Nederland: Ecuador:
Voorbeeld 6: Rondreis Zuid Ecuador & Noord Peru PDF Afdrukken E-mail

Vrijdag: Dag 1 Vertrek Amsterdam - Quito
Vanochtend vertrekken jullie met de vlucht van KLM rechtstreeks richting Quito. Aan het eind van de middag komen jullie aan in Quito en worden verwelkomd door iemand van onze agent en hij/zij zal jullie de eerste vouchers en tickets overhandigen en eventuele vragen kunnen beantwoorden. Daarna worden jullie naar het hotel gebracht waar jullie overnachten, inclusief ontbijt.
Dit is een gezellig familiair hotel, aan de rand van het nieuwe centrum Mariscal, ook wel ‘Gringolandia’ genoemd door de vele restaurantjes, internetcafeetjes en dergelijke. De mensen die hier werken zijn erg aardig en de verzorging is prima. Er zijn kluisjes op de kamer en er is internet in het hotel, waar jullie vrij gebruik van kunnen maken.   

Zaterdag: Dag 2 Quito - Chimborazo Vulcano
Vanochtend worden jullie opgehaald van het hotel door de gids die jullie deze reis zal begeleiden. Hij zal jullie deze reis zoveel mogelijk vertellen, laten zien, proeven, horen en ervaren, en je kunt hem gerust van alles vragen.
Hij is erg breed georiënteerd en hij is gespecialiseerd in botanische reizen, historische reizen en vogelreizen, maar hij heeft op veel andere gebieden ook veel kennis van zuid-Ecuador en noord-Perú. (Mocht hij om onvoorziene redenen niet jullie reis kunnen begeleiden, dan zal een ervaren collega jullie gids zijn).
Samen gaan jullie vanmorgen eerst een bezoek brengen aan het museum Banco Central del Ecuador. Dit is een interessant museum over de geschiedenis van Ecuador. Ze hebben een tentoonstelling met gouden voorwerpen, zoals maskers en beeldjes die zijn gebruikt door lokale stammen voor verering van goden. Verder is er een archeologische afdeling, zijn er sculpturen en schilderijen, maar er is ook moderne kunst te zien.
Daarna gaan jullie richting het zuiden over de Panamericana. Deze weg wordt ook wel de avenue van de vulkanen genoemd. Bij goed weer hebben jullie dan links en rechts zicht op enkele vulkanen. Onderweg zullen jullie ergens lunchen, of picknicken.
Jullie maken een ‘thee-stop’ bij een bijzondere Haciënda, dit is namelijk een van de twee belangrijkste Inca sites van Ecuador. De Haciënda is namelijk gebouwd op de plek waar in circa 1440 een fort was gebouwd, door één van de laatste Inca leiders Huayna Cápac. Dit zijn de meest noordelijke overgebleven Incaresten. In enkele kamers zijn nog resten te zien van de Incabouwwerken waarop de huidige Haciënda is gebouwd.
In 1921 kwam de Haciënda overigens in handen van Generaal Leonidas Plaza Gutierrez. Hij was een belangrijke politicus en was twee keer president van Ecuador. Zijn zoon is eveneens president geweest en is nog steeds een belangrijke politicus en tevens stierenvechter. De kleindochter Mignon Plaza is de huidige eigenares en onder haar bezielende leiding worden tegenwoordig reizigers ontvangen. Hier kunnen jullie lekker een kopje thee drinken.
Onderweg vanaf Quito hebben jullie misschien al wel zicht gehad op de vulkanen Pichincha, Cayambe, Antisana, Cotopaxi en Ilinisas. En nu gaan jullie een kijkje nemen rond de Chimborazo vulkaan. Deze vulkaan is de hoogste berg (6.310 m) van Ecuador. Je hebt hier zicht op verschillende bergen en vulkanen, namelijk natuurlijk op de Chimborazo zelf (de grootste van Ecuador met 6.310 m). En verder op de Carihuairazo (5.020 m), Igualata (boven 4.000 m), Tungurahua (5.087 m), Altar (5.404 m), The Cubillines (4.711 m), Quillimas (4.680 m), Sangay (de meest actieve vulkaan, 5.320 m), Soroche (4.750 m), en de Achipungu (4.650 m). Hier in de omgeving zijn verder veel archeologische overblijfselen uit het precolumbiaanse tijdperk en de Spaanse periode, zoals de Puruhua cultuur, de oude stad Riobamba en de Inca trails die hiervandaan naar het zuiden lopen.
Op de zuidelijke flank (Cara Sur) van deze vulkaan is een Lodge waar jullie de nacht zullen doorbrengen. Jullie overnachten aldus in deze Lodge, inclusief diner en ontbijt. De Lodge is voor een refugio buitengewoon comfortabel, met fris bergwater en een open haard. Het is genoemd naar een hier voorkomende kolibrie, endemisch in het Chimborazo gebied. De Lodge is gebouwd op de plek waar vroeger de historische herberg “Tambo de Totorillas” was, langs de oude weg van Guayaquil naar Quito. Dit was rond 1700 – 1800 het originele toegangspunt vanaf de kust naar de Hooglanden van Ecuador. 

