15 daagse Perú reis

Deze reis door Perú is voor slechts twee weken reizen, heel compleet. Er zit van alles in; Lima, Paracas, de Ballestas eilanden, Colca Canyon, Arequipa, Puno, verblijf op het Titicaca meer bij mensen thuis, dagtocht en verblijf in de Heilige Vallei, Cuzco en natuurlijk een bezoek aan Machu Picchu. Dus niet veel tijd, maar wel veel wensen? Bekijk deze reis eens. Sommige onderdelen zijn in gedeelde service, andere onderdeel juist fijn privé. Natuurlijk kan er overal ook worden uitgebreid, of nog heel anders.

Dag 1 Vertrek Amsterdam – Lima Vanochtend vertrekken jullie richting Lima, Peru. Op het vliegveld worden opgewacht jullie door een Engels sprekende chauffeur, die jullie de travel vouchers geeft en eventuele vragen kan beantwoorden. Vervolgens worden jullie naar een hotel gebracht in de wijk Miraflores een half uur vanaf het vliegveld.

Dit district van Lima is het meest commercieel en toeristisch deel van de stad, met vlakbij stranden, de Pre-Columbian ruines, culturele centers en winkelcentra.

Het hotel is daarbij bijzonder centraal gelegen, vlakbij leuke restaurants waar jullie gezellig kunnen gaan eten. En bijvoorbeeld op maar 500 meter van het hotel liggen de pre-columbian ruines Huaca Pucllana. Er is hier een enorme piramide van adobe. Deze plek fungeerde tussen 700 en 200 voor Christus als een belangrijk ceremonieel en administratief Centrum.

Inclusief:

 • transfer met lokale gids
 • hotel in Lima, met ontbijt

NB 1. De internationale vluchten worden door jullie zelf geregeld.

Dag 2 Lima – Paracas Vanochtend hebben jullie de mogelijkheid om op eigen gelegenheid de stad te verkennen. Jullie kunnen natuurlijk eerst lekker uitslapen en dan ergens rustig gaan koffie drinken, bijvoorbeeld in de mooie wijk Barranco. Of veel meer actief wat van de stad gaan zien.

De stad Lima is gesticht door de Spaanse “conquistador” Francisco Pizarro op 18 januari 1535 aan de rivier de Rímac, vanwege de prima strategische en geografische condities van deze vallei. De naam Lima komt van het Quechua (indianen) woord Rímac en betekent “prater”. De stad werd ook wel de stad van de Koningen (Ciudad de los Reyes) genoemd, door de grote rijkdommen en als woonplaats van de uitgeweken Spaanse adel. De stad begon een snelle groei en werd echt het centrum van Peru. Al het goud werd via deze stad verscheept naar Spanje. Er zijn dan ook veel koloniale huizen, kerken en straten terug te vinden in Lima en het oude centrum is werelderfgoed op de lijst van UNESCO. In de 16de en 17de eeuw werd Lima een zeer belangrijke stad van Spaans America en het culturele en commerciële centrum van de regio.

Lima is door de bevolkingsexplosie eerder deze eeuw, het chaotische verkeer en de luchtvervuiling wel een deel van de charme en oude glorie verloren.

Maar het oude centrum is weer mooi opgeknapt de laatste jaren. Daarbij zijn er een aantal erg goede musea met veel interessante vondsten uit verschillende grote historische Peruaanse culturen zoals Chavin, Huari, Chimu, Mochica, Nazca, Paracas, Moxeque, Vicus en Inca, zoals onder andere ceramiek, textiel, goud en zilver.

Zo is er de prachtige 16de eeuwse Santo Domingo kerk waar tevens een indrukwekkend klooster bij is. Ook is er el Museo del Banco Central de Reserva del Perú, met een bijzondere pre-Columbiaanse expositie, een kunst afdeling, een grote collectie Hugo Cohen Goud en een native Art expositie. Of jullie kunnen naar de Mercado Central, een lokale markt.

Op de afgesproken tijd worden jullie opgehaald van het hotel en naar de bus gebracht. Om 14.00 uur nemen jullie de bus naar Paracas, waar jullie om circa 17.30 uur aankomen.

Jullie worden opgewacht bij het bus station en naar een hotel in Paracas gebracht, waar jullie overnachten.

Inclusief:

 • transfer naar de bus
 • tickets publieke bus
 • transfer naar hotel
 • een hotel in Paracas, met ontbijt

Dag 3 oktober Paracas – Ballestas eiland – Nazca Vanochtend vroeg worden jullie opgehaald van het hotel en naar de haven van Paracas (Puerto Chaco) gebracht.

Jullie gaan vanochtend een gedeelde excursie doen, dus met andere reizigers en een gids, jullie maken namelijk een boottocht naar de beroemde Ballestas eilanden. Deze start meestal om circa 08.00 uur.

Hoewel de eilanden net buiten het Paracas National Park vallen, zijn ze apart beschermd. Op deze rotsen in zee leven heel veel soorten zeevogels zoals Pelikanen, Jan van Genten, en verschillende soorten Cormorants (Aalscholvers) en allerlei zeedieren zoals de Humbolt Pinguïns (!) en zeeleeuwen. Met heel veel geluk worden hier ook wel dolfijnen gezien. Ook zullen jullie vast uitleg krijgen over de guano (vogelmest), die hier door sterke hardwerkende mensen uit de hoge Andes, maanden achtereen geschept en verzameld wordt. De guano wordt dan verkocht over de hele wereld om gebruikt te worden als uitstekende kunstmest. Het is namelijk heel geconcentreerd en rijk aan fosfaat, stikstof en kalium, en daarom uitermate geschikt als kunstmest.

