17 daagse Rondreis Peru

Deze 17 daagse rondreis door Peru geeft een heel mooi en veelzijdig beeld van Peru in een relatief korte periode. Heb je dus niet zo veel tijd en wil je toch een geweldige rondreis in Peru maken, dan is dit een heel mooi voorbeeld. Ook is deze reis mooi te combineren met bijvoorbeeld Chili of Ecuador en of Galapagos.

Dag 1 Zaterdag Santiago – Lima, Peru                                                                    

Dag 2 Zondag Lima                                                                                                         

Dag 3 Maandag Lima – Arequipa

Dag 4 Dinsdag Arequipa – Colca Canyon

Dag 5 Woensdag Colca Canyon – Puno

Dag 6 Donderdag Puno – Amantaní

Dag 7 Vrijdag Amantani – Taquile – Puno

Dag 8 Zaterdag Puno – Cusco                                                                                    

Dag 9 Zondag Cusco – Awanacancha, Pisac Market en Ollantaytambo                  

Dag 10 Maandag Cusco – vrije dag                                                                                         

Dag 11 Dinsdag Cusco – Maras – Moray – Ollantaytambo – Aguas Calientes       

Dag 12 Woensdag Agua Calientes – Machu Picchu – Ollantaytambo – Cusco

Dag 13 Donderdag Cusco – City tour en nabije ruïnes

Dag 14 Vrijdag Cusco San Pedromarkt met kook klasje en lunch 

Dag 15 Zaterdag Cusco vrije dag                                                                                              

Dag 16 Zondag Cusco – Lima – Vlucht naar huis

Dag 17 Maandag Vlucht naar huis – Aankomst Schiphol

 

Dag 1 Zaterdag Vertrek Schiphol – vlucht naar Lima Vandaag vertrekken jullie van Schiphol en komen aan in Lima, Peru. Jullie worden opgehaald van het vliegveld en naar het hotel gebracht, circa 45 minuten.

Inbegrepen:

 • transfer vliegveld – hotel
 • Hotel Britania Miraflores, met ontbijt

NB. De tickets worden door jullie zelf geregeld, we gaan uit van KLM tickets.

Dag 2 Zondag Lima Vandaag hebben jullie lekker aan jullie zelf om een beetje uit te rusten en jullie kunnen ook Lekker Lima in gaan, met de prachtig gedecoreerde pleinen, omgeven door koloniale gebouwen. Er is ook een museum om bij aanvang van deze reis in Peru meer te leren over de oude culturen in de vorm van Andes- en Pre-Columbiaanse kunst. Jullie kunnen zelfs naar het strand.

Inbegrepen:

 • Vrije dag Lima
 • Hotel Britania Miraflores, met ontbijt

Dag 3 Maandag Lima – Arequipa Vanochtend worden jullie naar het vliegveld bij Lima gebracht voor de vlucht van Lima naar Arequipa. In Arequipa worden jullie van het vliegveld naar het hotel Casona Plaza gebracht.

Dan worden jullie opgehaald voor een citytour door de stad en het beroemde Catalina klooster.

Eerst gaan jullie naar de uitkijkpunten Yanahuara en Carmen Alto om een goed beeld te krijgen over de stad. En dan gaan jullie lekker slenteren door de koloniale straatjes van deze mooie stad en de gids neemt jullie mee naar de San Francisco kerk en convent en de Santa Domingo kerk en convent. En tenslotte kunnen jullie nog even fijn dwalen door het prachtige en beroemde Catalina klooster.

Inbegrepen:

 • Transfer vliegveld – hotel
 • Nationale vliegtickets
 • Halve dag privé citytour met Catalina klooster met gids , circa 3-4 uur
 • Hotel Casona Plaza Arequipa, met ontbijt

Dag 4 Dinsdag Arequipa – Colca Canyon Vanochtend worden jullie opgehaald en rijden in gedeelde service richting Chivay, dat ligt op 3.632 meter. Allereerst maken jullie een stop bij het National Reservaat Pampa Cañuhuas. Daarna gaan jullie naar een restaurant hier in de buurt voor een mate de coca. Vanaf hier kunnen jullie de Misti zien, evenals de PichuPichu en de Chachani vanaf de achterkant en jullie zien het rotsbos met rotsformaties in vormen van bomen.

De volgende stop is op de Pampa’s van Toccra. Here zijn gaten met water vanuit de grond. Hier zijn Llama’s, alpaca’s, en lokale muildieren en Andes vogels. En dan nog een prachtig uitkijkpunt.

Na de lunch brengt de gids naar hotel Casa Andina standard in de Colca Vallei op 3.250 meter hoogte, waar jullie lekker even kunnen rusten.

