Galápagos

De Galápagos eilanden horen bij Ecuador. De eilanden zijn wereld beroemd om de flora en fauna. Er zijn veel endemische vogel- en diersoorten die alleen hier voorkomen en omdat er weinig natuurlijke vijanden zijn, loop je zo tussen alle flora en fauna door, die onverstoorbaar doorgaan met hun leven zonder zich iets van je aan te trekken. Dit maakt dat je echt het gevoel hebt dat je als eerste hier voet aan wal zet. Het is uitzonderlijk hoe dicht je bij de meest unieke dieren kunt komen, zonder ze af te schrikken. Goed voor te stellen dat Charles Darwin hier in 1.835 geïnspireerd raakte voor zijn evolutie theorie.

De Galápagos eilanden zijn voor veel mensen een droom om te bezoeken. Het ligt 1.000 kilometer uit de kust en hoort bij Ecuador. Je kunt er ook alleen vanuit Ecuador komen. Ze zijn bereikbaar per vliegtuig vanaf Quito en Guayaquil, naar de eilanden Baltra en San Cristóbal.
Deze Archipel van 19 vulkanische eilanden met omliggend Zee-reservaat is UNESCO Wereld Erfgoed en wordt wel een “levend museum en etalage van de evolutie”.

Het is een unieke plek waar je ongestoord de (jonge) dieren en vogels van heel dichtbij kunt observeren in hun dagelijkse gedrag. Werkelijk uniek en een haast onwerkelijke maar zeker onvergetelijke ervaring!! Voor velen een droom die realiteit wordt.

Je loopt veelal over lava of zand en de bezoekers moeten weliswaar in het gebiedje tussen de paaltjes blijven, maar de dieren trekken zich natuurlijk niets van de paaltjes aan, zodat je af en toe echt op moet passen om niet op een jong zeeleeuwtje, een rustende leguaan of een nest te gaan staan, waarin misschien net een jong vogeltje uit het ei komt.

De dieren en vogels trekken zich werkelijk niets van je aanwezigheid aan en zijn buitengewoon benaderbaar. Dus je ziet ze onverstoorbaar voor je voeten zitten; broeden, eten en voeden; of bijvoorbeeld baltsen, paren of vechten.

Tijdens het snorkelen kun je de zeeschildpadden zien grazen; met de zeeleeuwen spelen; pinguïns en flightless cormorants onder water achter vissen aan zien schieten; en tussen de tropische vissen en zelfs boven haaien en roggen (Stingrays en Eaglerays) zweven in het water.

Ook de onder water wereld is zeer bijzonder en geweldig om in de snorkelen of duiken.
Het kruispunt van 3 zeestromen hier maakt dit een smeltkroes van veel soorten zeeleven. De voortdurende vulkanische activiteit en de geïsoleerde ligging heeft geleid tot de ontwikkeling van zeer ongewone diersoorten zoals zee-leguanen, verschillende typen reuzen schildpadden en vogels als de vleugelloze aalscholvers en de verschillende soorten vinken.