Onderweg zien jullie ‘El Candelero’ (de kandelaar). Dit is één van de mysterieuze en gigantische figuren (deze is 150 meter hoog en 50 meter breed), die zijn uitgegraven in de heuvels en dit is alvast een voorproefje op de vergelijkbare lijnen die jullie morgenochtend gaan zien vanuit de lucht bij Nazca.

Na deze excursie worden jullie naar de bus van 11.10 uur gebracht van Paracas naar Nazca, met aankomst om 15.00 uur. Jullie worden opgewacht bij het busstation en naar een Haciënda gebracht, zo’n 2 kilometer buiten Nazca. Hier kunnen jullie dan lekker bijkomen.

Het is een voormalig klooster, sommige kamers zijn dan ook niet groot, maar het is een heerlijke plek, met fijne sfeer, vriendelijk en behulpzaam personeel, een heerlijk zwembad, een bar en prachtige tuinen eromheen. Er zijn llama’s en alpaca’s, pauwen en andere vogels, een winkeltje met handwerk en er is zelfs een planetarium, om meer te leren over de sterren.

Er is een Pisco kelder waar jullie een heerlijke Pisco Sours kunnen proberen, wat uit deze regio komt. Er is ook een restaurant, maar ergens anders gaan eten kan natuurlijk ook.

Inclusief:

 • Ballestas tour – gedeeld, met transfers, Engelssprekende gids en entreegelden
 • tickets publieke bus
 • transfer naar hotel
 • een hotel nabij Nazca, met ontbijt

Dag 4 Nazca – Nazca lijnen – Arequipa Vanochtend gaan jullie hier de zeer indrukwekkende vlucht maken over de bekende Nazca lijnen.

Jullie worden hiertoe opgehaald van het hotel en naar het vliegveldje gebracht en het gaat in gedeelde service met andere reizigers.

De Nazca lijnen zijn de reusachtige figuren die in lijnen in het zand zijn uitgegraven in een gebied van maar liefst 450 vierkante kilometer. Sommige dieren figuren zijn 15 tot 300 meter, sommige rechte lijnen zijn zelfs 10 kilometer lang(!), terwijl andere slechts 4 meter lang zijn en vierkanten van 4 tot 1000 vierkante meter. De buitengewone omvang van deze figuren is eigenlijk alleen vanuit de lucht te (over)zien en te bevatten. Vandaar dat jullie er met een vliegtuigje overheen gaan vliegen.

Hoewel de Duitse wiskunde professor Dr. Maria Reiche vanaf de jaren 40 haar hele verdere heeft geweid aan onderzoek naar de lijnen, de herkomst en de betekenis van de figuren tot op heden een raadsel, evenals wie ze gemaakt heeft en waarom. Een heel populaire en bijzondere verklaring is dat het een landingsbaan zou zijn voor buitenaardse wezens.

De op 100 kilometer afstand gelegen “kandelaar” die jullie bij Paracas hebben gezien zou dan een aankondiging zijn waarop de UFO’s wisten dat ze vaart konden minderen om te landen op de Nazca laagvlakte.

Een andere verklaring zou zijn dat het een soort cult was geweid aan water, wat een groot belang had in Nazca. De lijnen zijn juist zo goed bewaard gebleven door het extreem droge en windstille klimaat. In januari 2009 is voor zover bekend voor het eerst ooit (!), een deel van een figuur (drie vingers van één van de twee ‘handen’) overspoeld met woestijnklei en zand door hevige regenval.

Het zijn maar kleine vliegtuigjes, dus het gaat soms wat hobbelig, te meer omdat er rondjes worden gevlogen boven de figuren, dus met een gevoelige maag moet je een beetje opletten en misschien voor de zekerheid een zakje meenemen. Maar het is zeer zeker de moeite waard!

Het exacte tijdstip van de vlucht ligt nooit vast en is van meerdere dingen afhankelijk, waaronder het weer.

Na afloop worden jullie naar de bus gebracht, die jullie nemen van 14.30 uur van Nazca naar Arequipa, waar jullie aankomen om 23.30 uur. Het is een lange rit en er wordt onderweg een snack aangeboden, soms ook is er gelegenheid om iets te kopen onderweg, maar het is wel fijn om zelf ook water en iets te eten mee te nemen.

In Arequipa worden jullie opgewacht bij het busstation en naar een hotel in Arequipa gebracht.

Inclusief:

 • transfer naar het vliegveldje
 • Nazca lines overflight tour – gedeeld, met Engelssprekende gids en entreegelden
 • transfer naar de bus
 • tickets publieke bus
 • transfer naar hotel
 • een hotel in Arequipa, met ontbijt

Dag 5 Arequipa – Citytour en Santa Catalina Monastery Vandaag hebben jullie lekker de hele dag in Arequipa. Vanochtend of vanmiddag hebben jullie een gedeelde halve dag excursie met Engelssprekende gids in het beroemde Santa Catalina Klooster.

Dit is een dorp op zich en werkelijk een unieke zeer rustgevende plek. Het klooster was gebouwd in de 16de eeuw en werd voor het publiek geopend in 1970. Het is interessant en fijn om toelichting van de gids te krijgen op de dingen die je ziet en hoe alles functioneerde. Maar dan is het misschien ook nog fijn om even door de kleine straatjes en stenen paadjes van dit klooster te dolen en te genieten van de leuke hoekjes en doorkijkjes, de prachtig (fel) gekleurde muren in wit, oranje, blauw en dieprood, en lieflijk versierd met bakken geraniums en andere bloemen. Heel bijzonder hoe dit door een grote muur gesloten nonnenklooster van zo’n 2 hectare, als een klein koloniaal dorp op zich eeuwenlang in complete afzondering heeft gefunctioneerd, midden in de stad.