In de middag worden jullie weer opgehaald door de gids die met jullie naar de hot springs “la Calera” gaat om even helemaal lekker te genieten van het warme bronwater. En dan terug naar het hotel. Bij het hotel zijn ook heerlijke baden waar jullie vanavond zo vanuit je kamer nog even lekker in kunnen glijden als jullie willen.

Inbegrepen:

 • 2 Dagen 1 nacht Colca Canyon in gedeelde service met transport en gids.
 • Hotel Casa Andina standard Colca, in 1 tweepersoons kamer, met ontbijt

Dag 5 Woensdag Colca Canyon – Puno Vanochtend vroeg (tussen half 7 en 7 uur) gaan jullie weer met de gids op pad, over een klein weggetje naar een plek met een groots uitzicht waar jullie de majestueuze Condors kunnen zien. Hierna gaan jullie de omliggende dorpjes bezoeken. En vervolgens vangen jullie de rit aan naar Puno. Een rit, zonder gids, van een uur of vijf, over grote hoogtes door mooie landschappen.

Inbegrepen:

 • Transfer vliegveld – hotel
 • Privé citytour met Catalina klooster met gids , circa 3-4 uur
 • La Hacienda Puno, met ontbijt

Dag 6 Donderdag Puno – Amantaní Vandaag beginnen jullie aan een gedeelde tweedaagse trip op het Titicacameer. Het grootste meer op deze enorme hoogte, zo groot als het IJselmeer namelijk op 3.800 meter. Jullie varen eerst naar de rieteilanden Uros. Hoewel dit waarschijnlijk erg toeristisch overkomt en er komen inderdaad nu veel toeristen, is dit toch (nog deels) de werkelijke manier waarop de mensen hier al jaren leven. Jullie leren hier over de geschiedenis van deze Uros-stam en hoe ze jarenlang in harmonie met de natuur hebben geleefd. Door hier rond te lopen voel je een beetje hoe het moet zijn om te wonen op je eigen gemaakte eiland van een soort dikke laag ‘riet’.

Hierna varen jullie naar het eiland Amantaní, eigenlijk de top van een berg die uit het water steekt, waar jullie worden begroet door een lokale familie. Zij nemen jullie een stukje mee omhoog, naar hun huis. Jullie eten en overnachten bij deze familie en krijgen zo een beetje een indruk van hun leven hier.

Na de lunch gaan jullie omhoog lopen, naar de top van de berg. Onderweg zijn ook nog Inca Ruïnes te bewonderen. Het is best een pittige loop en het kan er ook fris zijn, het meer is immers al op 3.800 meter en jullie lopen tot boven de 4 kilometer. Maar het uitzicht bij de zonsondergang is fenomenaal!

En dan terug naar de familie met wie jullie de avond kunnen doorbrengen.

Vergeet vooral niet om ook even bij het vuur vandaan te lopen en in de duisternis omhoog te kijken. Je ziet hier zó enorm veel sterren, duizelingwekkend maar zeer fascinerend. Zoek bijvoorbeeld the Southern Cross en enkele in elkaar gedraaide harten. En natuurlijk de Melkweg die hier ook heel goed te zien is.

Inbegrepen:

 • Twee dagen 1 nacht gedeelde excursie Amantaní, met (water)transport, Engelssprekende gids, overnachting bij een familie thuis en maaltijden.

Dag 7 Vrijdag Amantani – Taquile – Puno Vanochtend na hopelijk een goede nacht op deze hoogte en het ontbijt nemen jullie afscheid van de familie en lopen weer naar beneden naar de boot. Jullie varen naar het eiland Taquile. Op het eiland zijn veel eeuwenoude Inca-terrassen. Jullie zullen misschien veel breiende mannen zien lopen, met vier pennen en prachtig gekleurde wol. Ze breien bijvoorbeeld hele mooie en kleurrijke mutsen. Ook hebben jullie kans om traditionele weeftechnieken in actie te zien. Jullie kunnen ook hier kennis maken met de inheemse bevolking, de Quechua-indianen, in hun traditionele klederdracht en leren over hun dagelijks leven en cultuur. In een restaurantje in het dorp hebben jullie lunch en dan terug naar beneden naar de boot en terug naar Puno.

Inbegrepen:

 • Tweede dag van de gedeelde excursie Amantani, met bezoek aan het eiland Taquile, met (water)transport, Engelssprekende gids en maaltijden.
 • La Haciënda Puno, met ontbijt

Dag 7 Zaterdag Puno – Cusco ’s Ochtends worden jullie opgehaald van het hotel en naar de toeristen-touringbus gebracht voor de rit naar Cuzco. De rit duurt ongeveer 8 uur en onderweg hebben jullie twee excursies, namelijk bij Andahuaylillas en Raqchi.

Het is een prachtige rit, waarbij jullie door het indrukwekkende Altiplano landschap rijden, droog en verlaten met weidse vergezichten, veel vicuñas en locale gemeenschappen.

