Over Galápagos

De Galápagos eilanden zijn voor veel mensen een droom om te bezoeken. Het is een unieke plek waar je ongestoord de (jonge) dieren en vogels van heel dichtbij kunt observeren in hun dagelijkse gedrag. Werkelijk uniek en een haast onwerkelijke maar zeker onvergetelijke ervaring!! Voor velen een droom die realiteit wordt. Je loopt veelal over lava of zand en de bezoekers moeten weliswaar in het gebiedje tussen de paaltjes blijven, maar de dieren trekken zich natuurlijk niets van de paaltjes aan, zodat je af en toe echt op moet passen om niet op een jong zeeleeuwtje, een rustende leguaan of een nest te gaan staan, waarin misschien net een jong vogeltje uit het ei komt. De dieren en vogels trekken zich werkelijk niets van je aanwezigheid aan en zijn buitengewoon benaderbaar. Dus je ziet ze onverstoorbaar voor je voeten zitten; broeden, eten en voeden; of bijvoorbeeld baltsen, paren of vechten. Tijdens het snorkelen kun je de zeeschildpadden zien grazen; met de zeeleeuwen spelen; pinguïns en flightless cormorants onder water achter vissen aan zien schieten; en tussen de tropische vissen en zelfs boven haaien en roggen (Stingrays en Eaglerays) zweven in het water.

Hoe gaat zo’n boottocht? 
Om (juist het bijzondere van) de eilanden dus echt te leren kennen kun je met een boot langs een aantal verschillende eilanden. Zo’n tocht gaat als volgt in zijn werk:

De Galápagos Archipel ligt circa 1000 kilometer uit de kust. Je vliegt daarom eerst vanaf het vaste land van Ecuador naar de Galápagos. Meestal op het eilandje Baltra, net boven het eiland Santa Cruz, soms op San Cristóbal, afhankelijk van de route van de boot. Op het vliegveld wordt je opgewacht door de gids van de boot, die je vervolgens meeneemt met de bus naar de boot. De eerste middag wordt er dan ofwel een bezoek gebracht aan de hooglanden of het Darwin Station, of de boot vaart uit en maak je een eerste stop bij een nabij gelegen bezoekerssite.

Verder vaar je voornamelijk ’s nachts. Je wordt dus iedere dag op een nieuwe plek wakker, waar ’s ochtends een land bezoek wordt gebracht. Dit is meestal een wandeling van een paar uur, uiteraard in een langzaam tempo, waarbij iedereen alles goed kan zien en fotograferen. Vervolgens ga je terug aan boord van de boot voor de lunch. Tijdens of na de lunch vaart de boot dan vaak een stukje, bijvoorbeeld naar een andere plek op het eiland of naar een ander eiland voor een bezoek in de middag. Dit kan weer een landbezoek zijn, of bijvoorbeeld met kleine bootjes langs de kust omdat daar pinguïns te zien zijn vanaf het water, of bijvoorbeeld zeeschildpadden in een mangrovebaai. Vervolgens ga je weer terug aan boord. Tussendoor is er dan vaak nog gelegenheid om te snorkelen, ofwel tussen de middag ofwel ’s middags, ofwel beide, wat werkelijk heel geweldig is op de Galápagos! Tussen de speelse zeeleeuwen, pinguïns, stingrays, eagle rays, vele soorten tropische vissen, grazende zeeschildpadden en zelfs haaien.

Na het diner vertelt de gids dan meestal wat je de volgende dag kunt verwachten met toelichting en soms achtergronden erbij. Soms worden er zelfs voor geïnteresseerden films van de Galápagos (op dvd) getoond. Na het eten en het praatje van de gids gaan veel mensen al vroeg gestrekt. Het zijn volle en drukke dagen, met veel beweging en indrukken. Het is ongeveer van 6 tot 6 licht, dus het wordt ook weer vroeg dag… En de volgende dag wordt je dus weer op een nieuwe plek wakker. De laatste ochtend is er dan meestal nog een kort bezoek, waarna je teruggebracht wordt naar het vliegveld terug naar Guayaquil of Quito. Aankomst op het vaste land is dan, afhankelijk van de vlucht midden of eind van de middag.