Rondreis Ecuador & Galápagos 3 eilanden

In deze prachtige rondreis naar Ecuador & de Galápagos eilanden kunnen jullie allereerst volop genieten van de zuurstof, de vogels en het groen in het nevelwoud, dan over een indianenmarkt lopen en paardrijden in chagra outfit op de hoge Andes tussen vijf vulkanen. Overnachtingen in sfeervolle en comfortabele Haciënda's. En dan een geweldige rondreis op de Galápagos met verblijf op 3 verschillende eilanden, enkele dagtochten en rust en ruimte om zelf de eilanden te verkennen, op eigen gelegenheid over stranden te lopen met zeeleeuwen of zeeleguanen of verse vis te eten in een lokaal restaurantje.

Dag 1 Amsterdam – Aankomst vliegveld Quito – Quito Vandaag vertrekken jullie vanaf Schiphol richting Quito voor jullie reis naar Ecuador en de Galápagos eilanden. ’s Middags komen jullie aan op het vliegveld bij Quito en worden verwelkomd door een Spaanstalige chauffeur. Hij geeft jullie de enveloppe met de travelvoucher en alle ophaaltijden en overige belangrijke informatie en brengt jullie naar het nieuwe centrum van Quito, voor de nacht.

Inbegrepen

 • privé transfer met Spaanstalige chauffeur
 • hotelovernachting in Quito, inclusief ontbijt 

Dag 2 Quito – Bellavista Heel vroeg in de ochtend al worden jullie opgehaald door het transport van een nevelwoud lodge en rijden jullie via de evenaar naar de prachtige groene nevelwouden van Mindo. De lodge is rond gebouwd met een terras eromheen met schitterende uitzichten en overal kolibries en er zijn in dit gebied wel 450 soorten vogels. Er zijn ook veel orchideeën te vinden. In heel Ecuador zijn meer dan 4.500 soorten orchideeën, en nog telkens worden er nieuwe gevonden!

NB. De internationale vliegtickets worden door jullie zelf geboekt.

Inbegrepen:

 • 3 dagen / 2 nachten nevelwoud lodge omgeving Mindo, met alle maaltijden, gedeeld transport van en naar Quito en een wandeling met gids

Dag 3 Bellavista Vandaag lekker de hele dag hier genieten in de nevelwouden, lekker vol zuurstof en weelderig groen. Alleen al na het ontbijt uitgebreid koffie drinken op de terrassen rondom de lodge, met talloze kolibries om je heen…. En dan een heerlijke wandeling wellicht, er zijn verschillende uitgezet met gekleurde paaltjes.

Inbegrepen: 

 • 3 dagen / 2 nachten nevelwoud lodge omgeving Mindo, met alle maaltijden, gedeeld transport van en naar Quito en een wandeling met gids

Dag 4 Bellavista – Mindo Lago Vandaag worden jullie van Bellavista naar het dorpje Mindo gebracht, naar een hotel, net even buiten het dorp. Dit is de beste plek hier in de omgeving Mindo om op zoek te gaan naar de kikkers en hagedissen, en er is natuurlijk nog veel meer. Vele soorten vogels in dit gebied, evenals een Cock-of-the-Rock lek, vele soorten orchideeën, een vlindertuin, en nog veel meer. Er is hier een plek waar je ’s avonds naar een frog-concert kunt (5 USD pp). Misschien hoeft dat niet voor jullie, maar het geeft wel aan hoeveel kikkers hier zijn, dus jullie kunnen ook gewoon lekker zelf op zoek.

Inbegrepen: 

 • transport van nevelwoud lodge naar hotel bij Mindo
 • hotelovernachting bij Mindo, met ontbijt

Dag 5 Mindo Lago – Lasso Vanochtend kunnen jullie nog op zoek gaan naar kikkers en dan op de afgesproken tijd worden jullie opgehaald en rijden jullie met het privé transport eerst richting Quito. Onderweg naar Quito, kunnen jullie eventueel een bezoek brengen aan het museum van Intiñan, ten noorden van Quito. Hier kunnen jullie wat testjes doen op de evenaar zoals een ei op de punt te zetten. Er is ook een leuk museum bij, over verschillende volkeren in Ecuador. Mochten jullie dit willen, overleg dit dan met de chauffeur. De chauffeur brengt jullie dan voorbij Quito naar een fraaie Haciënda, nabij het dorpje Lasso. Deze koloniale Haciënda (Herenboerderij), met een statige witte voorgevel en een lange oprijlaan met aan weerszijden eucalyptusbomen, doet nu eveneens dienst als hotel en restaurant. Er is een mooie tuin en je kunt er goed eten. Vaak worden de lunch en diner hier opgeluisterd met live folkloremuziek.