Jullie passeren de La Raya pas op een hoogte van 4.319 meter, wat je vast zult merken doordat iedereen wat stiller wordt en misschien begint te gapen…

En dan rijden jullie een prachtige vallei binnen waar veel aardappels en maïs wordt verbouwd. In Andahuaylillas maken jullie een stop en bezoeken jullie de in 1580 gebouwde San Pedro kerk, met een heel bijzondere kapel in Barokstijl. Deze kerk wordt ook wel de Sixtijnse kapel van de Americas genoemd, door de kleurrijk beschilderde houten plafonds. Ook zijn er mooie karakteristieke houten balkons, veel houtsnijwerk en met bladgoud versierde lijsten.

Dan rijden jullie verder en maken nog een stop in Raqchi, waar jullie de eerste Inca ruines zien van grote bevoorradingsschuren voor graan om getroffen gebieden te voorzien van eten in tijden van oorlog of grote droogte. Ook was er een enorme tempel ter ere van Wiracocha, de vader van de zon, de maan en de aarde.

Dan rijden jullie door en komen uiteindelijk aan de Inca stad Cuzco, een zeer bijzondere stad. Overal waar je loopt wordt je herinnerd aan de Inca’s, vooral doordat veel gebouwen gebouwd zijn op de stevige funderingen van Incagebouwen. Overal zie je de gladde muren van grote stenen, die zeer nauwkeurig in elkaar passend gestapeld zijn. Deze Incabouwwerken waren veel beter bestand tegen aardbevingen dan de latere Spaanse gebouwen, die veelal op de grondvesten van de Inca’s zijn gebouwd. En nu dus nog steeds doorstaan ze de tand der tijd.

In Cusco worden jullie opgewacht en naar hotel Los Portales gebracht voor de komende nachten.

Inbegrepen:

 • Transfer van hotel naar het busstation met lokale gids
 • Toeristenbus van Puno naar Cusco met visites in de route en lunch in een lokaal restaurant
 • Transfer van busstation naar hotel met lokale gids
 • Hotel Los Portales hotel, met ontbijt

Dag 8 Zondag Cusco – Awanacancha, Pisac Market en Ollantaytambo  Vandaag gaan jullie met een Engelssprekende gids (en transport) de Sacred Valley bezoeken. In deze vallei zijn een aantal dorpjes en Inca Ruines en vandaag gaan jullie er een paar bezoeken.

De Heilige Vallei, gelegen tussen Cusco en Machu Picchu, was ongetwijfeld een belangrijk gebied voor de Inca’s.

Het aangename klimaat en de vruchtbare vlakten creëren de perfecte omstandigheden voor het verbouwen van gewassen. Voor de Inca’s lag deze regio ook op de route naar de jungle en speelde daarom een ​​sleutelrol in de handel in fruit en planten van de tropische laaglanden.

Niet voor niets waren de Inca’s zeer actief in deze vallei, het is nog steeds een van de meest vruchtbare valleien in Peru, waar de beste soorten mais in de wereld groeien en veel soorten fruit zoals bijvoorbeeld abrikozen, bessen en capulí (soort wilde kersen). Tegenwoordig blijft de Heilige Vallei een weelderige landbouwregio die de stad Cusco van veel landbouwproducten voorziet.

Er zijn enorme veel bijzondere plekken in en rond deze vallei die interessant genoeg zijn om te bezoeken. Het zal misschien wat afhangen van de gids of de aangegeven interesses wat precies bezocht zal worden, maar de dag zou er als volgt uit kunnen zien:

Doorgaans wordt er eerst een bezoek gebracht aan de markt van Pisaq, een beroemde en zeer kleurrijke markt.

In plaats van Pisaq, kunnen jullie misschien in overleg met de chauffeur ook kiezen voor Chincheros, op 3.762 meter en ongeveer op 28 kilometer vanaf Cuzco. Vanaf de weg zijn de sneeuwtoppen van Chican en Veronica te zien. Het dorpje Chincheros is een interessant dorpje met veel koloniale architectuur, een eind 16de eeuwse kerk vol koloniale kunst. De markt hier, wordt wel beschouwd als de beste van de vallei en veel minder toeristisch als bijvoorbeeld de markt in Pisaq. De grote markt is weliswaar op zondag, maar ook op dinsdag en donderdag spreiden vaak een aantal verkopers hun dekens rond het plein om hun waren uit te stallen, zoals prachtige stoffen, hoeden, shawls en dergelijke. En op deze dagen is het vaak beter onderhandelen.

