GPS: Blauwvoet Jan-van Genten

Een van de bekendste vogels op de Galápagos zijn de Blauwvoet Jan-van-Genten. Deze vogels zijn vaak erg grappig om te zien, door de manier waarop ze lopen en hoe ze bewegen in hun paringsdans. Ze zijn op verschillende plekken te vinden, zoals op North Seymour, Española en Moreno Point op Isabela. Maar hoe zit het nu eigenlijk precies met die Blauwe poten?

In het dierenrijk speelt kleur geregeld een belangrijke rol bij de voortplanting. Zeeleguanen verkleuren voor de paringsperiode, zoals op het eiland Española in prachtig zwart, rood en groen. Ook bij vogels kan kleur doorslaggevend zijn bij het vinden van een partner. Zo lokt de fregatvogel een wijfje door zijn keelzak op te blazen tot een grote rode ballon. Hoe feller de kleur rood, hoe beter. Een mannetje met een minder felle kleur rood kan namelijk zomaar eens last hebben van parasieten.

De Blauwvoet Jan-van-Gent is een zeevogel en een van de bekendste vogelsoorten van de Galapagoseilanden. De Blauwvoet Jan-van-Gent is ongeveer zo groot als een gans en heeft, zoals de naam al verklapt, blauwe poten. Deze blauwe poten zijn een belangrijk onderdeel van de voortplanting. Hoe helderder de kleur blauw van de pootjes van het mannetje, hoe meer in trek hij is bij de vrouwtjes. Ouderdom is eveneens geen onbelangrijke speler. Hoe ouder de Gent wordt, hoe minder kleur er in de poten zit en hoe minder ‘aantrekkelijk’. Vrouwtjes hebben dan ook de neiging eerder te paren met jongere mannen met heldere poten. Deze hebben een hogere vruchtbaarheid en een groter vermogen om vaderlijke zorg te bieden dan oudere mannen. Onderzoek heeft het gelijk van de vrouwtjes bovendien aangetoond. Zo bleken kuikens die verzorgd werden door pleegvaders met heldere poten sneller te groeien dan kuikens die werden grootgebracht door pleegvaders met doffere poten. Ook de mannetjes paren overigens liever met een vrouwtje met een heldere kleur blauwe poten. Bovendien geven ze meer aandacht aan helder gekleurde eieren dan doffere exemplaren. Kortom, een gezond en helder blauw kleurtje in de poten, geeft meer kans om vooral geen blauwtje te lopen.

LandEcuador, Galápagos
Bekijk Alle reissuggesties