Inbegrepen:

 •  privé transport met Engelssprekende chauffeur
 • hotelovernachting in Haciënda nabij Lasso, met ontbijt

Dag 6 Lasso – Saquisilí – Pedregal (Porvenir)  Vanochtend vroeg worden jullie opgehaald en rijden een stukje verder naar de markt in Saquisilí. Hier kunnen jullie de hele ochtend rondkijken en misschien ergens even lekker Ecuadoriaans eten in een lokaal restaurantje.

En dan rijden jullie terug naar Lasso en gaan daar het Cotopaxi National Park in. Bij de ingang gaat er een (verplichte) lokale gids met jullie mee. Jullie rijden een stuk dwars door het National Park en kunnen de uitgestrektheid van dit gebied en de prachtige kleuren van de lava zien. En bij helder weer hebben jullie een prachtig zicht op de Cotopaxi vulkaan. Als jullie willen kunnen jullie zelfs een stuk omhoog rijden tot aan de ‘parkeerplaats’, midden in de lava. Vanaf daar kun je met goed weer de eerste refugio (de berghut  Jose Rivas) zien, op 4.864 m. En als jullie willen kunnen jullie er (een stukje) naar toe lopen en ervaren hoe pittig dit is op deze hoogte. Daarna rijden jullie de andere kant het National Park uit tot vlak voor het dorpje Pedregal, naar een prachtige authentieke Haciënda, prachtig gelegen in de hoge paramo, tussen vijf vulkanen. Vanmiddag misschien nog even wandelen naar een stukje Andes woud of naar het dorpje. Of afhankelijk waar jullie voor kiezen en hoe laat jullie aankomen, willen jullie misschien nog wel mountainbiken of klimmen in het hoge klimtoestel van de High Ropes Course. In de middag kun je soms ook meemaken dat de koeien worden gemolken of kunnen jullie lasso lessen volgen als je wilt, of zelfs kooklessen.

Inbegrepen

 • privé transport met Spaanstalige chauffeur
 • bezoek aan markt in Saquisilí
 • entreegeld Cotopaxi National Park
 • (verplichte) lokale gids Cotopaxi National park
 • hotelovernachting in Haciënda nabij Pedregal, met ontbijt

Niet inbegrepen:

 • extra activiteiten niet inbegrepen: mountain biken (35 USD pp per 2 uur), Cotopaxi High Ropes Course (30 USD pp), bomen planten (20 USD pp), of kooklessen volgen (37 USD pp).

Dag 7 Pedregal – Paardrijden – Pifo Vanochtend heel vroeg opstaan en dan buiten de chagra’s in actie zien met hun lasso’s en galopperende paarden. Na het ontbijt een overweldigende paardrijdtocht, in originele chagra outfit en cowboyzadels, net als de hier werkende chagra’s, de Ruminahui vulkaan op, tussen vijf vulkanen, met schitterend zicht op de sneeuw van de Cotopaxi. Een prachtig zicht en een geweldige belevenis! Weer in de Haciënda kunnen jullie een warme lunch genieten (niet inbegrepen, zodat de menu keuze vrij is, kan natuurlijk ook ergens anders). En dan worden jullie weer opgehaald en rijden terug richting Quito. Net ten oosten van Quito, nabij het vliegveld rijden jullie naar het dorpje Pifo, waar jullie lekker kunnen ontspannen in een fijn hotel,  in het huis van een Haciënda. Het is een goed hotel op maar 20 minuten van het vliegveld. Je hoort hier weliswaar vliegtuigen overkomen maar het is een fijne plek en lekker dichtbij het vliegveld. Jullie kunnen de benen even strekken in de prachtige tuin met veel soorten fruitbomen en misschien vinden jullie het leuk even bij de llama’s te kijken of ze zelfs wortels te voeren.  Het hotel ligt midden in de natuur en jullie kunnen ook een langere wandeling maken en tegelijkertijd genieten van de mooie uitzichten. Er is zelfs een kleine pre-Inca site op het terrein als jullie dit interessant vinden.

Inbegrepen:

 • paardrijd tocht in volledige Chagra-outfit bij Porvenir
 • privé transfer met Spaanstalige chauffeur
 • hotelovernachting in het huis van een Haciënda nabij Pifo, met ontbijt

Dag 8 Pifo – Galápagos, San Cristóbal (Puerto Baquerizo Moreno) – Strand – Interpretation Center – Frigate Hill  Vanochtend vroeg worden jullie van het hotel naar het vliegveld gebracht voor de vlucht naar San Cristóbal, het meest oostelijk gelegen eiland van de Galápagos. Op het vliegveld in Quito dient iedere passagier eerst een INGALA Transit Card te kopen ad 20 USD per persoon. Dit is verplicht en nodig voor de registratie van alle bezoekers aan de Galápagos eilanden en vooral om illegaal verblijf tegen te gaan. Bij aankomst op de Galápagos dient ieder passagier zelf het entree geld ad 100 USD, per persoon en contant te voldoen, om de eilanden op te mogen. Denk eraan dat jullie geen fruit of andere etenswaren meenemen en ook bijvoorbeeld geen modder aan de schoenen of sandalen meedragen. Hierin kunnen allerlei (onzichtbare) zaden van plantjes zitten die een bedreiging kunnen vormen voor het gevoelige ecosysteem van de Galápagos eilanden.