Of jullie kiezen wel voor het meer bekende Pisaq, dat kan ook. Onderweg naar het dorp zien jullie rechts aan de overkant al de ruïnes en valk bij het dorp links is een oud watersysteem te zien in de bergen. Overal goed opletten dus. Jullie gaan eerst naar het dorpje zelf, om de kleurrijke markt hier te bezoeken, die zeer de moeite waard is. Hier is van alles te koop; het is een belangrijke markt in de omgeving voor de mensen om hun gewassen en producten te kopen en verkopen, zoals verse vruchten, allerlei soorten handwerk, sieraden, kleding, stoffen, knuffels gemaakt van hele zachte Alpacawol,  muziekinstrumenten, schilderijen en allerlei snuisterijen en lekkere dingen.

De markt is wel erg bekend en ze zijn hier zeer aan toeristen gewend, die soms helaas ook nare gewoontes vanuit bijvoorbeeld Azië hebben meegenomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het betalen voor een foto. Er zijn dus soms schattige kindjes met bloemen op hun hoedje en een jong hondje op de arm, die geld vragen als je een foto van ze wilt nemen. Wij raden aan dit gedrag niet te stimuleren en jullie weten vast wel betere alternatieven.

Tegenover het dorp, aan de andere kant van de vallei zien jullie de ruïnes van Pisaq liggen, met de typische Inca terrassenbouw. Ook erg de moeite waard om te beklimmen.

Daarna kunnen jullie de Awanacancha gemeenschap leren kennen, een plek waar je verschillende soorten kameelachtigen uit de Andes kunt zien, zoals lama’s, alpaca’s, vicuna’s en guanaco’s. De lokale bevolking laat je hun traditionele weef- en verftechnieken zien terwijl ze vertellen over deze oude traditie. Het is interessant voor jullie en draagt tegelijkertijd bij aan het levenshoud van deze gemeenschap.

Onderweg nabij Urubamba gaan jullie eten in het Tunupa restaurant, dit is inbegrepen.

En dan tenslotte gaan jullie naar de imposante Inca ruines genaamd Hanan Hucaypata, die schitterend tegen de berg gelegen zijn, boven het dorpje Ollantaytambo. Deze plek is genoemd naar Ollanta, die beroemd was omdat hij een Inca prinses (de dochter van Pachacutec) het hof maakte. Een van de best bewaard gebleven gebieden, de Hanan Hucaypata, liggen ten noorden van het centrale plein en is een soort bouw werk met 15 terrassen, tegen de bergwand gelegen. Vanaf hier kun je ook heel mooi aan de overkant de voorraadschuren (Qollca) hoog in de bergen zien liggen. Hier boven is de temperatuur lager en meer wind, wat hielp het graan beter te behouden, en de manier van bouwen hielp te ventileren. Ook het dorpje Ollantaytambo zelf is leuk om even doorheen te lopen, het is met de typische Inca plattegrond gebouwd.

En dan terug naar Cusco waar jullie lekker kunnen gaan eten ergens en een leuke avond hebben.

Inbegrepen:

 • Volle dag excursie voor 4 personen naar Sacred Valley en een bezoek aan de Awancancha
 • lunch in Tunupa restaurant
 • BTC (Cusco Tourist Ticket)
 • Hotel Los Portales hotel, met ontbijt

Dag 9 Maandag Cusco – vrije ochtend – San Pedromarkt met kook klasje en lunch  Deze ochtend is geheel aan jullie zelf om op eigen gelegenheid de stad Cusco te ervaren. Jullie kunnen lekker een beetje in het stadje wandelen, koffie drinken, winkelen en lekker eten. Als jullie meer willen kunnen jullie ook op eigen gelegenheid naar een van de nabij Cuzco gelegen sites gaan, zoals bijvoorbeeld Kenko, Pucapucara, Tambomachay en het Sacsayhuaman Fort. Deze laatste is een imposant voorbeeld van de Inca militaire architectuur. Dit fort was gebouwd om de stad te beschermen tegen aanvallen vanuit het Oosten en er zijn enorme granietblokken gebruikt van wel 6 meter hoog, die evengoed perfect in elkaar passen. Letterlijk geen speld tussen te krijgen!

Er zijn ook andere excursie mogelijk, zoals bijvoorbeeld naar de Rainbow Mountains. Dit kan zelfs met quads, al is dat best pittig. Of bijvoorbeeld een bezoek aan de Chichubamba gemeenschap waar je van alles te leren en mee te doen met deze mensen. Of jullie kunnen gaan paardrijden bij Sacsayhuaman langs de X Zone, Kusilluchayoc en de Maantempel.