Zondag: Dag 3 Chimborazo Vulcano - Cuenca
Vanochtend vervolgen jullie je weg naar het zuiden, richting Cuenca. Onderweg brengen jullie een bezoek aan Ingapirca. Ingapirca ligt in het gebied van de Cañari, die te herkennen zijn aan hun gekleurde kleding en typische hoeden en bekend staan om hun sterke karakter. Deze Inca site is gebouwd op de resten van de Cañari, die hier voor de Inca’s leefden.
Ingapirca ligt te midden van een bewoond gebied en er zijn nog enkele ruïnes te zien met de typische bouwstijl van de Inca’s. De Inca tempel is de best bewaard gebleven archeologische site van Ecuador; grote stenen, exact aansluitend op elkaar, waar geen speld tussen te krijgen is. Onder meer de zonnetempel boven op de heuvel is redelijk bewaard gebleven. Er is ook een wandeling te maken bergopwaarts naar een nabijgelegen kloof, waar in de rotsen de vorm van een Inca hoofd te zien is (met een beetje fantasie).
Bij de ruïnes is er ook een klein museum waar je de resten kunt zien van de overblijfselen van zowel de Inca’s als de Cañaris, die zijn uitgestald, zoals kleding, werktuigen en aardewerk. Jullie overnachten in Cuenca, in een sfeervol koloniaal hotel met aardige mensen en mooie kamers. Sommige hebben bijvoorbeeld prachtige houten kasten. Het is wel belangrijk om te weten dat koloniale gebouwen altijd wat gehorig zijn, dit is inherent aan de bouwstijl; veel wanden zijn van hout.
In Cuenca kunnen jullie ’s avonds samen lekker ergens gezellig gaan eten. Jullie overnachting in het hotel is inclusief ontbijt. 

Maandag: Dag 4 Cuenca - Loja
Vanmorgen brengen jullie eerst een bezoek aan een archeologisch museum van Cuenca. En jullie brengen een bezoek aan het stadje Tomebamba. Dit stadje is gesticht door Topa Inca Yupanqui tijdens de militaire campagne die hij leidde tegen de Cañaris tussen 1460 en 1470. Huayna Capac, opvolger van Topa Inca was hier geboren en verbleef daar het grootste deel van zijn leven. Hij heeft hier het meest noordelijke administratieve centrum van het rijk opgezet, toen hij de volkeren opstand probeerde te controleren tegen de Inca’s.
Verschillende etno-historische bronnen beschrijven Tomebamba als een "tweede Cuzco," suggererend dat deze site bewust was gecreëerd naar het beeld van de heilige hoofdstad van het Inca Rijk. En inderdaad zijn er enige overeenkomsten.
Een stuk voor Loja is een dorpje genaamd Saraguro.
De Saraguro gemeenschap wordt beschouwd als een voorbeeld van menselijke groeperingen die als geheel ontworteld werden door de Inca’s en verplaatst vanuit de zuidelijke regionen van het rijk naar meer noordelijk gelegen delen, om zich op die manier aan hen te onderwerpen. Op deze manier is overigens ook de bevolking van Otavalo in het noorden van Ecuador vanuit Bolivia overgebracht.
Rondom dit dorpje is een aantal gemeenschappen, dat zich heeft verenigd in het Community Tourism Network Saraguro Rikuy. De gemeenschappen die hierin deelnemen zijn momenteel: Oñakapak, Ñamarín, Lagunas, Ilincho, Gera, Papaya, Chamical en Sabadel. Het is dus een initiatief van lokale mensen die uit deze omgeving komen. De mensen leven hier vooral van de landbouw, veeteelt en een beetje van toerisme. Een aantal lokale families heeft in hun eigen huis een kamer ingericht voor reizigers en ze willen graag dat reizigers deelnemen aan hun leven en meedoen in hun dagelijkse bestaan.Ze omschrijven zichzelf als:
The Net of Communitarian Tourism Saraguro Rikuy is a communitarian organization without profit aims that promote the communitarian development by means of the conservation of the environment, its ancestral customs, new alternatives of sustainable and equitable development, exchange of experiences, constant qualification with the purpose of supplying products of good quality and of improving the conditions of life of the communities.
Het is mogelijk om hier bij de mensen thuis te verblijven. Het zijn voornamelijk houten huizen, vaak met adobe (klei) en gepleisterd, met dakpannen. De mensen zijn heel aardig en vinden het erg leuk om hun cultuur met jullie te delen en ze zijn ook vaak nieuwsgierig naar die van jullie. Jullie gaan hier bij deze mensen lunchen. De maaltijden die ze maken zijn vaak typisch uit deze omgeving. Zo kan het ontbijt bestaan uit vers sap, een soort grote witte maïs met kaas, met aardappels, koffie met melk en eieren (jugo, mote con queso, con papas, cafe con leche, huevos). De lunch zullen jullie vanzelf merken…
En dan vervolgen jullie je weg naar Loja. In de loop van de dag komen jullie aan in Loja, waar jullie overnachten, bij het hotel zijn diner en ontbijt inbegrepen. 