Vanaf de luchthaven in Puerto Baquerizo Moreno op San Cristóbal gaan jullie zelf naar het hotel. Vandaag kunnen jullie bijvoorbeeld vanuit het dorpje naar het noorden lopen. Zo kunnen jullie heerlijk een stuk langs de zee lopen, eerst over het strandje Playa de Oro, waar ook een kolonie zeeleeuwen leeft. Als je verder doorloopt kom je bij het strand Playa Mann. Hier vlakbij is ook het Galápagos Interpretation Center, waar allerlei info te vinden is over de geschiedenis van de Galápagos en ook de eerste bewoning op de Galápagos, die hier op dit eiland plaatsvond. Dit eiland ligt immers het dichtst bij het vaste land en er is een zoetwatermeer. En als jullie dan nog niet terug willen, dan kun je nog doorlopen naar het strand Playa Punta Carola en Frigate Hill met een mooi uitzicht en soms fregatvogels, zowel de Magnificent als de Great Frigatebirds. En dan op de terugweg misschien nog even ergens lekker zwemmen. Kortom voldoende om jullie deze dag te vermaken. En dan ergens lekker in het dorpje op een terras wat drinken om een beetje bij te komen van de reis tot nu toe en misschien heerlijke verse vis eten…

Inbegrepen:

 • transfer met Spaanstalige chauffeur
 • vlucht Quito – Galápagos, San Cristobal (Puerto Baquerizo Moreno)
 • hotelovernachting in Puerto Baquerizo Moreno op San Cristóbal, met ontbijt

Dag 9 San Cristóbal (Puerto Baquerizo Moreno) – dagtocht Española Vandaag gaan jullie een geweldige dagtocht maken naar het eiland Española. Jullie gaan zelf naar de pier waar jullie om 07.30 uur worden verwacht voor de dagtocht naar het eiland Española, ook wel Hood genoemd. Española staat bij veel mensen hoog op het verlanglijstje en was tot voor kort alleen met een cruise te bereiken. Nu is het dus ook mogelijk om hier met een dagtocht te mogen rondkijken. Na zo’n twee uur varen komen jullie aan bij het eiland Española, bij de bezoekerssite Suarez Point. Jullie maken hier een wandeling van zo’n twee uur. Hier nesten de grote albatrossen (Waved Albatros), waarmee dit eiland vooral bekend is. Ze zijn hier van eind maart t/m december. Dan gaan ze tijdelijk weg. In het warme natte seizoen brengt het warmere water minder vis. En deze enorme vogels kunnen alleen maar opstijgen door zich vanaf de kliffen op de wind te storten en de vegetatie wordt dan snel te hoog en dicht voor ze om gemakkelijk de kliffen te bereiken. En er is hier meer te zien. Zo vind je er ook de beroemde Nazca Genten en de Blauwvoet Jan-van-Genten (Boobies), die soms erg grappig zijn om naar te kijken. Verder de Galápagos havik, zwaluwstaart meeuwen, de Española spotlijster (Española ofwel Hood Mockingbird), Red-Billed Tropicbird, American Oister Catchers, de Green Heron, en drie soorten Darwin vinken. Verder zijn er zeeleeuwen, lava hagedissen (Lava Lizard) en natuurlijk de zeeleguanen met de mooie rode ruggen. Deze leguanen met rode ruggen komen alleen hier op Española voor. Tevens is er een plek met enorme spuitgaten, waar het zeewater metershoog de lucht in wordt gespoten. Zie hier vooral de ontelbare zeeleguanen niet over het hoofd, in vrijwel dezelfde kleuren als de rotsen waarop ze zitten. Er gaat een Engelssprekende gids mee die van alles zal vertellen onderweg.

