De eilanden

De Galápagos Archipel bestaat uit 20 eilanden en een aantal kleinere rotseilandjes met vulkanische oorsprong. De eilanden liggen 1.000 kilometer uit de kust van Ecuador en het is dus moeilijk voor te stellen hoe de dieren, die hier op de 'kale' lava zijn gaan leven, hier terecht zijn gekomen. Het merendeel zal vermoedelijk op boomstammen en drijfhout zijn meegevoerd. De eilanden liggen onderling ook vaak ver uit elkaar, waardoor de dieren per eiland weer anders zijn geëvalueerd, afhankelijk van de aanwezige mogelijkheden tot eten.

De meeste eilanden hebben een of meer bezoekerssites, waar je alleen met een boot kunt komen. Je kunt hiervoor cruises doen van bijvoorbeeld 6, 8, 11 of 15 dagen.

Er zijn drie eilanden met dorpjes waar je kunt overnachten in hotels, namelijk Puerto Baquerizo Moreno op San Cristóbal, Puerto Ayora op Santa Cruz, en Puerto Villamil op Isabela. Hier kun je zelfstandig naar de verschillende schildpaddencentra en andere interessante bezoekersplekken in en rondom de dorpjes.

Vanuit de dorpjes zijn er ook een aantal dagtochten te doen, waarbij je plekken kunt bezoeken die je alleen met een boot en gids kunt bereiken, en die in een paar uur vanaf deze dorpjes te bereiken zijn.

1             Baltra

2             Santa Cruz

3             Daphne

4             North Seymour

5             Bartolomé

6             Santiago

7             Isabela

8             Fernandina

9             Española

10           Floreana

11           Santa Fé

12           South Plazas

13           Rábida

14           Genovesa

15           San Cristóbal

16           Marchena

17           Mosquera

18           Pinto

19           Pinzón

20           Wolf

Op alle bezoekerssites op de eilanden zijn andere dieren, vogels en vegetatie te zien. Zie hiervoor Bezoekerssites.