Algemene reisinfo Peru

Ligging:  Perú grenst in het noorden aan Ecuador en Colombia, in het oosten aan Brazilië, in het oosten en zuiden aan Bolivia, ook in het zuiden aan Chili en in het westen aan de Grote Oceaan.

Oppervlakte: 1.285.215 km2, en is na Brazilië en Argentinië het grootste land van Zuid Amerika.

Bevolking: Peru telt 27.000.000 inwoners, waarvan 72,3 % in de steden en 27,7 ruraal. Het is grofweg onder te verdelen in 45% indianen (indigenas), 37% mestiezen (gemengd), 15% blanken en 3% zwarten, Japanners en Chinezen. De indianen worden indígena (indigenous) genoemd en niet Indio (Indian), wat als een belediging wordt beschouwd.

Taal: Spaans en daarnaast inheemse talen, zoals Quechua en Aymara (Puno).

Staatsvorm: Perú is een democratische Republiek, met een president. In politiek en sociaal opzicht is Perú een instabiel land. Politieke en arbeid gerelateerde stakingen en optochten komen vrij regelmatig voor in stedelijke maar ook landelijke gebieden. Demonstraties worden vaak, – maar niet altijd-, van te voren aangekondigd. Hoewel deze activiteiten normaal gesproken vreedzaam zijn, kunnen ze een heel enkele keer wel escaleren. Het is verstandig om u hier als toerist afzijdig van te houden.

Religie: In meerderheid rooms-katholiek, verder evangelisch en pre-Spaans.

Economie: In Peru bestaan verschillende economische systemen naast elkaar. Veel gebieden in de Andes kennen nog een ruilsysteem en zijn zelfvoorzienend.

Een groot deel van de Peruanen leeft onder de armoedegrens. De twee pijlers van de Peruaanse economie zijn visserij en mijnbouw.

30% van de bevolking leeft van vaak eenvoudige landbouw. Exportproducten zijn rietsuiker, katoen, koffie, coca en rijst. De hooggelegen terrassen worden nog steeds op de Incamethode bebouwd. De velden zijn meestal klein en gelegen op een steile helling. De lange vorst en de korte groeiperiodes bemoeilijken de landbouw. Andere exportproducten zijn ansjovis en vismeel (goed voor 24 % van de export). Ook wordt koper, zilver, zink, lood, goud en aardolie gewonnen. Het toerisme wordt, net als in veel Zuid- Amerikaanse landen, steeds meer ontwikkeld.

Klimaat: In Peru zijn verschillende klimaten en microklimaten. In feite kunt u het hele jaar door in Peru goed reizen, afhankelijk van wanneer u waar bent.

Het klimaat wordt grotendeels beïnvloed door de koude golfstroom Humbolt in de Stille oceaan voor zuid en middenkust van Peru, en het hoge Andesgebergte in het oosten van het land.

Per gebiedje verschilt het klimaat soms erg, ook afhankelijk van de hoogte, vegetatie en ligging, maar globaal kunt u het volgende zeggen:

In de Hooglanden is het van circa april t/m oktober (winter) overwegend helder en droog. In circa november t/m maart (zomer) is het meer bewolkt en nat. Het is dan ’s nachts iets warmer, maar er is ook meer kans op neerslag met soms aardverschuivingen, die de wegen in sommige gebieden minder begaanbaar en reizen juist daar dan lastiger maakt.

De nachten in de Hooglanden zijn (erg) vaak koud en overdag veel warmer, maar de temperatuur varieert met de hoogte. Arequipa heeft bijvoorbeeld een mild klimaat, een soort eeuwige zomer, terwijl in Cuzco de lucht frisser is. Omdat Puno op een nog grotere hoogte ligt, is dat veruit de koudste stad.

In het Noordelijke Kustgebied is het vrijwel het hele jaar erg warm en zonnig met in november t/m maart wat kans op neerslag.

In het Centraal en Zuidelijk Kustgebied (vooral rond Lima) is het door de koude Humbolt stroom juist in november t/m maart warmer en droger en dan gaan veel Peruanen op vakantie.

In april t/m oktober is het iets koeler, soms wat druilerig (maar zelden echt neerslag) en hardnekkige bewolking, de zogenaamde “La Garua”. Maar iets zuidelijker, noordelijker of hoger gelegen gebieden zijn meteen beter. In het gebied aan de kust zoals rond Chiclayo of bijvoorbeeld rond Nazca regent het nagenoeg niet of nooit.