Dan terug naar de boot en een stukje varen naar Gardner Islet. Dit is een geweldige snorkelplek om uitgebreid te zwemmen met speelse zeeleeuwen. Er zijn hier enkele grotten en steile rotswanden, vaak vol met ongewervelde soorten. Hier zijn vaak grote scholen grote gekleurde tropische vissen, waaronder Yellow-tailed Surgeon fish, King Angelfish, and Bump-head Parrotfish. En verder kans op parrot fish, butterfly fish, coral and possilbe red-lipped bat fish butterfly fish, corals, green pencil urchins en er worden zelfs regelmatig diverse soorten Rays gezien, zelfs Manta’s en groepen Eagle Rays. Als jullie willen is het mogelijk om 1 tot 1 ½ uur te snorkelen. En dan is het inmiddels circa 14.00 uur en hebben jullie lunch in de boot. Daarna varen jullie terug naar Puerto Baquerizo Moreno waar jullie tussen 16.30 en 17.00 uur zullen aankomen.

Inbegrepen:

 • Dagtocht naar Española, met Engelssprekende gids, boot, transport, boxlunch en snorkelmaterialen, max aantal deelnemers 16 (met 1 gids) of 20 (met 2 gidsen)
 • hotelovernachting in Puerto Baquerizo Moreno op San Cristóbal, met ontbijt

Dag 10 San Cristóbal (Puerto Baquerizo Moreno – omgeving) – dagtocht Punta Pitt Vandaag gaan jullie een dagtocht maken naar het speciale Punta Pitt (Pitt Point), helemaal in het noorden van het eiland San Cristóbal. Deze tocht zal zijn van circa 08.00 uur tot circa 15.30 uur. Punta Pitt is een bijzondere officiële bezoekerssite, waar maar heel weinig cruiseboten een vergunning voor hebben. Dit is de enige plek waar alle drie de soorten Boobies (Jan-van-Genten) voorkomen; de Red Footed Boobies, de Nazca Boobies en de Blue Footed Boobies. De Nasca’s nesten op de kliffen, de Blauwvoeten meer in het binnenland op de grond en de Roodvoeten nesten in de struiken. Er is hier voldoende voedsel en is er dus geen rivaliteit tussen de soorten. De volwassen Roodvoeten hebben normaal gesproken een bruin verenkleed, maar hier leven ook enkele exemplaren met witte veren in hun kleed, een soort bijzondere variant. Misschien zien jullie ze. Vraag er de gids maar eens naar. Verder zijn er onder meer twee soorten fregatvogels (die met die roden opgezette kelen), Storm Petrels, lava lizards en zeeleeuwen. Er wordt een bezoek gebracht aan een mooi strand waar veel zeeleeuwen rusten, voornamelijk jonge mannetjes en oudere dieren. En dan gaat een pad vrij stijl omhoog en kan soms wat glibberig zijn langs een steile wand. Goed opletten dus! Onderweg loop je langs Palo Santo boompjes, waarvan de takken een beetje naar gasolie ruiken en boven op de kliffen van door de harde winden geërodeerde vulkanische tufsteen, heb je prachtige uitzichtpunten.

Bij Islote Punta Pitt kan geweldig mooi worden gesnorkeld met onder meer haaien en schildpadden. Er wordt hier overigens gesnorkeld vanaf de boot. De onderwaterwereld van de Galápagos is zo gevarieerd, tam, overvloedig en schitterend, dat de Galápagos eilanden worden beschouwd als één van de zeven onderwaterwereld wonderen en de beste duikplek ter wereld, en ook  met snorkelen kunnen jullie hier al veel van meekrijgen. De rijkdom van het zeeleven komt voornamelijk voort uit het koude water uit de diepte van de zee en is de voedingsbodem voor de fytoplankton, die in de wateren waar het licht doordringt, hieruit ontstaat. Dit fytoplankton vormt het begin van de voedselketen. De grote verscheidenheid van de diersoorten die hier voorkomen, wordt veroorzaakt door de ligging van de Galápagos eilanden. Het is als het ware een kruispunt stromen uit de Oost Pacific en uit de Indische Pacific, tropische en gematigd warme wateren komen hier samen met dieren vanuit de gehele Pacific.

En dan terug naar het hotel. Als jullie nog even willen bewegen loop je zo nog even naar een strandje of misschien even het dorpje in. Of gewoon lekker bij het hotel wat rusten.

Inbegrepen:

 •  (gedeelde) dagtocht Punta Pitt inclusief transport, Engelssprekende gids en boxlunch
 • hotelovernachting in Puerto Baquerizo Moreno op San Cristóbal, met ontbijt

