Ervaringstips Perú

Hieronder enige informatie, en praktische tips uit eigen ervaring. Dit is nadrukkelijk niet uitputtend en erg aan verandering onderhevig. We proberen dit regelmatig bij te werken.

 

  1. Vliegtuig
  2. Legitimatie
  3. Gezondheid
  4. Geldzaken
  5. Diefstal en veiligheid
  6. Taal
  7. Eten & Drinken
  8. Tips en Fooien
  9. Camera
  10. Kleding
  11. Elektriciteit, water, telefoon, internet en post
  12. Handige dingen om mee te nemen
  13. Wat mee te nemen op de Inca Trail

1. Vliegtuig

Stoel wijzigen

Na boeking kunt u op de website van KLM via Mijn Reis allerlei dingen zelf regelen: www.klm.nl -> Mijn Reis -> inloggen met boekingscode en achternaam.

U kunt hier zelf zaken regelen of wijzigen zoals een eventueel aangepaste maaltijd, het meenemen van extra bagage en bijvoorbeeld uw zitplaats. U kunt hier ook eventueel kiezen voor een stoel met extra beenruimte (Economy Comfort-stoel), tegen bijbetaling.

Al direct na het boeken kunt u kiezen voor een stoel (Mijn Reis -> Reisgegevens -> Stoel wijzigen). Dit kan al voor zowel de heen als de terugweg.

Inchecken

Het inchecken kan 30 uur voor vertrek op www.KLM.nl via Online Inchecken.

U vult uw e-ticketnummer en vluchtnummer in, checkt in en kunt uw boardingpass printen.

Ook voor de terugweg is dit mogelijk vanaf 30 uur voor vertrek. Dit is zeer aan te raden omdat u dan op het vliegveld niet meer in de rij hoeft te staan voor de incheck, alleen nog voor afgifte bagage. Afgifte bagage op Schiphol gaat volledig geautomatiseerd op een self-service bagagafgiftepunt. De aanname van bagage op deze punten sluit een uur voor vertrek voor de betreffende bestemming. De aangeraden inchecktijd voor Schiphol Lima is 3 uur.

Houdt echter rekening met eventuele wachtrijen bij de check-in balies, kiosken en immigratie- en veiligheidscontroles!

Bagage

Met KLM mag u 1 stuk ruimbagage à 23 kilo meenemen, en 10 kilo handbagage, dus in totaal 33 kilo per persoon. Alle overgewicht moet u per kilo extra betalen, (u kunt met Visa betalen).

In het vliegtuig ontvangt u een zogenaamde toeristenkaart, de “Tarjeta Andina de Migración” die u moet invullen. Deze wordt bij binnenkomst afgestempeld. Het onderste gedeelte krijgt u mee en moet u bij het verlaten van het land weer inleveren. Zorg dat u het niet verliest, anders moet u een boete betalen! Tip: paperclip meenemen in uw paspoort om het te hechten.

Vóór elke nationale vlucht binnen Perú, moet elke passagier circa USD 7,40 per persoon vliegtax contant te betalen. Voor internationale vluchten USD 31,00 per persoon contant betalen op de luchthaven.

  1. Legitimatie

In Perú is het verplicht om altijd een geldig legitimatiebewijs (paspoort) bij je te hebben, er kan altijd naar gevraagd worden, hoewel dit in de praktijk vaak meevalt. Veel reizigers laten daarom hun paspoort op een veilige plek in het hotel en nemen een kopie mee.

Een extra kopie bij een medereiziger, en/of eentje in een andere deel van de bagage voor het geval het paspoort kwijtraakt is ook handig. Het weegt niks en kan veel ellende besparen. Scannen en mailen naar een email adres dat je daar kunt openen is ook een goede manier. In dezelfde mail kun je dan ook meteen overige belangrijke info schrijven zoals verzekeringsgegevens.

In hotels wordt meestal om een geldig legitimatiebewijs gevraagd, omdat de hotels vaak een kopie van het identiteitsbewijs nodig hebben voor hun registratie.

Bij de entree van Machu Picchu is het per 14 januari 2011 verplicht om je originele paspoort te

laten zien, zonder je paspoort mag je niet naar binnen. De paspoort informatie die is opgegeven bij de boeking dient overeen te komen met het paspoort dat meegebracht wordt naar de Inca Trail. Wanneer dit niet overeenkomt dan kan je de toegang tot de trekking worden geweigerd. Of er moet opnieuw flink betaald worden. Zorg dus dat de correcte en recente informatie bekend is bij de boeking!