En dan gaan jullie onder begeleiding van een gids (in gedeelde service) allereerst naar de San Pedro markt, de grootste en bekendste van de stad. Hier kunnen jullie kennismaken met veel en heel diverse ingrediënten van de lokale keuken, uit de 8 regio’s van Peru. De Peruaanse keuken staat wereldwijd hoog aangeschreven. Jullie doen boodschappen en gaan dan naar de kookstudio in het centrum van Cusco, waar jullie gaan leren om zelf voedzame en gezonde gerechten te bereiden onder de begeleiding van een Peruaanse professionele chef-kok. Allereerst leren jullie de Peruaanse nationale drank, de beroemde Pisco Sour, te maken. En dan begint het echte koken: de eerste gang is tiradito op drie manieren, het is een Sashimi gesneden forel geserveerd op 3 manieren waaronder op de klassieke voorouderlijke manier in tunbosap met limoenmochica en op Japans-Peruaanse stijl met Nikkei saus. Het tweede gerecht wordt iets met zeer voedzame lokaal geoogste producten, zoals Mashua-puree met gebakken champignons in lauté stijl (net als lomo saltado, een van origine Chinees-Peruaanse stijl). Mashua is een knolgewas dat van origine komt uit de Andes van Peru en Bolivia met een milde zoete smaak en zachte textuur. Het derde gerecht is een typisch Peruaanse gerecht namelijk tamales, maar dan bereid met een ander typisch Andes product, namelijk 3 lokale soorten quinoa, gestoofd in maisbladeren.

Het desert tenslotte zal bereid worden met pisco en verschillende soorten fruit zoals granadilla, lúcuma, aguaymanto (Golden berry), chirimoya.

En dan natuurlijk genieten van dit door jullie allen bereide viergangen proeverijmenu, een verfrissend drankje en de door jullie zelf gemaakte beroemde Pisco Sour.

Hoe leuk om dit later thuis te maken om herinneringen op te halen.

Inbegrepen:

 • Halve dag Culinary Experience in gedeelde service, met bezoek aan de markt en kookklas
 • Hotel Los Portales hotel, met ontbijt

NB. Jullie komen na een nachtje in Aguas Calientes bij Machu Picchu hier terug, jullie kunnen dus de meeste bagage hier tijdelijk achterlaten. In de trein mag je 8 kilo per persoon meenemen.

Dag 10 Dinsdag Cusco – Maras – Moray – Ollantaytambo – Aguas Calientes Vanochtend worden jullie opgehaald voor privé halve dag excursie naar de Maras zout mijnen en de Moray terrassen.

Eerst rijden jullie richting Maras, een kleine gemeenschap zo’n 40 kilometer vanaf Cuzco, met een bijzondere kerk uit de koloniale periode. Hier gaan jullie de zoutmijnen zien, die buitengewoon fotogeniek zijn. Het zout wordt hier namelijk nog op een pre-Columbiaanse wijze gedolven, in terras-bekkens op de berg.

Iets verder ligt de kleine gemeenschap van Moray, die vooral bekend is om de bijzondere archeologische sites hier. Er zijn namelijk enkele enorme terrasgewijze circels, waarvan de diepste zo’n 30 meter diep is. Hoewel ze lijken op een soort amfitheater is de oorsprong niet geheel zeker. Het lijkt er echter op dat dit een soort Inca landbouw experimenteer station is geweest, waarbij de terrassen gebruikt werden als akkerbouwgrond. Het temperatuurverschil tussen de hoogste en laagste terrassen is soms wel 15 graden (!), door de invloed van hoogte, wind en zon. Ook hier zijn de gebruikte irrigatiesystemen indrukwekkend.

Daarna rijden jullie naar Ollantaytambo. Afhankelijk van hoeveel tijd er nog is, kunnen jullie hier iets gaan eten.

Jullie nemen om 12.36 uur de trein naar het stadje Aguas Calientes waar jullie om 14.00 uur aankomen.

Jullie gaan met de 360 graden trein en kunnen hiermee door de brede en hoge panoramische ramen en een observatiewagon buiten optimaal genieten van het prachtige landschap waar jullie doorheen rijden.

Er is zelfs een app waarmee je tijdens de treinreis meer te weten kunt komen over de treinreis en de Inca beschaving. In Aguas Calientes overnachten jullie in hotel Ferre Machu Picchu.

NB. Het treinschema is afhankelijk van beschikbaarheid.

Inbegrepen:

 • Excursie naar Maras en Moray, met afzetten in Ollantaytambo, met privé transport, Engelssprekende gids, entreegeld Maras zoutvlaktes, snacks
 • 2 treintickets de 360 graden trein van Ollantaytambo naar Aguas Calientes
 • hotel Ferre Machu Micchu, met ontbijt