Dag 11 San Cristóbal (Puerto Baquerizo Moreno) – Hooglanden San Cristóbal – Santa Cruz (Puerto Ayora) Vanmiddag om 14.00 uur nemen jullie de ferry, dus een groot deel van de dag kunnen jullie nog hier vullen. Jullie kunnen bijvoorbeeld vanochtend de Hooglanden in. Er gaat een weg dwars over het eiland van Puerto Baquerizo Moreno aan de westkant, via la Casa Ceibo naar het meer El Junco naar Gualapaguera de Cerro Colorado en daarna Puerto Chino aan de oostkant van het eiland. Jullie kunnen naar El Junco, waar de zoetwater lagune is, wat natuurlijk cruciaal was voor de eerste bewoners hier. Let ook even op of je het endemische plantje Miconia kunt vinden dat hier groeit en er zijn prachtige uitzichten over San Cristóbal. En dan de weg volgen naar La Galapaguera (Cerro Colorado), een broedcentrum van reuzenschildpadden van San Cristóbal, met een mooie wandeling erheen waarlangs inheemse en endemische plantensoorten te zien zijn en er kans is op verschillende  soorten vinken, Small en Medium Ground Finches, Yellow Warblers, de San Cristobal Mockingbirds en soms Galapagos Flycatchers. Dan tenslotte kunnen jullie naar Puerto Chino Beach, aan de zuidwest kant van San Cristóbal, net voorbij Galapaguera de Cerro Collorado om even heerlijk te zwemmen. Het is een erg mooi wit strand met veel zeevogels en zeeleeuwen en er is een uitzicht bij El Mirador. Op de terugweg mieven langs Casa Ceibo voor een koffie bij een superinteressante man die hier zijn huis in een enorme ceibaboom (kapokboom) heeft gemaakt op een heel creatieve manier. En hij ontvangt graag gasten in zijn cafeetje.

En dan om 14.00 uur nemen jullie de ferry naar Puerto Ayora, op het eiland Santa Cruz. De ferry (soort grote speedboot). Dit is een tocht van ongeveer 2,5 uur en kan soms behoorlijk pittig zijn, het is tenslotte midden op zee. Maar iedereen gaat op die manier, jullie zijn dan tussen 4 en 5 op Santa Cruz. In Puerto Ayora gaan jullie zelf, lopend of met een taxi, naar hotel Galapagos House. Dit hotel is centraal gelegen in het midden van Puerto Ayora, net even achter de boulevard en is weliswaar eenvoudig, maar heeft een buitenzwembad, gemeenschappelijke koffie ruimte, een bibliotheek en een spelletjesruimte. Vanmiddag misschien al even het dorpje inlopen, beetje winkeltjes kijken, mooie galerieën en lekker wat drinken of eten in een van de restaurantjes.

Inclusief:

 • tickets voor de ferry Pto Baquerizo Moreno – Pto Ayora
 • hotelovernachting in Puerto Ayora op Santa Cruz, met ontbijt

Dag 12 Santa Cruz (Puerto Ayora) – Dagtocht Santa Fé Vanochtend gaan jullie zelf naar de pier waar jullie om 07.30 uur worden verwacht voor de dagtocht naar het eiland Santa Fé. Na 1 tot 1 ½ uur varen komen jullie aan in een kleine baai met een mooi wit zandstrand waar een kolonie zeeleeuwen leeft. Hier gaan jullie een mooie wandeling maken eerst door het groen en dan door een soort sprookjesachtig bos van heel grote prachtig Opuntia cactussen. Op Santa Fé leven landleguanen, die verder nergens ter wereld voorkomen. De landleguanen van Santa Fé zijn bleker dan die op de andere eilanden en de stekels op de rug zijn wat groter. Dan gaan jullie terug naar de boot voor de lunch. En na de lunch is het mogelijk om te snorkelen.

Op het strand leeft een groep mannetjes zeeleeuwen, die soms veel kabaal maken. Vanuit de panga (een klein bootje) kun je White-tip haaien en zeeschildpadden zien die hier in de kleine baai uitrusten. Een eindje verderop is een echt fantastische snorkelplek met kans om veel soorten vissen, zeeschild-padden, Stingray, grote Eagle Rays (soms wel 16!) te zien (niets aanraken!!). Er is veel te zien, maar heel leuk ook is snorkelen met de zeeleeuwen. Dan varen jullie in zo’n tweeëneenhalf uur naar het Itabaca kanaal, waar de bus op jullie wacht om jullie in zo’n drie kwartier weer naar Puerto Ayora te brengen. Jullie worden afgezet bij het hotel.   Terug in Puerto Ayora kunnen jullie nog van het eind van de middag genieten door misschien even leuk over de boulevard te lopen en ergens lekker te eten. Of gewoon even helemaal niks in het hotel.