En dan hebben jullie nog de rest van de dag om de stad Arequipa zelf te verkennen.

Arequipa ligt op 2.325 meter in de woestijn bergen van de Andes. Het is een heel bijzondere stad, vrijwel geheel gebouwd met “sillar”, een soort witte vulkanische steen. Deze stad wordt daarom ook wel de “witte stad” genoemd. Er wonen ongeveer een miljoen inwoners, wat Arequipa de twee na grootste stad van Peru maakt. In Arequipa heerst een gematigd Andesklimaat: Overdag is het vrij warm, droog en zonnig maar de nachten zijn erg koud.

Na Lima is Arequipa met een miljoen inwoners de grootste stad van Peru, maar de stad pittoresk en vriendelijk aan. Het is een stad met veel koloniale geschiedenis.

Er is hier van alles te zien en doen. Zo kunnen jullie naar de traditionele “San Camilo’s market”, een van de grootste markten van Arequipa.

Er is het uitzichtpunt van Yanahuara, waar je een schitterend uitzicht hebt op de stad en op de drie vulkanen Misti, Chachani en Pichu Pichu. Yanahuara is een architectonisch traditionele buurt, zo’n 2 kilometer ten noordwesten van het centrum, met de vele witte gebouwen van sillar stenen, waarvan de meeste nu worden gebruikt als bankgebouwen en kantoren. Nu is het ook meteen duidelijk waarom Arequipa ook wel la Cuidad Blanca (= Witte Stad) wordt genoemd.

Of jullie nemen een kijkje bij het centrale plein van Arequipa (het Plaza de Armas), waarvan wel wordt gezegd dat dit het mooiste van het land is, met haar palmbomen, tuinen, een fontein en de enorme Kathedraal en winkelgebouwen in koloniale stijl. Jullie kunnen hier ook de Kathedraal en de kerk Compañia de Jesús bezoeken.

Mochten jullie tijd over hebben of andere prioriteiten kiezen; het museum Museo Santuarios Andinos is ook bijzonder interessant om te bezoeken; hier in een bevroren kist ligt het 12-14 jarige meisje “Juanita”, dat in 1995 in het ijs op de Ampato vulkaan is gevonden. Ze is in de 15de eeuw geofferd als zoenoffer voor de Sabancaya vulkaan die toen een zware uitbarsting kende. Jullie overnachten wederom in hethotel in Arequipa, inclusief ontbijt.

Inclusief:

 • gedeelde excursie Santa Catalina Klooster, met Engelssprekende gids en entreegeld
 • een hotel in Arequipa, met ontbijt

Dag 6 Arequipa – Colca tour Vanochtend worden jullie opgehaald van het hotel door een Engelssprekende gids, voor weer een nieuwe interessante dag.

Dit is een privé tour naar de spectaculaire Colca Vallei, dus voor jullie twee. Dat betekent dus ook dat jullie zelf kunnen aangeven waar en wanneer jullie graag even willen stoppen onderweg, bijvoorbeeld om een foto te maken of iets anders.

Onderweg kunnen jullie genieten van prachtige landschappen en de besneeuwde pieken van de omliggende vulkanen. Jullie rijden met de gids over de flanken van de Chachani vulkaan met uitzichten op de Misti en de Picchu Picchu vulkanen. Dan rijden jullie dwars door Pampa Cañahuas, een vicuña reservaat. Hier goed opletten of je de vicuñas hier in de hoge Andes vrij ziet rondlopen dus. De Vicuña is één van de 4 llama soorten die hier in Zuid Amerika voorkomen.

Jullie stoppen onderweg bij restaurant Chinitos, op 4000 meter hoogte. Hier kunnen jullie van het toilet gebruik maken en een mate de coca drinken, een soort thee van cocabladeren. Dit helpt goed tegen hoogteziekte, mochten jullie hier al iets van merken. Iets eten kan natuurlijk ook. En dan worden jullie in Chivay naar een hotel gebracht, waar jullie overnachten. Jullie kunnen hier rustig de omgeving verkennen of een wandeling maken.

NB.  Als jullie willen en het gaat goed met de ruggen, kunnen jullie hier een trekking doen, bijvoorbeeld naar La Caldera hot springs, de zogenaamde Canocota Canyon Trek (3 uur), kosten 35 euro per persoon. Jullie rijden dan eerst 20 minuten van Chivay naar het afgelegen dorpje Canocota, hooggelegen naast een nauwe canyon. Hier gaan jullie lopen, niet erg zwaar, over een originele Inca Trail langs de Colca rivier, door de canyon met indrukwekkende uitzichten en natuur. Aan het einde van de trekking kunnen jullie lekker bijkomen in de thermale baden van La Caldera (38°C) voor 6 USD pp. En dan worden jullie terug gebracht naar het hotel.

Als jullie dit lopen te veel is, kunnen jullie misschien ook een taxi nemen naar La caldera hot springs, als jullie hierin willen.

Inclusief:

 • 2 dagen / 1 nacht privé Colca tour Arequipa – Colca – Puno, met English sprekende gids en entreegelden
 • een hotel in Chivay, met ontbijt

Dag 7 Colca – Puno Vanochtend vroeg worden jullie opgehaald door een Engelssprekende gids en gaan jullie een bezoek brengen aan de Colca Canyon en Cruz del Condor. Hier is het uitzicht over het diepste stuk van deze wereldberoemde canyon, dat overigens een van de diepste canyons ter wereld.

