Hoe kies ik?

Galápagos bestaat in totaal uit 20 vulkanische eilanden en een paar honderd rotsen met omliggend zeereservaat. Een reis enkel naar de Galápagos is mogelijk, maar wordt veelal gecombineerd met een bezoek aan het biodiverse Ecuador. Vanaf Ecuador bereik je de archipel per vliegtuig. Het is belangrijk om te begrijpen dat een reis naar de Galápagos anders is dan een reguliere rondreis. Je zult vooraf een aantal duidelijke keuzes moeten maken.

Reizen per boot

Hoewel er verschillende manieren zijn om op de Galápagos te reizen, is het vooraf reserveren van accommodaties of een cruise verplicht. Het boekingsbewijs van alle nachten dient bij controle te worden overhandigd. De beste manier om in korte tijd zoveel mogelijk te zien, is met een cruiseboot die ’s nachts vaart, waardoor er overdag ruim de tijd is om meerdere bezoekersplekken te bezoeken.

Vaste reisroutes

Het Nationaal Park legt de routes vast en zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk spreiding van bezoekers is, om de bezoekersplekken zo min mogelijk te belasten. Alle boten hebben daarom eigen 15-daagse vaarroutes en vertrekken op andere dagen. Je kunt ook een deelroute meevaren, van bijvoorbeeld 8 of 10 dagen.

Bepaal vooraf wat je wilt zien

Bij iedere ‘bezoekersplek’ komen weer andere dieren, vogels en vegetatie voor, dus zorg bij de keuze van jouw boot en route, dat in het stukje route dat je gaat doen de door jouw gewenste flora en fauna voorkomt. Andere criteria die kunnen meewegen bij de keuze van de boot zijn bijvoorbeeld het type boot, het gewenste comfort, de stabiliteit in verband met zeeziekte, de prijs en de beschikbaarheid.

Hotels en dorpjes

Op de Galápagos vind je drie dorpjes waar je in een hotel kunt overnachten. Op San Cristóbal in Puerto Baquerizo Moreno, op Santa Cruz in Puerto Ayora en op Isabela in Puerto Villamil. Hier zijn verschillende hotels om uit te kiezen. Van eenvoudig tot luxe en van aan het strand tot de meer afgelegen plekjes. In en rond de dorpjes mag je zelfstandig wandelen, fietsen en kajakken of naar een schildpaddenopvang of broedcentrum gaan. Er is daarnaast een heel beperkt aantal bezoekersplekken vrij te bezoeken. Om toch een beetje een beeld te krijgen van wat de Galápagos nu juist zo speciaal maakt, is een combinatie van dagtochten met dit verblijf op een of meer eilanden essentieel.

Dagtochten

Er zijn enkele dagtochten te boeken, naar relatief dichtbij de dorpjes gelegen bezoekersplekken. Je gaat dan op en neer naar één of twee bezoekersplekken, soms in combinatie met snorkelen. De dagtochten zijn met gids op een kleine boot en dus minder comfortabel dan op een ‘cruiseboot’. Dit is een alternatief voor de reiziger met een kleiner budget die toch heel graag wil gaan en wanneer je wat meer tijd hebt, omdat je zo wel minder per dag kunt zien. Vooraf boeken is wel zeer aan te raden, omdat niet iedere tocht dagelijks wordt uitgevoerd en vaak snel vol is.

Er zijn in totaal meer dan 80 verschillende ‘bezoekersplekken’ op land en meer dan 90 in zee. De meeste van al deze bezoekersplekken liggen ver weg van dorpen en zijn enkel met een cruiseboot en gids te bezoeken.

Onderwaterwereld wonderen

De onderwaterwereld van de Galápagos is zo divers, tam en overvloedig, dat de eilanden worden beschouwd als een van de zeven ‘onderwaterwereld wonderen’ en meerdere malen is uitgeroepen tot de beste duikplek ter wereld. Ook met snorkelen tijdens een cruise kun je hier gelukkig al veel van meekrijgen. De grote verscheidenheid in het zeeleven wordt veroorzaakt door de ligging. Het is als het ware een kruispunt van stromen uit de Oost Pacific en de Indische Pacific. Tropische en gematigd warme wateren komen hier samen, met daarbij dieren vanuit de gehele Pacific.

Vanuit Puerto Ayora en Puerto Baquerizo Moreno kun je dagduiktrips maken naar enkele duikplekken. Je wordt omringd door hamerhaaien, witpuntrifhaaien, Galapagoshaaien, zeeleeuwen, pinguïns, schildpadden, adelaarsroggen, mantaroggen, zeepaardjes en talloze kleurrijke tropische vissen. Ligt je nadruk vooral op duiken? Dan kun je kiezen voor een liveaboard, waarbij je iedere dag enkele duiken maakt op de allerbeste duikplekken, zoals op de zeer afgelegen duikplekken Darwin en Wolf. Spectaculair met een veelvoud aan genoemde onderwaterfauna en zelfs walvishaaien. Een bezoek aan de Galápagos brengt je naar een wereld van dieren en natuur die je nergens anders tegenkomt. De lijst met vogels, zoogdieren, reptielen, vegetatie en landschappen die op de Galápagos voorkomen is heel divers. Zorg dus vooraf dat je weet wat je in ieder geval graag wilt zien, laat je goed informeren over de mogelijkheden, en plan op basis daarvan je reis. Bij veel natuurgebieden in de wereld is het afwachten óf je dieren gaat spotten en welke, op de Galápagos kun je nu juist veel soorten gegarandeerd zien.

Ook zijn er Live Aboards, verblijf op een boot met alles aan boord, waarbij je een week naar de mooiste duiksites gaat. Dit zijn plekken die je niet met een dagduiktrip kunt bereiken, bijvoorbeeld Darwin en Wolf zijn ver varen. Deze sites behoren tot de beste duikplekken van de wereld.

Beste Reistijd Galápagos

Galápagos is een bestemming waar je het hele jaar goed naar toe kunt.
Ze liggen rond de evenaar en er zijn maar weinig seizoensverschillen. Daarbij is het klimaat al een aantal jaren erg in de war, zodat de verschillen minder duidelijk worden.
Met specifieke wensen kunnen we gericht advies geven voor bepaalde periodes.

Globaal kun je zeggen dat de Galápagos twee seizoenen kent. De eerste helft van het kalenderjaar is het er wat warmer (25-28 gr.C) en wat vochtiger en daarmee ook groener. De tweede helft van het kalender jaar is het er wat minder warm (20-24 gr.C) en droger waardoor meer struiken en bomen kaal zijn. Beide hebben hun charmes.
Tussen deze twee seizoenen, dus juli/augustus en december/januari is de zee het minst rustig. Deze overgangsweken zijn, samen met april/mei, tegelijkertijd ook de meest drukbezochte periodes in verband met akanties in de VS en in Europa. In deze periodes zijn vaak ook de internationale vliegtickets het duurste, wat andere periodes aantrekkelijker kan maken. Kortom, je kunt het hele jaar door heel goed naar de Galápagos.

Met specifieke wensen kunnen we gericht advies geven. De Albatrossen zijn bijvoorbeeld doorgaans weg van december t/m eind maart, in verband met warmer zeewater wat minder vis meebrengt. Kies je echter voor een route met Española, dan maakt dit weer niks uit, want ze zitten alleen daar. Voor meer gerichte info, bel ons gerust.