3. Gezondheid

Er zijn geen verplichte inentingen voor Perú. Aangeraden vaccinaties voor korte reizen zijn DTP, Hepatitus-A (geelzucht) en Gele koorts (alleen voor het regenwoud).

Voor verblijf langer dan 3 maanden) wordt aangeraden te vaccineren tegen gele koorts, buiktyfus, hepatitus-B, rabiës (hondsdolheid) en tuberculose.

Malariapillen worden geadviseerd voor het regenwoudgebied ten oosten van de Andes (lager dan 2000 meter) en het meest noordelijke stukje kustgebied.

Medische voorschriften en situaties veranderen, daarom adviseren wij om minstens anderhalve maand vóór vertrek een afspraak te maken bij de GGD, of een ander door het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering  gecertificeerd vaccinatiecentrum.

Óf te bellen met de Landelijke Vaccinatielijn (0900-9584) of het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034 090) voor de beste en meest actuele informatie, hoewel deze per kantoor kan verschillen.

Een klein flesje bacterie dodende handreiniging zonder water en zeep, (bijvoorbeeld Direct Desinfect van Herome) kan onderweg hygiëne problemen voorkomen.

Een eenvoudig middeltje tegen darmproblemen is het eten van bananen (stopt) en cola (zuivert). Droge rijst en thee zonder suiker en melk zijn eveneens aanraders.

Voldoende drinken is heel belangrijk. Vooral in de warmte en in de hoogte heeft het lichaam veel vocht nodig. Koffie en alcohol kunnen kwaaltjes verergeren. Coca thee of het kauwen op coca bladeren is in Perú een beproefd middel tegen hoogte ziekte en honger.

Kraanwater beter niet drinken of tanden mee poetsen. Drinkwater in flessen is bijna overal verkrijgbaar. Ook water in ijsblokjes (in drankjes) kan fout zijn. In het Spaans is “zonder ijs alstublieft”: “sin hielo por favor” (spreek uit ongeveer als: “jèllo”).

De zon in Perú (dicht bij evenaar en hóóg!) is veel sterker dan in Nederland. De kans op verbranden is groot (nek en schouders!). Vaak gaat dit ongemerkt vanwege de kou of wind. De zon komt recht van boven, dus pet/hoed is prettig.

Hoogteziekte (Soroche) is een bijzondere ziekte en heeft verschillende uitingsvormen, bijvoorbeeld verminderde eetlust; lusteloosheid; slaapstoornissen; (erge) hoofdpijn; misselijkheid; overgeven. Het is afhankelijk van de persoon, maar ook van het moment. Het is meestal minder afhankelijk van de (goede) conditie, hoewel een ‘vol’ hoofd (bijv. stress of problemen) een negatief effect kan hebben. Uitgerust reizen, met een ‘leeg’ hoofd helpt dus. Verder is een goede reisopbouw belangrijk met weinig snelle wisselingen en natuurlijk voldoende drinken. Sommige mensen nemen extra ijzer ruim voor de trip.

Bij last van hoogteziekte zal de remedie afhangen van de ernst. Het kan vanzelf over gaan, of je moet onmiddellijk afdalen. Vooral na aankomst op hoogte en de hele eerste dag helpt het om weinig te eten en te drinken. Glucose nemen of limoen snoepjes zuigen kan helpen, maar je kunt ook net als de Peruanen zelf op coca bladeren kauwen, of coca thee drinken.

De meningen over het middel Diamox zijn verdeeld.

Op hoogte zijn geen muskieten, maar in de lager gelegen gebieden zoals in het regenwoud en nevelwoudkunnen muskieten voorkomen. Zeer preventief werkt het sterke middel DEET, wat in spuitflesjes het meest effectief is.

Een ander veilig middel om muskietenbijten te voorkomen is Apis mellifica van VSM. Het zijn kleine pilletjes en ook door kleine kinderen veilig in te nemen. Deze pilletjes maken dat de huid een bepaalde geur afscheid die muggen en muskieten niet prettig vinden.

Bedekkende maar losvallende (!) kleding helpt prikken voorkomen.