Hier gaan jullie hopelijk de Condors zien, de grootste vogels ter wereld, met een spanwijdte van gemakkelijk 3 meter. Deze enorme vogels, symbool van het Andes, staan op de rand van uitsterven. Hier zijn ze het beste te zien, als ze hun beschutte plekken in de rotsen verlaten en mee te zweven op de opgaande warme luchtstroom van de ochtend. Nadat jullie het natuurschoon en hopelijk een heleboel condors hebben bewonderd gaan terug naar Chivay. Onderweg zullen jullie kleine dorpjes als Pinchollo, Maca en Yanque aandoen, om zo de manier van leven en cultuur van de lokale bevolking te ervaren. Vooral de vrouwen hebben zeer kleurrijke en versierde kleding aan.  Ook kunnen jullie bij uitkijkpunten als Antahuilque en Peña Blanca gaan kijken.

Onderweg of in Chivay kunnen jullie ergens gaan lunchen (niet inbegrepen). En dan vertrekken jullie richting Puno, een rit van 4-5 uur door eindeloze en prachtige landschappen.

Jullie rijden met het privé transport door de Peruaanse “Altiplano”. Onderweg kunnen jullie genieten van het prachtige uitzicht. Ook komen jullie langs een paar meren, zoals Laguna Lagunillas, waar je misschien Flamingos zult zien. Jullie stijgen weer een heel stuk, want Puno is een stad op 3.825 meter hoogte gelegen. Jullie komen hier rond 18.00 uur aan.

Puno is een zeer beroemde en toeristische plek, vooral vanwege het bijzondere titicaca meer hier. Het Titicaca meer is een meer zo groot als ons IJselmeer, maar dan op 3.812 meter hoogte! Dit is ’s werelds hoogste bevaarbare meer en zo’n 170 bij 65 kilometer.

Let op! Want je kunt hier heel snel verbranden! Dus deze dagen zowel bescherming tegen de zon als tegen de kou mee!

Puno is een stad met circa 210.000 inwoners. Er wordt Spaans en Aymara gesproken, de originele taal van hier van voor de Inca’s en de Spanjaarden. In de omgeving rond het Titicaca meer floreerde één van de grootste pre-Inca beschavingen, namelijk die van de Aymaras met de stad Tiahuanaco (in het huidige Bolivia) als centrum van hun gebied. De Legende zegt dat de zon, de maan en de sterren uit het meer zijn opgerezen, evenals later de afstammelingen. De mythische grondleggers van de Inca’s (Manco Cápac, zoon van de zon en Mama Ocllo, dochter van de maan), rezen ook op uit de diepten van het meer. Na een lange zoektocht vanaf het Titicaca meer vonden zij tenslotte een vruchtbare plek waar ze de stad Cuzco stichten. Dit was de start van het Rijk der Inca’s.

Het is een lange moeilijke weg door de bergen naar Machu Picchu, maar er was een ondergronds gangenstelsel van hier naar Machu Picchu, waardoor heen boodschappers zich snel konden bewegen. Er zijn nog stukjes van bewaard gebleven.

Het kan hier soms erg koud zijn, veel toeristen kopen hier jassen en truien.

Jullie worden afgezet bij een hotel in Puno, een heerlijk hotel, aan het Titicaca meer. Jullie hebben een kamer met zich op het meer.

De rest van de middag en avond hebben jullie dan lekker om in Puno rond te kijken, wat souvenirs te kopen of misschien zelfs een warme jas… en om gezellig ergens te eten.

Het hotel heeft een eigen restaurant, maar jullie kunnen ook gemakkelijk het stadje inlopen.  In deze regio wordt veel gekookt met regionale producten zoals quinoa en canihua granen, witte aardappel (papa imilla), gedroogde aardappel (tunta), alpaca en meer.

En daarbij misschien een lekker een lokaal drankje, bijvoorbeeld gemaakt van lokale aromatische kruiden, zoals muña, mint, coca en meer.

Inclusief:

 • 2 dagen / 1 nacht privé Colca tour Arequipa – Colca – Puno, met English sprekende gids en entreegelden
 • een hotel in Puno, kamer met meerzicht, met ontbijt

Dag 8 Puno – Uros – Taquile – Luquina Jullie worden wakker met zicht op het Titicacameer en daarvan gaan jullie de komende twee dagen meer zien, doen en ervaren.

Jullie gaan een tweedaagse privé tour maken met een bezoek aan de drijvende rieteilanden van Uros, jullie gaan aan land op het eiland Taquile en overnachten tenslotte in Luquina op het schiereiland Chucuito. De dagen zullen er ongeveer als volgt uit zien:

Om 08.00 uur worden jullie opgehaald van het hotel in Puno en gaan jullie naar de pier. Daar gaan jullie aan boord van een boot en gaan het meer op.

Jullie varen allereerst naar Uros, de groep van zo’n 40 drijvende eilanden. Dit zijn eilanden gemaakt van een soort riet, waarop deze vissers wonen. Ook hun originele boten zijn gemaakt van dit totorariet. Toen de Inca’s hun rijk wilden vergroten, trokken de mensen die aan de rand van het meer woonden, zich terug op het meer. En ze leven nog steeds zoals hun voorouders deden, met dezelfde gewoonten en systeem van gemeenschapsleven. Hoewel ze deze dagen wel erg beïnvloed worden door het toerisme en de dagelijkse komst van bezoekers. Jullie brengen een kort bezoek aan een van deze drijvende eilanden om kennis te maken met de Uro mensen en te zien en vooral ook te voelen hoe het loopt en is op deze eilanden gemaakt van riet, waar de mensen dus permanent op wonen.