Dag 11 Woensdag Agua Calientes – Machu Picchu – Ollantaytambo – Cusco Vanochtend ontmoeten jullie de gids in Aguas Calientes, die met jullie met de bus naar boven gaat naar Machu Picchu (2.450m), naar het unieke Machu Picchu, de geheimzinnige „Verloren Stad van Inca’s“. Hier worden jullie rondgeleid over het complex. Machu Picchu is een verzameling (ofwel een klein dorp) van speciaal ‘gesneden’ stenen, tempels, zonnewijzers en andere bouwwerken. Jullie kunnen hier veel zien en ervaren over de Inca gebruiken en over de magische krachten die hier door velen nog steeds gevoeld worden. Bovendien is het verbazingwekkend hoe alles hier gebouwd heeft kunnen worden. En nog afgezien van de moeilijkheid om de stenen hier te krijgen en in de gewenste vormen, heeft de verzameling van bouwwerken van bovenaf gezien ook nog eens de vorm van een jaguar. Deze indrukwekkende verzameling bouwwerken is hier vermoedelijk gebouwd in het midden van de 15de eeuw in opdracht van de Inca Pachacutec, die dit naar het schijnt ook als privé Haciënda gebruikte, althans in ieder geval een deel ervan. Machu Picchu bestaat uit twee gedeelten. Eén lijkt te zijn gebruikt voor onder meer akkerbouw en voorraadschuren, het andere deel bevat onder meer heilige gebouwen zoals tempels, pleinen en Koninklijke graftombes. De uit stenen gehakte trappen en kanalen zijn overal te zien.

De ruïnes van Machu Picchu zijn pas in 1911 ontdekt door de Engelse ontdekker Hiram Bingham. De ruïnes waren destijds compleet overwoekerd en niet herkenbaar, zoals vermoedelijk nog zoveel ruïnes in de Peruviaanse bergen. Vooral de uitzonderlijke ligging maakt deze citadel tot een van de meest bijzondere bouwwerken in de wereld. Ook de precisie waarmee de enorme stenen in elkaar zijn gepast zijn zeer indrukwekkend. Het uitzicht vanaf deze hoge plek op de top van een berg is prachtig, met in de diepte de Urubamba rivier, omgeven door tropisch woud. De exacte functie van deze plek en de reden waarom de Inca’s hier ooit zijn verdwenen is onduidelijk.

Jullie zullen met de gids rondwandelen en bij allerlei bijzonderheden stilstaan waarover de uitleg van de gids de plek alleen nog maar specialer en mystieker zal maken.

En dan hebben jullie lunch in het Tinkuy restaurant. Vermoedelijk is er dan nog even tijd om zelf wat rond te kijken. Jullie kunnen dan lopend of weer met de bus naar beneden Beneden kunnen jullie nog even langs de vele kraampjes lopen waar de lokale mensen hun waren aanbieden en dan nemen jullie de Voyager trein voor de rit terug naar Ollantaytambo (14:30h – 15:56h).

Hier worden jullie opgewacht door privé transport die jullie terug naar Cusco rijdt in ongeveer anderhalf uur, waar jullie weer overnachten in het jullie al bekende hotel Los Portales.

Inbegrepen:

 • Bezoek Machu Picchu met een lokale privé gids
 • Bus naar en van Machu Picchu
 • Entreegeld Machu Pichu
 • Lunch in Tinkuy restaurant
 • Voyager trein van Aguas Calientes naar Ollantaytambo
 • Transfer van Ollantaytambo naar Cusco
 • Hotel Los Portales hotel, met ontbijt

Dag 12 Donderdag Cusco – City tour en nabije ruïnes Vandaag hebben jullie een halve dag citytour in Cuzco. Midden in het centrum is het grote plein, het Plaza de Armas, of Huacaypata, zoals de Inca’s het noemden. Het is een gezellig plein met restaurantjes en winkeltjes en de typische houten galerijen met winkeltjes eronder en balkons erboven. Aan het plein is de prachtige en indrukwekkende Kathedraal, die is gebouwd op de funderingen van een van de Koninklijke paleizen waar de uitgebreide Koninklijke familie was gehuisvest. De huidige Kathedraal is gebouwd tussen 1560 en 1664 met grote stenen van rood graniet, gestolen van het Inca fort Sacsayhuaman. De Kathedraal bezit bovendien een van de meest significante collecties van goud en zilver uit de koloniale tijd.

Verder is in de stad het Klooster van Santa Domingo, dat gebouwd was op de Koricancha. Dit was een van de belangrijkste tempels in het Tahuantinsuyu, zoals de Inca’s hun uitgestrekte Rijk noemden. De gladde wanden van deze tempel waren naar verluid geheel met bladgoud bedekt.

Inbegrepen:

 • Halve dag Cusco citytour, met privé transport en entreegeld voor Kathedraal en Koricancha tempel
 • Hotel Los Portales hotel, met ontbijt

Dag 13 Vrijdag Cusco – Lima – Paracas  Op de afgesproken tijd worden jullie opgehaald van het hotel en naar het vliegveld gebracht voor de vlucht van Cusco naar Lima. In Lima worden jullie opgewacht en naar het bus station gebracht. Daar nemen jullie de bus van Lima naar Paracas, een rit van een kleine drie en een half uur.