Wordt je toch geprikt en ben je erg gevoelig voor muskietenbeten, helpt het om vitamine B complex tabletten te slikken (ruim van te voren mee beginnen). Dit kan grote jeuk en irritatie helpen voorkomen. In Nederland en in Perú te koop bij de drogist (Farmacia). Bij erge jeuk limoensap erop smeren, of Azaron. Azaron vermengd met fijngemaakte paracetamol (thuis te bereiden) werkt ook goed.

Een eerste hulp EHBO kitje meenemen is verstandig, incl. iets tegen diarree, pijn, wondjes, splinters etc.

  1. Geldzaken

In Perú is de officiële munt de Nuevo Sol (S/.). Op de meeste plaatsen worden ook USD ($) dollars geaccepteerd, maar vaak in een koers van 1 op 1, zéér ongunstig dus!

In Perú kun je met een wereld bankpas (vb. maestro of cirrus) op veel plaatsen geld (soles) pinnen. Ook een Credit Card (bijv. American Express, Visa, Master Card) is handig (vooral noodgevallen) en wordt op verschillende plaatsen geaccepteerd. Verder kun je met een credit card ook geld pinnen, maar vergeet dan niet de pincode voor de credit card mee te nemen.

Als je voor de zekerheid (alvast) wat dollars mee wilt nemen, kun je bijvoorbeeld op Schiphol dollars in contanten halen. Let er dan op dat je vooral voldoende kleine coupures krijgt!

Want wisselen kan of wil een verkoper vaak niet. Wisselen vóór gebruik is dan wel gunstiger.

In Peru kun je geld wisselen op het vliegveld, bij de meeste banken en bij wissel kantoren (Casa de Cambio). Er zijn ook geld dealers op straat die graag willen wisselen, maar pas op! Dit is meestal zwendel en bovendien ziet iedereen dan dat je geld hebt.

  1. Diefstal en veiligheid

In Perú is het verstandig om altijd alert te zijn, en goed in contact met je spullen te blijven.

Vooral bij schemer en nacht bij het verlaten van een bank of geldautomaat na het opnemen van contant geld, of in fysiek contact met andere mensen, zoals in drukte of bij passeren op straat. Bewaar afstand van andere mensen, en loop niet te opzichtig met “waardevolle” en mooie spullen rond.

Let op trucs bij diefstal en zakkenrollen, zoals voor verwarring zorgen of afleiden door ongemerkt iets op je rug te spuiten en dan hulp te bieden. Als jij je jas uittrekt is je tas al weg. Vaak zijn er meerdere mensen bij betrokken, ook dat aardige mevrouwtje die zo vriendelijk aan komt lopen om te helpen! Of die aardige man die even helpt bij het dragen van je bagage. En wees erop verdacht dat mensen, ook kleine kinderen, een “toneelstukje” kunnen opvoeren, om je aandacht te trekken. Dit kunnen ze doen door onder andere iets bij je voeten te laten vallen. Terwijl jij dan voorover buigt, halen anderen dan je tas of je zakken leeg.

Als het donker wordt neem dan een taxi, al is het maar één straat. Je kunt taxi’s gewoon aanhouden op straat. Stap op straat alleen in herkenbare taxi’s. Vraag voordat je in de taxi instapt hoeveel de rit gaat kosten, dit gaat in vriendelijk overleg, en pas als je het eens bent instappen. Je kunt ook aan de mensen van het hotel/restaurant vragen of ze een taxi voor je willen bellen.

Probeer zo min mogelijk met je originele papieren op pad te gaan. Je kunt ze beter in de kluis in het hotel achterlaten. Ook is het beter om met zo min mogelijk geld op zak te lopen. Draag je rugzak ook, in drukke gebieden, bij voorkeur niet op je rug.

Mocht er toch iets gebeuren; Het nummer van deze toeristenpolitie in Lima is 51-1-423-2500 (Noord Lima) of 51-1-534-3290 (Zuid Lima). Er zijn ook bureaus van deze eenheid in 15 steden, inclusief de belangrijkste toeristen bestemmingen, zoals Cuzco, Arequipa en Puno.

  1. Taal

Veel Peruanen spreken alleen Spaans (of een native taal zoals Quechua en Aymara). In de grotere (of toeristische) plaatsen wordt wel meer Engels gesproken, maar lang niet overal.