Dan varen jullie door naar het eiland Taquile. Taquile is een eiland midden in het Titicacameer. Taquile heeft een bevolking van ongeveer 1.700 mensen en bewoners van het eiland spreken de indianentaal Quechua. Hier moeten jullie een eind omhoog lopen, want het dorp ligt vrij hoog op de berg. Ook dit eiland is namelijk de top van een berg. Het hoofddorp van het eiland ligt op 3.950 meter, maar het hoogste punt van het eiland is 4.050 meter. Dit klinkt heel hoog, maar vergeet niet dat het meer al op 3.812 meter ligt…

Op dit eiland zijn veel archeologische sites en het eiland staat vooral ook bekend om de breiende mannen. Je ziet ze overal lopen terwijl ze breien met vier pennen. Ze maken vooral prachtig gekleurde mutsjes. Je kunt hier ook gebreide dingen kopen, een mooi aandenken!

In het dorp krijgen jullie enige uitleg over de textieldesign en de traditionele kledij van het eiland. Je krijgt hier een beetje een idee van de gewoonten en tradities van deze Indiaanse inwoners en hoe deze mensen proberen hun eigen tradities in ere te houden, ver weg van de beschaafde wereld. Jullie hebben lunch in het dorp (inbegrepen) en daarna daal je weer alle trappen af naar de boot, voor het volgende stuk varen.

Jullie gaan nu namelijk naar  die jullie naar de gemeenschap van Luquina, op zo’n anderhalf uur varen vanaf Taquile. De meeste toeristen gaan naar het eiland Amantaní om daar bij lokale mensen te overnachten, maar jullie gaan naar een juist weinig bezochte, kleine landelijke gemeenschap op de Chucuito Peninsul, genaamd Luquina. Het is ongeveer anderhalf uur varen vanaf Puno. Jullie kunnen kennismaken met deze vriendelijke mensen die graag hun rustige bestaan hier met jullie delen. Elke familie heeft een stukje eigen grond waar ze bij hun huis soms een ezeltje hebben, varkens, schapen en kippen.

Zo’n 15 families uit Luquina zijn een cummunity tourism project gestart, met als doel om wat geld te verdienen om aan bepaalde basisbehoeften te kunnen voldoen, mits ze dit op een verantwoorde manier aanpakken. En zo doen ze het ook. De mensen hier doen vreselijk hun best voor jullie om je hier thuis te laten voelen en dat maakt het verblijf hier bij een lokale familie tot een unieke ervaring. Jullie kunnen tegelijkertijd een goed beeld krijgen van het bestaan van deze mensen in Luquina. Jullie kunnen de mensen van dit dorp in hun kleurrijke typische kledij echt proberen een beetje te leren kennen, en zij jullie.

En als jullie willen, mogen jullie ook meekijken met hun dagelijkse bezigheden, zoals op de akkertjes werken, mee vissen en helpen koken. Of misschien even een balletje trappen met de kinderen of nog iets heel anders.

De mensen hier zijn doorgaans erg aardig en gastvrij, hoewel de communicatie vaak met handen en voeten zal moeten gebeuren, de meesten spreken alleen de antieke taal Aymara, dat hier al werd gesproken voor de komst van de Inca’s (die de taal Quechua naar Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia en Argentinië brachten) en de Spanjaarden (die het Spaans overal in Zuid Amerika verspreidden, behalve in Brazilië). En met vriendelijkheid en veel lachen kom je vaak een heel eind.

Jullie krijgen een eigen kamer met eigen toilet en warme douche, schone bedden met warme dekens en meestal zelfs een mooi uitzicht op het Titicaca meer. En jullie eten met de familie van de zelf verbouwde producten. Dit kan bijvoorbeeld zijn Quinoa soep met een smakelijke aardappel en groente stoof met rijst.

Deze avond zal er Andes muziek gespeeld worden met hun traditionele muziekinstrumenten en de lokale bevolking houdt er van om hierop te dansen. Jullie kunnen kijken of meedoen als je wilt, of zelfs een muziekinstrument proberen te bespelen als je wilt.

Vergeet vooral ’s avonds niet naar de lucht te kijken; doordat er hier in de weide omtrek weinig verlichting is, is de sterrenhemel fabuleus!! De Melkweg is goed te zien en misschien wil jullie gastheer jullie het Zuiderkruis aanwijzen of een van de and ere bijzondere sterrenformatie, die wij hier niet kennen. Zo zijn er bijvoorbeeld drie in elkaar gedraaide harten. Dit is echt een bijzondere belevenis.

Neem wel iets warms mee voor de oren, het kan hier erg koud zijn! En bescherming voor de ogen, want de zon is fel! Ook een zaklantaarn kan een goed idee zijn.

Inclusief:

 • 2 dagen / 1 nacht privé Luquina & Taquile tour, met English sprekende gids en entreegelden
 • lunch in Taquile
 • diner bij gastgezin in Luquina
 • overnachting bij lokale familie in Luquina

Dag 9 Luquina – Taquile – Puno Het is ook vandaag weer lekker vroeg opstaan en jullie kunnen wat rondkijken in deze gemeenschap bij het ontwaken van het leven op en rond het meer of meekijken met de familie en zien hoe het ontbijt wordt bereid.