Inbegrepen:

 • dagtocht naar Santa Fé, met Engelssprekende gids, boot, transport, boxlunch en snorkelmaterialen, max aantal deelnemers 16 (met 1 gids) of 20 (met 2 gidsen)
 • hotelovernachting in Puerto Ayora op Santa Cruz, met ontbijt

Dag 13 Santa Cruz (Puerto Ayora) – Hooglanden Santa Cruz Vandaag hebben jullie lekker de tijd hier op het eiland Santa Cruz. Vanochtend vroeg kunnen jullie eerst even gaan kijken bij de dagelijkse visafslag midden in het dorp aan de boulevard, om daar te kijken naar de pelikanen en soms de zeeleeuwen die hun kans zitten/liggen af te wachten. Een grappig gezicht. Vandaag zouden jullie bijvoorbeeld de Hooglanden in kunnen gaan. Dat kan op verschillende manier. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld een geschikte taxichauffeur zoeken (of vraag het hotel om hulp). Jullie kunnen dan bijvoorbeeld naar El Chato of Las Premisias gaan, om reuzen schildpadden in het wild te ontmoeten. Er zijn ook lava tunnels. En dan natuurlijk ook langs Los Gemelos, twee enorme groene kraters, met heel bijzondere vegetatie en veel soorten vogels, zoals de Galápagos Hawk, Barn Owl, Ve rmillion Flycatcher en de Yellow Warbler. Een andere plek in de Hooglanden is Cerro Mesa op Santa Cruz, een reservaat in de hooglanden met Galápagos reuzen landschildpadden, Lagoon met veel vogels zoals de Galapagos Ducks, Rails, de Stilts. Bospaden vol met endemische Galápagos vegetatie en ook Mockingbirds, Flycatchers, Warblers, Galapágos duiven en Darwin Finches. En er is meer. Daarna zouden jullie naar Garrapatero Beach kunnen doorrijden. Je kunt ook hier naar toe fietsen, of bijvoorbeeld fietsen mee achter op de pick-up (taxi) en danz elf terugfietsen. Dit is een prachtig wit strand 20 km NO van Pto. Ayora, omgeven door mangrove bomen en opuntia cactussen, flamingo’s, mockingbirds, zeeleguanen, garnalen, Galápagos Pinguins, oystercatchers, patillos en een zoetwatermeer. Een andere plek om naar toe te fietsen of lopen is Tortuga Bay kunnen gaan. Een mooie wandeling, twee prachtige stranden, goed om te zwemmen en mogelijk kijken naar zeeschildpadden, zeeleeuwen en zeeleguanen. Soms zie je pelikanen, flamingo´s, Whimbrels and Ruddy Turnstone Sanderlings, en regelmatig de endemische Lava Gulls.

Inclusief:

 • hotelovernachting in Puerto Ayora op Santa Cruz, met ontbijt

Dag 14 Santa Cruz (Puerto Ayora) – Isabela (Puerto Villamil) – Wetlands Vanochtend vroeg om 6 of 7 uur nemen jullie vanuit de haven zelf de ferry naar Puerto Villamil, op het eiland Isabela. In Puerto Villamil gaan jullie zelf naar hotel Cally Lodge waar jullie overnachten. Dit is eenvoudig hotel, maar heeft wel airco, douche met warm water, en een kleine koelkastje en een fijne tuin. Vandaag kunnen jullie lekker door het dorpje lopen, of een mooie hike maken in het gebied van de Wetlands, ofwel de Humedales. Dit is een soort complex van allerlei lagunes, mangrovebossen, inhammen en stranden en er is zelfs een lavatunnel. Op een mooi nabijgelegen strand is de lokale bevolking vaak te vinden. Hier zijn de vier verschillende soorten mangroven van de Galápagos alle vier te onderscheiden. Tunel del Estero is een 75 meter lang pad over lavaplaten die eindigt in een trap bij een lavatunnel naar binnen. La Poza Escondida is een stenen (met hout) pad met mangroven en aan het eind een plek om te zwemmen. Poza Redonda is een 50 meter lang pad naar een poel dat gevormd is in een ingestorte lava tunnel.  Love Beach is een heerlijk strand waar veel locale mensen komen, die een beetje lastiger via rotsen en zee te bereiken is. Dan zijn er nog twee paden met meerdere uitkijkpunten (Los Tunos en Pozas Verde), waar vooral veel vogels en planten te zien zijn. Onderweg kunnen jullie dan ook nog een oude begraafplaats tegen komen met zerken van ongebruikelijke lokale materialen, die dateren van de eerste bewoning hier. Kortom, voldoende te ondernemen.