De Spaanstalige chauffeurs in privé transport spreken in principe Spaans. Sommigen spreken ook wat Engels, maar vaak zijn ze gewend om met toeristen te communiceren.

Het is heel aardig als je de basisbeginselen van het Spaans beheerst en tenminste gracias (bedankt), buenas dias/tardes of noches (goedendag- middag of avond), por favor (alstublieft), bien rico (heel lekker), en meer van dit soort dingen te kunnen zeggen. Dit wordt vaak zeer op prijs gesteld en het is vaak ook heel leuk om een beetje te kunnen communiceren of samen te (glim)lachen. Bovendien opent dit soms deuren…

  1. Eten

In Perú kun je voor weinig geld eten. De belangrijkste maaltijd van de dag in Perú is de lunch (almuerzo). Het ontbijt (desayuno) is vaak minimaal, hoewel er in de meeste hotels en restaurants ook wel desayuno Americano geserveerd wordt. Avondeten (cena) doen de Peruanen meestal laat. Bij het eten in kleine restaurantjes kun je er het beste een uitkiezen waar het druk is, hier is de omloopsnelheid het grootst en het bereidde voedsel dus het meest vers. Let op met salades, die kunnen gewassen zijn in kraanwater. Veel lokale restaurants hebben een vast menu (el menu) voor weinig geld. Elk gebied kent zijn eigen specialiteiten. De meest bekende lokale specialiteit van Peru is te vinden in en rond Cuzco: gegrilde cavia (cuy). Maar ook de ceviches zijn wereldberoemd (in limoen gegaarde zeevruchten).

De vaak meer gezellige toeristenrestaurantjes zijn meestal aanzienlijk duurder. Heel goede Peruaanse restaurants zijn er ook en veel goedkoper dan bij ons.

Water kun je over het algemeen niet uit de kraan drinken, dus het is het veiligst om altijd water uit een flesje te drinken. Let hierbij wel op of de dop wel echt dicht zat op het flesje, want vooral in kleine lokale restaurantjes kunnen flesjes water wel eens met gewoon kraan water zijn bijgevuld. Een goed merk is bijvoorbeeld Agua San Luis.

Pisco is een typisch Peruaans drankje dat je zeker een keer geprobeerd moet hebben. Het is een brandy gemaakt van druiven en wordt onder meer gemaakt in het gelijknamige plaatsje Pisco. Let op! In het typische cocktail Pisco Sour zit opgeklopt eiwit.

Chicha is een lokaal drankje wat vooral in de binnenlanden wordt gedronken. Het is wordt gemaakt van gegiste maïs en honing. Wees hier voorzichtig mee i.v.m. maag- en darmklachten.

  1. Tips en Fooien

Restaurants en dergelijke: Restaurants tellen gewoonlijk 19% BTW en een percentage voor de service, meestal 10%, bij de rekening op. Toch is het dan nog gebruikelijk om een fooi van ongeveer 5% à 10% te geven. Het maakt vaak deel uit van hun benodigde inkomsten. Het wordt zeer gewaardeerd. Veel mensen, dus ook in de horeca, werken voor minder dan het minimum loon en zijn dus echt afhankelijk van je fooi om hun familie te kunnen onderhouden.

Taxi chauffeurs verwachten geen tips.

Dragers van bagage, mensen die op je spullen passen en dergelijke verwachten wel een kleine tip.

Privé transport: Voor de chauffeur is eten onderweg inbegrepen, maar in eenvoudige Peruaanse restaurants. Wanneer je ze dus meevraagt in een beter restaurant, dan geef je daarmee te kennen dat je voor ze betaalt. Hen uitnodigen is natuurlijk soms leuk, maar hoeft niet. Vaak is dit afhankelijk van de verstandhouding.

De chauffeurs hopen op een fooi, maar het is niet verplicht.

Gidsen en crews tijdens meerdaagse trips, dagexcursies; meerdaagse trekkings, etc.:

Het is gebruikelijk in Perú (cultuur) om tijdens dagexcursies, trekkings, meerdaagse trips, bootexcursies en dergelijke, het personeel een tip te geven. Als je dus een trip met zijn tweeën doet is het vanzelfsprekend om wat meer per reiziger te geven, dan wanneer je in een grotere groep bent. Want bedenk wel dat veel van deze mensen voor minder dan het minimumloon werken en meestal geen zekere inkomsten hebben. Het zou bijvoorbeeld zomaar kunnen dat zij hun familie een week lang (of langer) van alleen jouw geld moeten onderhouden.