Na het ontbijt om een uur of 8 gaan jullie met de gids op pad om door deze gemeenschap te wandelen en over de paadjes door de akkertjes. Of misschien gaan jullie wel met een visser in zijn bootje een stuk rond de kliffen van de peninsula varen. Net hoe het komt. Natuurlijk kunnen jullie ook helemaal naar boven lopen met een uitzicht dat de klim echt waard is, maar dit is jullie misschien wat te veel van het goede.

En dan nemen jullie afscheid van jullie gastgezin en nemen weer plaats in de boot, voor de laatste tocht van wederom zo’n anderhalf uur, naar Puno deze keer.

Om circa half 4 komen jullie aan bij de pier in Puno en worden jullie weer naar hetzelfde hotel Sonesta Posada del Inca Puno gebracht voor de nacht. Jullie kunnen nog even Puno inlopen als je wilt ook natuurlijk.

Inclusief:

 • 2 dagen / 1 nacht privé Luquina & Taquile tour, met English sprekende gids en entreegelden
 • een hotel in Puno, kamer met meerzicht, met ontbijt

Dag 10 Puno – Cuzco ’s Ochtends worden jullie opgehaald van het hotel en naar de touringbus gebracht voor de rit naar Cuzco. De rit duurt ongeveer 8 uur en onderweg hebben jullie twee excursies, namelijk bij Andahuaylillas en Raqchi. Entreegelden zijn inbegrepen, evenals een buffetlunch onderweg. Het is een prachtige rit, waarbij jullie door het indrukwekkende Altiplano landschap rijden, droog en verlaten met weidse vergezichten, veel vicuñas en locale gemeenschappen. Jullie passeren de La Raya pas op een hoogte van 4.319 meter, wat je vast zult merken doordat iedereen wat stiller wordt en misschien begint te gapen…

En dan rijden jullie een prachtige vallei binnen waar veel aardappels en maïs wordt verbouwd. In Andahuaylillas maken jullie een stop en bezoeken jullie de in 1580 gebouwde San Pedro kerk, met een heel bijzondere kapel in Barokstijl. Deze kerk wordt ook wel de Sixtijnse kapel van de Americas genoemd, door de kleurrijk beschilderde houten plafonds. Ook zijn er mooie karakteristieke houten balkons, veel houtsnijwerk en met bladgoud versierde lijsten.

Dan rijden jullie verder en maken nog een stop in Raqchi, waar jullie de eerste Inca ruines zien van grote bevoorradingsschuren voor graan om getroffen gebieden te voorzien van eten in tijden van oorlog of grote droogte. Ook was er een enorme tempel ter ere van Wiracocha, de vader van de zon, de maan en de aarde.

Dan rijden jullie door en komen uiteindelijk aan de Inca stad Cuzco, een zeer bijzondere stad. Overal waar je loopt wordt je herinnerd aan de Inca’s, vooral doordat veel gebouwen gebouwd zijn op de stevige funderingen van Incagebouwen. Overal zie je de gladde muren van grote stenen, die zeer nauwkeurig in elkaar passend gestapeld zijn. Deze Incabouwwerken waren veel beter bestand tegen aardbevingen dan de latere Spaanse gebouwen, die veelal op de grondvesten van de Inca’s zijn gebouwd. En nu dus nog steeds doorstaan ze de tand der tijd.

In Cuzco worden jullie opgewacht en naar een hotel gebracht, voor de nachten die jullie in Cuzco zijn.

Inclusief:

 • transfer naar de bus
 • toeristische bus Puno – Cuzco, met gids, entreegelden
 • lunch onderweg
 • transfer naar het hotel
 • een hotel in Cuzco, met ontbijt

Dag 11 Cuzco – Sacred Valley – Ollantaytambo Vandaag gaan jullie met privé transport en een Engelssprekende gids de Sacred Valley verkennen. In deze vallei zijn een aantal dorpjes en verschillende heel interessante Inca Ruines. Niet voor niets waren de Inca’s zeer actief in deze vallei, het is een van de meest vruchtbare valleien in Peru, waar de beste soorten mais in de wereld groeien en veel soorten fruit zoals bijvoorbeeld abrikozen, bessen en capulí (soort wilde kersen).

De Heilige vallei is vandaag ook in gedeelde vorm te bezoeken (met andere reizigers) en dan wordt een bezoek gebracht aan de markt in Pisac en de ruines van Pisac, en aan de ruines van Ollantaytambo. In privé vorm, zijn jullie natuurlijk wat vrijer om te kiezen waar jullie graag naar toe willen en hoe lang. Hieronder enkele mogelijkheden om uit te kiezen.

Er zijn enorme veel bijzondere plekken in en rond deze vallei die interessant genoeg zijn om te bezoeken. Het zal misschien wat afhangen van de gids of de aangegeven interesses wat precies bezocht zal worden, maar de dag zou er als volgt uit kunnen zien:

Jullie rijden misschien naar Chincheros, op 3.762 meter en ongeveer op 28 kilometer vanaf Cuzco. Vanaf de weg zijn de sneeuwtoppen van Chican en Veronica te zien. Het dorpje Chincheros is een interessant dorpje met veel koloniale architectuur, een eind 16de eeuwse kerk vol koloniale kunst. De markt hier, wordt wel beschouwd als de beste van de vallei en veel minder toeristisch als bijvoorbeeld de markt in Pisaq. De grote markt is weliswaar op zondag, maar ook op dinsdag en donderdag spreiden vaak een aantal verkopers hun dekens rond het plein om hun waren uit te stallen, zoals prachtige stoffen, hoeden, shawls en dergelijke. En op deze dagen is het vaak beter onderhandelen.