Inbegrepen:

 • ticket voor ferry Puerto Ayora – Puerto Villamil
 • hotelovernachting in Puerto Villamil op Isabela, met ontbijt

Dag 15 Isabela (Puerto Villamil) – halve dag excursie Tintoreras Vanochtend ofwel vanmiddag hebben jullie een heel mooie halve dagexcursie, namelijk naar Tintoreras, ofwel White Tipped Reef Shark Canal. Het is een soort klein eilandje net ten zuiden van Puerto Villamil. Er is een kleine baai met heel kalm turquoise water waarin zeeleeuwen leven evenals zeeschildpadden, zeeleguanen (broedplek), roggen en zelfs pinguïns. De baai is verbonden met een soort kreek met kristal helder water. Bij laag water wordt de ingang van deze kreek afgesloten. Het is een plek waar White-tip Reef Sharks rusten en jullie kunnen ze zien zwemmen en rusten, te midden van allerlei kleine vissen en zeeleeuwen. Jullie maken hier een wandeling over grotendeels AA lava, maar er is ook een wit zandstrand en een zwart stenen strand. Het zandstrand is thuis voor een kolonie zeeleeuwen en een broedplek voor zeeleguanen. En er is het zeldzame endemische plantje te zien, de Nolana Galapageia. Het zwarte strand is omgeven door knoop mangroven (Conocarpus Erecta) en witte mangroven (Laguncularia Racemosa), waaronder vaak zeel zeeleguanen te zien zijn. Dit is bovendien een van de weinige plekken waar de zeeleguanen zo succesvol kunnen voortplanten, want hier zijn geen niet-native vijanden. Vanaf de kant is het hier fantastisch snorkelen! Zo is er een plek waar de schildpadden komen om zich te laten schoon eten door kleine visjes, waar ze soms met wel tien tegelijk zich komen laten schoonmaken. Of misschien kunnen jullie snorkelen met de speelse zeeleeuwen. En dan terug naar het hotel om lekker bij te komen, of juist om er nog lekker op uit te trekken. In ieder geval misschien nog even over het strand lopen en ergens lekker gaan eten. Het is geheel aan jullie…

Inbegrepen:

 • (gedeelde) dagtocht Tintoreras  inclusief transport, boottocht, snorkelmaterialen, Engelssprekende gids en boxlunch
 • hotelovernachting in Puerto Villamil op Isabela, met ontbijt

Dag 16 Isabela (Puerto Villamil) – halve dagexcursie Sierra Negra Vulkaan Vanochtend om ca 08:00 uur vertrekken jullie voor een dagtocht de Sierra Negra vulkaan op. Het is goed je voor te bereiden op deze tocht. Denk daarbij aan prettige wandelschoenen, een regenjas (of poncho), zonnebrandcrème, water en een hoed. En het is verstandig om je camera(‘s) in een afgesloten waterdichte zak mee te nemen, want de luchtvochtigheid kan hoog zijn. Een katoenen sok gevuld met een beetje rijst (kun je vast vragen in het hotel) en dan dichtgeknoopt in een afgesloten plastic zak is een tip om je camera droog te houden. Per bus of truck rijden jullie zo’n drie kwartier omhoog tot ongeveer een uur onder de rand van de vulkaan (voorbij het dorpje Santo Tomás). Onderweg rijden jullie door bossen van Guayaba en Guava, geen inheemse bomen, maar geïmporteerde fruitbomen. Met name de Guavaba bomen zijn inmiddels een plaag geworden hier, maar ze geven wel een prachtige aanblik met de baardmossen, orchideeën en andere epifyten aan stammen en takken. Vanaf daar gaan jullie lopen, een pittige wandeling, waarbij je onderweg goed moet opletten of je ook reuzenschildpadden ziet. Het is een vrij lange wandeling, maar niet erg moeilijk, omdat het stijgen en dalen vrij geleidelijk gaat. De Sierra Negra is een 1.490 meter hoge vulkaan ligt op ca. 27 kilometer ten noordwesten van Puerto Villamil. Deze Sierra Negra krater is de twee na grootste krater in de wereld(!), met een diameter van bijna 10 kilometer (!) en zo’n 100 meter diep. Het is een nog bijzonder actieve vulkaan, met zoals eerder beschreven de laatste uitbarsting in 2005. Hier worden regelmatig de Galápagoshavik en de velduil gezien, evenals de prachtig roodgekleurde Vermillion flycatcher.

En dan vooral niet vergeten nog door te lopen jullie naar de Volcano Chico, ten noordwesten van de krater, met weer een heel ander landschap. Hier is nog duidelijk herkenbaar waar in november 1979 de laatste uitbarsting is geweest. Hier en daar oogt het als een maanlandschap met prachtig gekleurd vulkanisch gesteente en op sommige plaatsen zijn hier zelfs vaak nog rookpluimen te zien met zwaveldampen uit openingen in de aardkorst. Bij goed weer heb je vanaf hier ook een prachtig uitzicht op de vulkanen op het noordelijke deel van Isabela en op Floreana. En met wat geluk zie je onderweg enkele reuzenlandschildpadden. Met pech kun je ook in een wolk terecht komen, dat zou heel jammer zijn want dan zie je niks, want bij helder weer is het adembenemend!

