges gewerkt. En de trips beperkten zich niet tot het regenwoud alleen, maar strekten zich uit over heel Ecuador.
Toen Stalin 16 jaar was heeft een goede Duitse vriend hem uitgenodigd om drie maanden in Duitsland Engels te komen studeren. Dit heeft hem zijn eerste vleugels gegeven. Daarna is hij nog verschillende keren voor langere periodes naar Europa gekomen, onder meer in Zwitserland, Frankrijk en Nederland. In september 2003 is Stalin tenslotte in Nederland komen wonen bij Dorien en hebben ze hun bedrijven samengevoegd.

Dorien Dijkstra
Dorien Dijkstra heeft altijd in Nederland gewoond en heeft in 1998 tijdens haar eerste reis in dit prachtige land, haar hart verloren aan Ecuador. Zij was zeer onder de indruk van de vriendelijkheid van de bevolking en de grote diversiteit van het land, in zowel natuur, geografie, klimaat, cultuur, en volkeren. “Ecuador is grotendeels nog heel authentiek en puur; inheems en groen.” Ze heeft het buitengewone geluk gehad een aantal heel bijzondere mensen te leren kennen, die haar het land van binnenuit hebben laten zien.
In 2002 kende ze het land en een aantal mensen in de toeristische sector in Ecuador inmiddels zo goed, dat het jammer was om er niets mee te doen en ze besloot haar goede baan als organisatieadviseur op te zeggen en Native & Green op te richten.

Stalin & Dorien
In 2002 werden Stalin en Dorien in Ecuador door wederzijdse vrienden aan elkaar voorgesteld. Dorien had al eerder, via een vriend, kennis gemaakt met de Huaoranis van de rivieren Tinguino en Cononaco (Bameno ofwel Sandoval). Stalin heeft haar verder in het Shiripuno gebied geïntroduceerd en veel geleerd over de Huaoranis, hun wereld, hun leefwijze, hun geschiedenis en cultuur en natuurlijk hun natuur.
Samen hebben Stalin & Dorien veel gereisd in zowel het regenwoud als ook in de rest van Ecuador en er ontstond een groot respect voor elkaar en een diepe vriendschap.
Een tijd hebben ze samengewerkt, waarbij Stalin trips in het regenwoud begeleidde voor Native & Green. De vriendschap is op enig moment uitgegroeid tot grote liefde en Stalin woont sinds september 2003 samen met Dorien in Nederland. Ze hebben inmiddels twee kinderen, zijn erg gelukkig getrouwd en runnen nu samen Native & Green.
Door gebruik van kennis, ervaring en contacten willen Stalin & Dorien ook anderen de gelegenheid geven om deelgenoot te worden van deze bijzondere wereld. En bovendien hopen ze hiermee een bijdrage te kunnen leveren aan de bescherming van de natuur in dit bijzondere land.

Huaoranis
De broer van Stalin, Javier, is via hem ook bij de Huaoranis terecht gekomen. Javier heeft zo’n tien jaar bij de Huaoranis gewoond en een belangrijke plek verworven in de Huaorani gemeenschap. Hij heeft ook kinderen bij een (invloedrijke) Huaorani vrouw, dat de Huaoranis dus ook familie maakt van Stalin & Dorien en hun kinderen.
Door deze bijzondere banden met de Huaoranis is Native & Green in de gelegenheid om trips te kunnen organiseren in samenwerking met deze bijzondere mensen. Bovendien weet Stalin door zijn jarenlange ervaring precies hoe en met wie bepaalde trips georganiseerd kunnen worden en wat daar allemaal bij komt kijken. Sinds Stalin in Nederland woont, heeft Javier de organisatie en uitvoering van deze bijzondere trips overgenomen. De meeste trips zijn een dag of 5 tot 7, maar er worden ook langere expedities uitgevoerd van 8 dagen tot zelfs 15 dagen.
Zo heeft Native & Green bijvoorbeeld op aanvraag een heel unieke trip georganiseerd van 12 dagen door het regenwoud. De tocht ging via de rivieren Shiripuno en Cononaco helemaal tot Peru en vervolgens over de Curaray tot op een plek waar ze met een privé-vliegtuigje weer werden opgehaald. Deze tocht was nog nooit eerder door mensen uitgevoerd, door een compleet wild (en onbewoond) gebied. Huaoranis gingen mee om de trip mogelijk te maken met hun kennis, vaardigheden en ervaring. Hierdoor was het tevens mogelijk om onderweg ook de levenstijl van de Huaorani te volgen.
Een tijd geleden is Stalin gevraagd door mensen van National Geographic om met hen een reportage te maken over de Huaoranis. Deze reportage is gepubliceerd en te vinden onder Projecten.