Daarna rijden jullie richting Maras, een kleine gemeenschap zo’n 40 kilometer vanaf Cuzco. Hier gaan jullie de zoutmijnen zien, die buitengewoon fotogeniek zijn. Het zout wordt hier namelijk nog op een pre-Columbiaanse wijze gedolven, in terras-bekkens op de berg.

Iets verder ligt de kleine gemeenschap van Moray, die vooral bekend is om de bijzondere archeologische sites hier. Er zijn namelijk enkele enorme terrasgewijze circels, waarvan de diepste zo’n 30 meter diep is. Hoewel ze lijken op een soort amfitheaters is de oorsprong niet geheel zeker. Het lijkt er echter op dat dit een soort Inca landbouw experimenteer station is geweest, waarbij de terrassen gebruikt werden als akkerbouwgrond. Het temperatuurverschil tussen de hoogste en laagste terrassen is soms wel 15 graden (!), door de invloed van hoogte, wind en zon. Ook hier zijn de gebruikte irrigatiesystemen indrukwekkend.

Onderweg vandaag hebben jullie ergens lunch, en dit is inbegrepen.

En jullie gaan vast ook naar het dorpje Pisaq. Onderweg naar het dorp zien jullie rechts aan de overkant al de ruïnes en valk bij het dorp links is een oud watersysteem te zien in de bergen. Overal goed opletten dus. Jullie gaan eerst naar het dorpje zelf, om de kleurrijke markt hier te bezoeken, die zeer de moeite waard is. Hier is van alles te koop; het is een belangrijke markt in de omgeving voor de mensen om hun gewassen en producten te kopen en verkopen, zoals verse vruchten, allerlei soorten handwerk, sieraden, kleding, stoffen, knuffels gemaakt van hele zachte Alpacawol,  muziekinstrumenten, schilderijen en allerlei snuisterijen en lekkere dingen.

De markt is wel erg bekend en ze zijn hier zeer aan toeristen gewend, die soms helaas ook nare gewoontes vanuit bijvoorbeeld Azië hebben meegenomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het betalen voor een foto. Er zijn dus soms schattige kindjes met bloemen op hun hoedje en een jong hondje op de arm, die geld vragen als je een foto van ze wilt nemen. Wij raden aan dit gedrag niet te stimuleren en jullie weten vast wel betere alternatieven.

Tegenover het dorp, aan de andere kant van de vallei zien jullie de ruïnes van Pisaq liggen, met de typische Inca terrassenbouw. Ook erg de moeite waard om te beklimmen.

En dan tenslotte gaan jullie mogelijk nog een bezoek brengen aan de imposante Inca ruines genaamd Hanan Hucaypata, die schitterend tegen de berg gelegen zijn, boven het dorpje Ollantaytambo. Deze plek is genoemd naar Ollanta, die beroemd was omdat hij een Inca prinses (de dochter van Pachacutec) het hof maakte. Een van de best bewaard gebleven gebieden, de Hanan Hucaypata, liggen ten noorden van het centrale plein en is een soort bouw werk met 15 terrassen, tegen de bergwand gelegen.

Vanaf hier kun je ook heel mooi aan de overkant de voorraadschuren (Qollca) hoog in de bergen zien liggen. Hier boven is de temperatuur lager en meer wind, wat hielp het graan beter te behouden, en de manier van bouwen hielp te ventileren. Ook het dorpje Ollantaytambo zelf is leuk om even doorheen te lopen, het is met de typische Inca plattegrond gebouwd.

Kortom, erg afhankelijk van hoeveel tijd jullie overal nemen zal het vast kiezen worden, maar er is keuze genoeg. Overleg vooral ook goed met de gids.

En dan rijden jullie naar Urubamba, waar jullie worden afgezet bij hotel Tikawasi Valley, op ongeveer tien minuutjes vanaf het centrum van het dorpje en vlakbij de opgravingen van Ollantaytambo.

Inclusief:

 • privé dagexcursie Sacred Valley, met privé transport en Engelssprekende gids
 • een hotel in Ollantaytambo, met ontbijt

Dag 12 Ollantaytambo, Sacred Valley – Aguas calientes – Machu Picchu – Cuzco Vanochtend worden jullie naar het station in Ollantaytambo gebracht, vanaf waar de trein naar Aguas Calientes vertrekt, om vandaag Machu Picchu te bezoeken.

Om half negen vertrekken jullie met de Voyager trein naar Aguas Calientes, het dorpje aan de voet van de berg waarop Machu Picchu ligt. De trein op zich is een belevenis en de uitzichten vanuit de trein zijn af en toe adembenemend.

Vanuit Aguas Calientes hebben jullie een rondleiding met een privé Engelssprekende gids, met wie jullie per bus naar boven gaan (2.450m), naar het unieke Machu Picchu, de geheimzinnige „Verloren Stad van Inca’s“. Hier worden jullie rondgeleid over het complex. Machu Picchu is een verzameling (ofwel een klein dorp) van speciaal ‘gesneden’ stenen, tempels, zonnewijzers en andere bouwwerken. Jullie kunnen hier veel zien en ervaren over de Inca gebruiken en over de magische krachten die hier door velen nog steeds gevoeld worden. Bovendien is het verbazingwekkend hoe alles hier gebouwd heeft kunnen worden. En nog afgezien van de moeilijkheid om de stenen hier te krijgen en in de gewenste vormen, heeft de verzameling van bouwwerken van bovenaf gezien ook nog eens de vorm van een jaguar.

Deze indrukwekkende verzameling bouwwerken is hier vermoedelijk gebouwd in het midden van de 15de eeuw in opdracht van de Inca Pachacutec.