Dag 17 Isabela (Puerto Villamil) – Concha de Perla – Breeding Center – Wall of Tears Vanochtend is het mooi om te gaan snorkelen bij Concha de Perla, mochten jullie na Tintoreras toch de smaak te pakken hebben. Dit is namelijk een goede plek om te snorkelen met zeeleeuwen. Je kunt daar zo naar toe lopen en het beste is om dit in de ochtend te doen. Je loopt vanuit het dorp (het hotel kan je de weg wel even wijzen) eerst over een soort steiger door de mangroven. Je loopt dan ook langs een plek in de mangroven die gebruikt wordt door een kleine kolonie zeeleeuwen om uit te rusten. En dan kom je in een soort lagune waar je heerlijk kunt zwemmen. Er is een soort holle ronde natuurlijke opening in de rotsen, waar de zee binnenstroomt en hier zijn ook vaak zeeleeuwen pups. Verder heb je kans op het zien van zeeschildpadden, zeeleeuwen, roggen en prachtig felgekleurde tropische vissen. Vaak is er hier ‘s morgens het meeste te zien en beleven, maar het hangt ook een beetje van het tij af.

’s Middags kunnen jullie een bezoek brengen aan Arnoldo Tupiza Tortoise Breeding Center met schildpadden centrum met soorten van Isabela, hier zijn onder meer de zadelrug schildpadden, waarnaar de Galápagos vernoemd is. En misschien naar de Muro de Lagrima’s lopen, ofwel Wall of Tears, een muur gebouwd door gevangenen uit de voormalige strafkolonie hier. Hier zijn ook enkele lagunen met mooie stranden en af en toe flamingo’s. Er is ook een geweldig uitzichtpunt genaamd Cerro Orchilla, met een spectaculair zicht op de baai en het dorp, maar ook op de Sierra Negra vulkaan, en ook op de vulkaan Cerro Azul en diverse eilanden en rotsen in de zee. Er is een soort pad van lava gesteente van 227 meter lang en 1,5 meter breed, el Estero genaamd, een geliefde picknickplek voor de lokale mensen. En er is meer te doen, of juist even een rustige dag.

Inbegrepen:

 • hotelovernachting in Puerto Villamil op Isabela, met ontbijt

Dag 18 Santa Isabela (Puerto Villamil) – Cruz (Puerto Ayora) Vanochtend vroeg nemen jullie de ferry terug naar Puerto Ayora. Hier verblijven jullie nog een nachtje alvorens morgenochtend naar het vliegveld te gaan op Baltra, dus vandaag nog een dag vol genieten. Vanochtend kunnen jullie bijvoorbeeld eerst naar het bekende Charles Darwin Center gaan met reuzen landschildpadden en uitleg over Galápagos. Hier is ook de opgezette Lonesome George te zien; de laatst overgebleven schildpad van zijn soort van het eiland Pinta. Ook kunnen jullie naar Las Grietas gaan, voorbij Playa de los Alemanas. Je steekt dan eerst met een watertaxi over vanuit de haven en dan een leuke wandeling langs een stukje strand voor hotel Finch Bay waar je ook wat zou kunnen drinken bijvoorbeeld en verderop een zoutveldje en dan een heel diepe kloof waar zeewater in stroomt en waar lokale jeugd wel eens induikt. Of jullie kiezen natuurlijk voor iets anders dat jullie nog niet hebben gedaan. En dan ergens lekker eten voor al weer de laatste avond in Ecuador…

Inclusief:

 • hotelovernachting in Puerto Ayora op Santa Cruz, met ontbijt

Dag 19 Galápagos, Santa Cruz – Baltra – Guayaquil – Vlucht naar huis Vanochtend gaan jullie zelf naar het vliegveld op Baltra, voor de terugvlucht naar Guayaquil.

Inbegrepen:

 • In Guayquil gaan jullie zelf naar de internationale vertrekhal voor de vlucht terug naar Nederland.
 • vlucht Baltra – Guayaquil

Dag 20 Vlucht naar huis – Aankomst Schiphol Vandaag rond de middag komen jullie aan op Schiphol en is deze bijzondere reis helaas weer ten einde.

Veel leesplezier en voorpret gewenst!!

Stalin Armijos & Dorien Dijkstra

Inbegrepen:

Alles als beschreven in bovenstaand voorstel

Niet inbegrepen:

 • internationale vliegtickets
 • INGALA Transit Card ad 20 USD pp en entreegeld Galapagos ad 100 USD pp (cash!).
 • Extra excursies, overig transport (zoals eventuele taxi’s), andere maaltijden dan vermeld, extra drankjes, extra’s, fooien en persoonlijke uitgaven   
 • *Alle informatie is onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen.

Rondreis Ecuador & Galápagos 3 eilanden

LandEcuador, Galápagos
Bekijk Alle voorbeeldreizen