Hoogte van de tips; Het is erg lastig om een algemene richtlijn te geven. De hoogte van fooien is afhankelijk van geleverde (soms ook onzichtbare) prestaties, tevredenheid van de gasten, aantal dagen, gasten en werkers en het bedrag dat je kunt missen. Het blijft lastig.

Denk er wel aan om hier vooraf rekening mee te houden, want het komt vaak voor dat mensen zich aan het eind van de trip heel vervelend voelen omdat ze eigenlijk meer willen geven dan ze bij zich hebben (in kleine coupures). In veel plaatsen is het dan niet mogelijk om ‘even te pinnen’ of te wisselen.

  1. Camera

Een Camera (en ook andere elektronica!) kan slecht tegen vocht. Vooral de elektronica in de moderne camera’s is erg kwetsbaar. Het is dus van belang om de camera te beschermen tegen regen en tegen de hoge luchtvochtigheid in het regen- en nevelwoud.

Een beproefde manier om een camera te beschermen tegen de vochtige lucht is het zoveel mogelijk te bewaren in een afgesloten plastic zak met daarin een met rijst gevuld katoenen zakje (of bijvoorbeeld een katoenen sok). Indien nodig de rijstzakjes laten drogen in de zon.

In veel hotels en in een aantal lodges kunnen tegenwoordig batterijen worden opgeladen. Bij twijfel is het goed om van te voren te vragen, we kunnen dan de meest recente informatie navragen. Geef je wens tot elektriciteitgebruik ook tijdig aan bij het personeel als het beperkt mogelijk is, zodat je niet te laat bent. Soms kan dit alleen op één centraal punt of op bepaalde uren. En let op, want opladen bij 110 Volt duurt langer dan bij 220 Volt en in dat geval heb je een voorzetstekkertje nodig.

  1. Bagage en kleding:

Afhankelijk van de plekken die je gaat bezoeken, is het aan te raden om kleding voor warm en koud mee te nemen. Het kan op veel plekken erg verschillen, zelfs op één dag.

Houdt er rekening mee dat tijdens bepaalde excursies slechts beperkt bagage meegenomen kan worden, zoals bijvoorbeeld op de Inca Trail. Overtollige spullen kunnen in een hotel in Cuzco achterblijven of bijvoorbeeld bij onze agent in Lima of Cuzco.

Andes: Hoog in de bergen, kan het erg (koud) regenen. Denk aan goede regenkleding, winddicht fleece jack, warmteondergoed, bergschoenen en dikke sokken.

Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht kan enorm zijn, evenals tussen schaduwachtige en zonnige plekken. Je kunt je hier dus het beste met laagjes kleden.

Overdag is een korte (afrits-) broek vaak erg lekker, maar soms ook ongemakkelijk. Vooral in steden, dorpjes, marktjes waar toeristen duidelijk opgemerkt worden is een lange broek fijner en tegelijkertijd een goede bescherming tegen de felle zon.

Kust: In de kustgebieden is het doorgaans erg warm, hoewel het in Lima zelf van oktober t/m april een stuk koeler kan zijn. Dunne katoenen kleding is dus goed om mee te nemen. Vergeet ook een goede zonnebril en sterke zonnebrand crème niet.

  1. Elektriciteit, internet, telefoon en post

Voltage: Soms 220 volt, maar vaak ook 110 volt.

Storingen: Zoals in veel minder ontwikkelde landen kan het in Perú voorkomen dat er op enig moment (even) geen elektriciteit, water of telefoon is. Een zaklantaarn is altijd handig om bij de hand te hebben.

E-mailen: Op veel plekken zijn internetcafeetjes en ook in veel hotels hebben ze computers waar je kunt mailen. Yahoo, Gmail (van google), en hotmail werken het best en het snelst.

Het is erg handig om allerlei belangrijke informatie, zoals belangrijke telefoonnummers, gescande kopie paspoort en e-ticketnummers naar jezelf te mailen. Als je per ongeluk alles kwijt bent, kun je altijd ergens de e-mail openen en heb je alles bij de hand.