De ruïnes van Machu Picchu zijn pas in 1911 ontdekt door de Engelse ontdekker Hiram Bingham. De ruïnes waren destijds compleet overwoekerd en niet herkenbaar, zoals vermoedelijk nog zoveel ruïnes in de Peruviaanse bergen. Vooral de uitzonderlijke ligging maakt deze citadel tot een van de meest bijzondere bouwwerken in de wereld. Ook de precisie waarmee de enorme stenen in elkaar zijn gepast zijn zeer indrukwekkend.

Het uitzicht vanaf deze hoge plek op de top van een berg is prachtig, met in de diepte de Urubamba rivier, omgeven door tropisch woud. De exacte functie van deze plek en de reden waarom de Inca’s hier ooit zijn verdwenen is onduidelijk. Het bestaat uit twee gedeelten. Eén lijkt te zijn gebruikt voor akkerbouw en voorraadschuren, het andere deel bevat heilige gebouwen zoals tempels, pleinen en Koninklijke graftombes. De uit stenen gehakte trappen en kanalen zijn overal te zien.

Jullie zullen met de gids rondwandelen en bij allerlei bijzonderheden stilstaan waarover de uitleg van de gids de plek alleen nog maar specialer en mystieker zal maken.

NB. Het is ook mogelijk om de Huayna Picchu te beklimmen. Dit is erg mooi, met vanaf daar een prachtig uitzicht over de jaguar, maar wel een pittige klim voor mensen zonder hoogtevrees. Het is daarom niet opgenomen. Mochten jullie het toch willen, geef dit dan even door. Meerkosten 25 euro pp.

En dan gaan jullie met de bus terug naar beneden naar  Aguas Calientes, of als je wilt kun je waarschijnlijk ook gaan lopen over de steile zigzag weg naar beneden. Beneden kunnen jullie nog even langs de vele kraampjes lopen waar de lokale mensen hun waren aanbieden en dan nemen jullie opnieuw de Voyager trein voor de rit terug naar Cuzco.

Hier worden jullie opgewacht en naar het jullie al bekende hotel in Cuzco gebracht waar jullie ook deze nacht zullen verblijven.

Inclusief:

 • transfer naar de trein
 • Voyager train service by Inca Rail Ollantaytambo – Aguas Calientes
 • Halve dagexcursie met privé rondleiding Machu Picchu, met Engelssprekende gids, entreegeld Inca Citadel en de bus op en neer
 • Voyager train service by Inca Rail Aguas Calientes – Cuzco
 • transfer naar het hotel
 • een hotel in Cuzco, met ontbijt

Dag 13 Cuzco (Citytour Cuzco) Vandaag hebben jullie een (gedeelde) halve dag Citytour in Cuzco. Midden in het centrum is het grote plein, het Plaza de Armas, of Huacaypata, zoals de Inca’s het noemden. Het is een gezellig plein met restaurantjes en winkeltjes en de typische houten galerijen met winkeltjes eronder en balkons erboven. Aan het plein is de prachtige en indrukwekkende Kathedraal, die is gebouwd op de funderingen van een van de Koninklijke paleizen waar de uitgebreide Koninklijke familie was gehuisvest. De huidige Kathedraal is gebouwd tussen 1560 en 1664 met grote stenen van rood graniet, gestolen van het Inca fort Sacsayhuaman.

Verder is in de stad het Klooster van Santa Domingo, dat gebouwd was op de Koricancha. Dit was een van de belangrijkste tempels in het Tahuantinsuyu, zoals de Inca’s hun uitgestrekte Rijk noemden. De gladde wanden van deze tempel waren naar verluid geheel met gouden platen bedekt.

Soms wordt bij een citytour ook een van de nabij Cuzco gelegen sites bezocht zoals bijvoorbeeld Kenko, Pucapucara, Tambomachay en het Sacsayhuaman Fort. Deze laatste is een imposant voorbeeld van de Inca militaire architectuur. Dit fort was gebouwd om de stad te beschermen tegen aanvallen vanuit het Oosten en er zijn enorme granietblokken gebruikt van wel 6 meter hoog, die evengoed perfect in elkaar passen. Letterlijk geen speld tussen te krijgen!

De rest van de middag kunnen jullie zelf nog rustig wat in de stad rondkijken. Het is geheel aan jullie. Jullie overnachten ook deze nacht in Cuzco. Jullie kunnen voor het diner weer in de stad ergens of in het hotel zelf iets gaan eten.

Inclusief:

 • Halve dag citytour Cuzco, met Engelssprekende gids en entreegelden
 • een hotel in Cuzco, met ontbijt

Dag 14 Cuzco – Lima – Vlucht naar huis Na het ontbijt worden jullie naar het vliegveld gebracht om terug te vliegen naar Lima. En daarvandaan door naar Nederland.

 1. De internationale vluchten regelen jullie zelf. De nationale vlucht Cuzco – Lima is nog niet inbegrepen, omdat het wellicht voordeliger is om het tegelijk te kopen met een internationaal ticket, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij.

Dit ticket kost rond de 170 euro pp (AV 808 14.28-15.55), maar def. prijs is afhankelijk van beschikbaarheid op moment van boeken. We kunnen dit ticket voor jullie boeken als jullie willen.

Inclusief:

 • transfer naar het vliegveld

Dag 15 Vlucht naar huis – Aankomst Schiphol Vandaag komen jullie aan op Schiphol (of een andere luchthaven, afhankelijk van welke vlucht jullie hebben geboekt), en is deze heerlijke reis helaas al weer ten einde.

LandPeru
Bekijk Alle voorbeeldreizen