Johnny de Mol en Frank de Boer bij de Huaorani indianen

Johnny de Mol was voor zijn programma "Into the Wild" bij de Huaorani indianen in Ecuador. De uitzending was op 11 september 2017 bij RTL4 om 21.30 uur. Het zijn geweldige beelden geworden. Native & Green heeft deze reis georganiseerd en begeleid. In het programma waren ook beelden te zien over de impact van de oliemaatschappijen op het regenwoud. Wil je hier meer over weten? Ga dan naar www.STNF.org, de stichting die zich inzet om hier iets aan te doen op deze plek. En jij kunt ook helpen. Doneer nu via de site of volg op Instagram of op Facebook.

Huaorani indianen

In de regenwouden van Ecuador leven nog ongeveer 3000 Huaorani indianen, verdeeld over verschillende kleine leefgemeenschappen. Deze bestaan soms slechts uit één familie. Voorheen leefden deze mensen als nomaden en trokken door het regenwoud.

Nu verblijven ze vaak op een vaste plek, om te kunnen controleren wie er in en uit hun Territorium gaat. Er is grote dreiging op het gebied door met name oliemaatschappijen en houtkappers. Maar ook projectontwikkelaars en kolonisten willen graag een stuk inpikken en daarmee de grens van primair regenwoud opschuiven.

Dit regenwoud is een van de meest diverse plekken op de aarde. Het is uitermate belangrijk voor de waterhuishouding in de wereld (dus om bijvoorbeeld overstromingen tegen te gaan), het produceert veel zuurstof (dat we ook hier nodig hebben) en er is een onuitputtelijke hoeveelheid nieuwe materialen en medicijnen die nog niet zijn ontdekt en die dus met verdwijning verloren gaan.

Johnny de Mol en Frank de Boer

Johnny de Mol en Frank de Boer zijn een week bij een Huaorani familie op bezoek en leren het leven in deze natuur van binnenuit kennen. Dit is een onvergetelijke ervaring, zeker als je bedenkt dat deze mensen niks, maar dan ook niks plannen. In hun taal komen niet eens dagen van de week voor. Het zijn hele mooie beelden die een beetje een inkijk geven van deze bijzondere mensen en hun unieke leefgebied. Een gebied dat ze zo hartstochtelijk proberen te beschermen.

Gids Javier en Stalin Armijos

Onze eigen gids Javier is ook te zien in het programma. Hij heeft 10 jaar bij de Huaoranis gewoond en geleefd zoals zij leven. Ze leven van niets dan van wat de natuur hen te bieden heeft, in dit bijzondere en enorm biodiverse regenwoud.

Stalin Armijos van Native & Green in Nederland heeft 2 jaar op deze manier bij de Huaoranis gewoond en jarenlang bij hen gegidst met zijn reisorganisatie indertijd in Ecuador.

Frederique van der Wal

In 2010 is Johnny ook al bij de Huaorani indianen in Ecuador geweest, voor het programma Waar is de Mol, met Frederique van der Wal (topmodel en entrepeneur). Ook deze reis was georganiseerd en begeleid door Native & Green.

Stichting Save The Native Forest

Frederique van der Wal  is ambassadrice van de Stichting Save The Native Forest. De Stichting heeft tot doel heeft dit gebied te beschermen tegen oliemaatschappijen, houtkap en andere bedreigingen. Er wordt direct samengewerkt met de hiervoor opgerichte zusterstichting Conservemos Nuestros Bosques Nativos (CNBN) en de Huaoranis. De Huaoranis hebben om hulp gevraagd, wat dus op deze manier wordt vormgegeven.

De Stichting heeft dringend geld nodig om verder te kunnen, HELP JE MEE?

Doneer alsjeblieft op http://www.stnf.org/help_us.html, alle beetjes helpen! Bedankt, ook namens de Huaoranis en alle flora en fauna.

LandEcuador, Galápagos, Peru