Telefoneren: Perú heeft drieband frequentie, wat dus inhoud dat met veel Nederlandse mobiele telefoons, afhankelijk van je eigen provider in Nederland, gebeld kan worden vanuit Perú. Mits er bereik is uiteraard. Wees je er wel van bewust dat dit heel erg duur is. Een goedkopere optie zou kunnen zijn een prepaid kaart te kopen van een lokale provider. Maar de goedkoopste manier om naar Nederland te bellen, is toch echt vanuit een internet café of een van de vele kleine telefoonwinkeltjes. Draai eerst: 0031 en dan het nummer zonder de nul. Prijs en kwaliteit verschillen erg; sommige hebben erge echo, probeer dan gewoon een andere.

Post: Post- en ansichtkaarten per reguliere post versturen vanuit Perú komen niet gegarandeerd aan in Nederland. Zekerder is e-mailen.

  1. Handige dingen om mee te nemen
  • Kopieën van paspoort
  • Fotocamera met (extra) volle batterijen voor zowel camera als ook voor de flits
  • Voldoende foto opslagruimte
  • Zaklantaarn met voldoende (extra) batterijen
  • Goede verrekijker, vooral in alle natuurgebieden
  • Dagrugzakje
  • Iets waarin eventueel spullen kunnen achterblijven in bijv. Cuzco tijdens de Inca Trail met duidelijke naam erop
  • Zakmes (niet in handbagage in het vliegtuig!) voor bijvoorbeeld fruit onderweg
  • Pen en papier
  • Katoenen zakjes/sokken om rijst in te doen voor in de afgesloten plastic zak tegen vocht
  • Regenponcho
  • Pet / hoed
  • Zonnebril
  • Zonnebrandcrème (hoge factor) / sun block
  • Muskieten spray (vb Deet spray) en azaron (voor in het regen – en nevelwoud)
  • Chocoladereepjes of maaltijdrepen voor onverwachte hongerige momenten onderweg bijv. tijdens of na een wandeling. Ook fijn om met de crew of chauffeur te delen
  1. Wat mee te nemen op de Inca Trail

Hieronder een aantal suggesties van dingen mee te nemen op de Inca Trail (4 dagen):

  • Origineel paspoort en in het geval van studenten, de originele ISIC card.
  • Cash geld (Soles en US Dollars)
  • Rugzak met waterproof beschermhoes (of alles verpakt in plastic zakken)
  • Slaapzak (geschikt voor temperaturen onder -5 C.) à kan gehuurd worden
  • Kleding:

Bovenlijf:

  • 1 poly/fleece (windproof) jack
  • 1 poly/fleece lichtgewicht sweater
  • 1 lichtgewicht shirt met lange mouwen (optioneel)
  • 2 – 3 T-shirts
  • 1 regenponcho (aangeraden, kan evt. gekocht worden in Cuzco) of regenjas

Onderlijf:

  • 1 wind/regenbroek (Gore-Tex o.i.d.)
  • 1 lichtgewicht poly/katoenen broek (loszittende, dunne broek)
  • 1 lichtgewicht broek (warme broek of dunne broek met warmte ondergoed)

Voet en hand bedekking:

  • 4 paar wollen of synthetische sokken
  • 1 paar trekking schoenen
  • 1 paar slippers

Hoofdbedekking:

  • 1 wollen of fleece muts / shawl (ook in Peru te koop)
  • 1 zonnepet
  • 1 zonnebril met goede UV bescherming
  • 1 waterfles (2 liters) voor de eerste dag
  • Snacks (energie repen, gedroogd fruit, biscuits)
  • EHBO-tasje (hoogteziektepillen en persoonlijke medicijnen als pijnpillen, pincet, blaren pleisters etc.)
  • Toilettas (zeep, tandenborstel, deodorant etc.)
  • Zonnebrandcrème, Sun block en lippenbalsem
  • Insectwerend middel
  • Handdoek (sneldrogend)
  • Toilet papier
  • Zaklantaarn of hoofdlampje (aan te raden) en extra batterijen
  • Zakmes
  • Camera en voldoende opslagruimte en batterijen
  • Verrekijker (optioneel)
  • Zwemkleding voor de Hot Springs in Aguas Calientes (optioneel)
  • Wandelstokken (optioneel) à kan gehuurd worden