In Paracas worden jullie opgewacht en naar hotel La Hacienda Bahía Paracas gebracht voor de komende twee nachten. Dit is een heerlijk hotel waar jullie de komende dagen kunnen bijkomen van de reis tot nu toe en alvast een beetje kunnen verwerken wat jullie allemaal hebben meegemaakt. Jullie kunnen lekker zitten bij het prachtige zwembad of aan zee op het strand bij het hotel. Of je lekker laten verwennen in de Spa van het hotel.

Het hotel heeft een eigen klein museum waar jullie vandaag ook even binnen kunnen lopen om je een beetje te informeren over deze regio. En als jullie iets meer willen leren over de Paracas cultuur, dan is een bezoekje aan het Paracas History Museum in Paracas echt zeer aan te raden. Er is een kleine buitengewoon indrukwekkende collectie. Hier worden de vondsten van archeoloog Julio Tello uit 1928 tentoongesteld, waaronder de kegelvormige schedels uit de Paracas cultuur (zo’n 800 jaar voor tot 200 jaar na Christus).

Inbegrepen:

 • Transfer Cusco hotel – vliegveld
 • Vlucht Cusco – Lima
 • Transfer Lima vliegveld – busstation
 • Buskaartje voor publieke bus Lima – Paracas 13.30 uur – 16.50 uur (3 uur en 20 minuten)
 • Transfer Paracas bus – hotel
 • Hotel La Haciënda Bahía Paracas, met ontbijt

Zie ook https://www.lahaciendabahiaparacas.com/en Dit is een zeer comfortabel hotel met veel erbij, we kunnen hier uiteraard voor een veel eenvoudiger hotel kiezen.

Dag 14 Zaterdag Paracas –  Ballestas eilanden – Nasca – Paracas Vanochtend gaan jullie een gedeelde excursie maken naar de Ballestas eilanden. Jullie gaan vanochtend een gedeelde excursie doen, dus met andere reizigers en een gids, jullie maken namelijk een boottocht naar de beroemde Ballestas eilanden. Deze excursie start meestal om circa 08.00 uur. De boottocht duurt ongeveer 2 uur. Hoewel de eilanden net buiten het Paracas National Park vallen, zijn ze apart beschermd. Op deze rotsen in zee leven heel veel soorten zeevogels zoals Pelikanen, Jan van Genten, en verschillende soorten Cormorants (Aalscholvers) en allerlei zeedieren zoals de Humbolt Pinguïns (!) en zeeleeuwen. Met heel veel geluk worden hier ook wel dolfijnen gezien. Ook zullen jullie vast uitleg krijgen over de guano (vogelmest), die hier door sterke hardwerkende mensen uit de hoge Andes, maanden achtereen geschept en verzameld wordt. De guano wordt dan verkocht over de hele wereld om gebruikt te worden als uitstekende kunstmest. Het is namelijk heel geconcentreerd en rijk aan fosfaat, stikstof en kalium, en daarom uitermate geschikt als kunstmest. Onderweg zien jullie ‘El Candelero’ (de kandelaar). Dit is één van de mysterieuze en gigantische figuren (deze is 150 meter hoog en 50 meter breed), die zijn uitgegraven in de heuvels en dit is alvast een voorproefje op de vergelijkbare lijnen die jullie vanmiddag gaan zien vanuit de lucht bij Nazca. Jullie worden teruggebracht naar het hotel.

Vanmiddag worden jullie opgehaald van het hotel en naar het vliegveldje gebracht voor deze excursie met vlucht over de Nasca lijnen, in gedeelde service met andere reizigers. Jullie gaan de zeer indrukwekkende vlucht maken over de bekende Nazca lijnen, een vlucht van ongeveer 1 uur en 40 minuten. Jullie vliegen over de Ocucaje-vallei en gaan (enkele van) de 12 klassieke figuren van Nazca zien, te weten de Walvis, de Trapezoïden, de Astronaut, de Aap, de Hond, de Condor, de Spin, de Kolibrie, de Alcatraz, de Papegaai, de  Handen, en de Boom) en de Palpa Lijnen (de Kolibrie van Palpa en uiteindelijk de Ster).

De Nazca lijnen zijn biomorfe geogliefen gemaakt tussen 100 voor en 300 jaar na Christus. Het zijn de reusachtige figuren die in lijnen in het zand in een gebied van maar liefst 450 vierkante kilometer. De mysterieuze lijnen zijn gemaakt door zwarte stenen te verwijderen waardoor het witte zand eronder zichtbaar wordt. De lijnen zijn zo goed bewaard gebleven door het extreem droge en windstille klimaat. In januari 2009 is voor zover bekend voor het eerst ooit (!), een deel van een figuur (drie vingers van één van de twee ‘handen’) overspoeld met woestijnklei en zand door hevige regenval.