In de Regenwouden is er net als in de Hooglanden in november t/m maart de meeste neerslag.

Natuur: In Peru is enorm veel variëteit in natuur. 80% van de in de wereld bekende ecologische zones zijn in Perú te vinden.

Door deze uitzonderlijke biodiversiteit, zijn er al ongeveer 400 diersoorten, meer dan 1000 soorten vogels, 1200 soorten zout- en zoetwater vissen en 25.000 plantensoorten geregistreerd tot nu toe. U kunt u dus voorstellen dat Perú heel veel verschillende natuurgebieden heeft, die ieder weer geheel uniek zijn, in de kustgebieden, de Hooglanden en het Amazonegebied.

Perú heeft een kustlijn van meer dan 2500 km lang in een rechte lijn van noord naar zuid.

Visum: Er is geen visum vereist voor Peru voor mensen met een Nederlands of Belgisch paspoort. Wel is een geldig paspoort verplicht met een geldigheid van nog minstens 6 maanden na de datum van terugkomst uit Perú. Een toeristenverblijf tot 90 dagen is toegestaan. In het vliegtuig ontvangt u een formulier dat na invullen bij binnenkomst in Peru wordt gestempeld en u krijgt een stempel in uw paspoort. Bewaar dit formulier goed, u dient het weer in te leveren bij vertrek uit Perú.

Vliegveld tax: Vóór elke nationale vlucht in Perú, moet elke passagier (circa) USD 7,40 per persoon vliegtax contant te betalen. Voor internationale vluchten USD 31,00 per persoon contant betalen op de luchthaven.

Vaccinaties: Er zijn geen verplichte inentingen voor Perú, maar het is goed u toch door een deskundige instantie te laten informeren over vaccinaties en ziektes en de meest recente ontwikkelingen.                              

Aangeraden vaccinaties zijn DTP, Hepatitus-A (geelzucht) en Gele koorts, en daarnaast Malariatabletten (voor sommige gebieden) en dient u zich goed te beschermen tegen muggenbeten (Dengue en Malaria). Maar omdat de medische voorschriften en situaties nog wel eens veranderen, is het aan te raden om minstens anderhalve maand vóór vertrek een afspraak te maken bij de GGD, óf te bellen met de Landelijke Vaccinatielijn (0900-9584) of het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034 090) voor de beste en meest actuele informatie, hoewel deze per kantoor kan verschillen.

Gebruikt u medicijnen, vraag uw huisarts dan om een in het Engels of Latijn geschreven recept. Wij adviseren u om medicijnen en recepten (altijd met doktersvoorschrift en in het Engels / geneesmiddelenpaspoort) in uw handbagage mee te nemen.

Munteenheid: De officiële munt van Perú is de Nuevo Sol. Maar ook met de Amerikaanse dollar kan vrijwel overal worden betaald (vaak wel tegen hoge koersen).

Tijdsverschil: Het is in Perú in onze zomer 7 uur vroeger en in onze winter 6 uur vroeger.

Voltage: De netspanning is 220 Volt, soms 110 Volt, in het laatste geval is een verloop stekker nodig met platte pennen.

Legitimatie: In Perú is legitimatie verplicht. Mocht u toch het paspoort in het hotel laten, neem dan tenminste een kopie van het paspoort mee. Extra kopieën in andere bagagestukken of bij reisgenoten is altijd verstandig. Bij de entree van Machu Picchu is het verplicht om uw originele paspoort te laten zien, zonder uw paspoort mag u niet naar binnen.

 Drugs: De Peruaanse autoriteiten controleren scherp op de handel in en de smokkel van verdovende middelen; overtreders worden over het algemeen langdurig gestraft. Ook op overige overtredingen (terecht of onterecht) kunnen hoge straffen staan (soms zonder proces). Het besturen van een auto (afgezien van het feit dat je snel verdwaalt) wordt dan ook sterk afgeraden.

Criminaliteit: In geheel Perú is sprake van toenemende criminaliteit. Met name in de steden Lima, Cuzco, Arequipa en Puno zijn berovingen aan de orde van de dag.

Goed opletten voor zakkenrollers, trucs en ‘geldwisselaars’. Altijd in direct contact blijven met eigendommen en zo min mogelijk waardevolle spullen meenemen en niet zichtbaar tonen.

Transport: Naast echte taxi’s rijden er ook onbetrouwbare chauffeurs rond in gewone auto’s die zich aanbieden als taxi. NB. In de stad Cuzco hebben de taxi’s een door de gemeente uitgegeven blauwe plaat op het raam.