De buitengewone omvang van deze figuren is eigenlijk alleen vanuit de lucht te (over)zien en te bevatten. Vandaar dat jullie er met een vliegtuigje overheen gaan vliegen. Er zijn reliëftype geogliefen en liniaire type. Sommige dieren figuren zijn 15 tot 300 meter, sommige rechte lijnen zijn zelfs 10 kilometer lang(!), terwijl anderen slechts 4 meter lang zijn en vierkanten van 4 tot 1000 vierkante meter.

Tussen juni 2019 en februari 2020 zijn opnieuw met o.a. drones 168 nieuwe figuren gevonden die mensen, kameelachtigen, vogels, orka’s, katachtigen en slangen voorstellen. Sinds 2018 zijn dat er al 385 ‘nieuwe’.

Hoewel de Duitse wiskunde professor Dr. Maria Reiche vanaf de jaren 40 haar hele verdere heeft geweid aan onderzoek naar de lijnen, de herkomst en de betekenis van de figuren tot op heden een raadsel, evenals wie ze gemaakt heeft en waarom. Een heel populaire en bijzondere verklaring is dat het een landingsbaan zou zijn voor buitenaardse wezens.

De op 100 kilometer afstand gelegen “kandelaar” die jullie bij Paracas hebben gezien zou dan een aankondiging zijn waarop de UFO’s wisten dat ze vaart konden minderen om te landen op de Nazca laagvlakte.

Een andere verklaring zou zijn dat het een soort cult was geweid aan water, wat een groot belang had in Nazca.

Het zijn maar kleine vliegtuigjes, dus het gaat soms wat hobbelig, te meer omdat er rondjes worden gevlogen boven de figuren, dus met een gevoelige maag moet je een beetje opletten en misschien voor de zekerheid een zakje meenemen. Cinnarizine is een goed middeltje tegen misselijkheid, verkrijgbaar bij de drogist in Nederland. Maar hoe dan ook, het is zeer zeker de moeite waard!

Het exacte tijdstip van de vlucht ligt nooit vast en is van meerdere dingen afhankelijk, waaronder het weer.

Als jullie terug zijn willen jullie vast even lekker rust op deze fijne plek, lekker bij het zwembad of aan de zee.

Of juist gezellig het dorpje in, het is zaterdagavond en er komen vaak mensen uit Lima hier weekend vieren, dus het zal vandaag vast gezellig druk zijn in het dorpje.

Inbegrepen:

 • Gedeelde halve dag excursie Ballestas eilanden, met entreegeld en transfers van en naar het hotel
 • Vlucht over de Nasca lijnen vanaf vliegveld Pisco, met transfer van en naar hotel
 • Hotel La Haciënda Bahía Paracas, met ontbijt

Niet inbegrepen:

 • Vliegveld tax

Dag 15 Zondag Paracas – Lima – Vlucht naar huis Vanochtend hebben jullie lekker aan jullie zelf. Misschien eerst even de bagage reisklaar maken voor de vlucht vanavond richting huis.

En dan misschien nog even de benen strekken op het strand of met een hotelfiets zelf het Paracas National Reserve in gaan. Het schiereiland Paracas heeft werkelijk een adembenemend landschap, gevormd door een zoute woestijn met ook zandduinen, steile kliffen, prachtige kleuren, eilanden, roodachtig strand en de zee.

Op de afgesproken tijd worden jullie van het hotel naar het busstation gebracht voor de bus van 12.10 uur terug richting Lima. Het is een rit van 3 uur en drie kwartier, jullie komen dus iets voor 16 uur aan.

In Lima worden jullie opgewacht en hebben een transfer vanaf de bus naar het vliegveld.

Op het vliegveld nemen jullie de vlucht terug naar Nederland.

NB. We moeten deze aansluiting goed afspreken als jullie tickets hebben en de exacte tijd van vertrek weten.

Inbegrepen:

 • Transfer Paracas hotel – busstation
 • Buskaartje voor publieke bus Paracas – Lima 12.10 uur – 15.55 uur (3 uur en drie kwartier)
 • Transfer Lima busstation – Lima vliegveld

Dag 16 Maandag Vlucht naar huis – Aankomst Schiphol Vandaag in de middag komen jullie aan op Schiphol en is  deze geweldige reis helaas al weer ten einde.

Inbegrepen:

Alles als beschreven in bovenstaand voorstel

Niet inbegrepen:

 • internationale vliegtickets, die worden door jullie zelf geboekt
 • overig transport (zoals eventuele taxi’s), andere maaltijden dan vermeld, extra drankjes, extra’s, fooien en persoonlijke uitgaven
 • reisverzekering (verplicht)
LandPeru
Bekijk Alle voorbeeldreizen