Dinsdag: Dag 5 Loja - Vilcabamba
Vanochtend vertrekken jullie zonder ontbijt naar de grote overdekte markt van Loja. Hier kunnen jullie als ontbijt de typische gerechtjes proberen, in piepkleine ‘restaurantjes’, waar het ter plekke wordt bereid. Zo zijn er bijvoorbeeld “bolas de verde con mani” (ballen van groene banaan met pinda): Llapingacho (een soort aardappelkoek met kaas); “humitas maïs” (soort maisvulling in maïsblad, soms zoet met manjar, soms zout met kaas en ui);  “queso cebolla” (kaas en ui) of “tamal carne” (vlees in bananenblad gegaard) en veel meer. En misschien kun je er de typische Morocho bij drinken, een soort zoete melk met witte maïs. Of misschien horchate, een drank van 7 soorten bloemen. Of gewoon een van de vele lekkere sapjes. Lekker proeven dus en laat het maar gewoon gebeuren.
Het is erg leuk om je hier door jullie gids te laten rondleiden, hij kan jullie allerlei dingen laten proeven en uitleggen wat het is, zoals lekkere sapjes, onbekend fruit, of de kleine bocadillos (soort lekkernijen gemaakt van bijvoorbeeld panela en pinda’s) en andere dingen die gemaakt worden van rietsuiker of pinda’s. Verder worden er allerlei soorten groenten en vruchten verkocht, kruiden, brood, vis en nog veel meer.
Als jullie er zin in hebben, zou je ook nog een bezoek kunnen brengen aan de Jardin Botanico “Reinaldo Espinoza” van de Universidad Nacional de Loja. Het is tussen de Universiteit Nacional de Loja en de weg naar Vilcabamba. Deze botanische tuin is iedere dag geopend van 08.00 – 12.00 en van 15.00 – 17.30 uur en in het weekend van 09.00 – 17.30 uur.
Hier zijn planten uit de hele provincie te vinden en ze kweken verloren gegane gewassen van bijvoorbeeld de Inca’s, die worden herontdekt als voedsel. Ook is er een orchideeëntuin en er zijn maar liefst 6 soorten (!) Podocarpus te zien. En een hele verzameling bonsai boompjes.
Hier kunnen jullie heel gemakkelijk alle verschillende en bijzondere bomen en bloemen en planten zien die hier in de omgeving voorkomen.
Maar uiteraard kunnen jullie ook meteen vertrekken richting het Cajanuma gebied, waar jullie een kijkje gaan nemen bij deze ingang van het heel grote Podocarpus National Park. In het park zijn veel bijzondere bomen en planten en er leven maar liefst 300 soorten vogels. Er zijn ook veel orchideeën. Ecuador is zoals jullie weten één van de meest bio diverse plekken op de wereld. In heel Ecuador zijn bijvoorbeeld circa 1.500 soorten vogels en er groeien meer dan 4.000 soorten orchideeën! Het is heel mooi vogelen in dit Cajanuma gebied.
Vogels die hier voorkomen in het humid cloud forest zijn bijvoorbeeld de Bearded Guan, Rainbow-bearded Starfrontlet, Grey-breasted Mountain-Toucan, Yellow-bellied Chat-Tyrant, Red-hooded Tanager, Buff-breasted Mountain-Tanager, Chestnut-breasted Chlorophonia en Plushcap. En dan rijden jullie door naar het bijzondere dorpje Vilcabamba.
Het dorpje Malecatos nabij Vilcabamba staat overigens bekend om het maken van heel goede panella. En in Chaguarpamba worden goede bocadillo’s verkocht.
In navolging van de Royals van de Inca’s kunnen jullie hier in Vilcabamba lekker een beetje bijkomen van de reis tot nu toe. Zij kwamen hier namelijk om in dit heerlijke en gezonde gebied van Vilcabamba te rusten, zo gaat het verhaal. En daarbij kunnen jullie misschien een beetje opsnuiven van de eeuwige jeugd waar deze streek zo beroemd om is.
Dit mooie groene gebied heeft namelijk een heerlijk klimaat met heel schone lucht en veel van de mensen die hier wonen, worden 120 jaar en soms wel 135 jaar oud!
Er is veel (wetenschappelijk) onderzoek gedaan naar de reden van deze oude leeftijd in goede gezondheid en er zijn verschillende theorieën. Naast het gezonde klimaat dat hier heerst en de schone lucht, geeft de samenstelling van de grond aan fruit, wortels en kruiden de sterkste antioxidant bescherming in de wereld. Verder bevat het water dat de mensen drinken een unieke balans van mineralen. Kortom een goede plek om even bij te komen…
Jullie overnachten in een heerlijke hosteria, inclusief diner en ontbijt. 

Woensdag: Dag 6 Vilcabamba - Tapichalaca
Vanochtend rijden jullie verder langs de westelijke grens van het Podocarpus National Park. Onderweg zullen jullie de tijd nemen om af en toe wat te vogelen en hebben een picknick lunch. Jullie rijden richting het zuiden naar het gebied Quebrada Honda, waar nabij Yangana het Tapichalaca Reservaat is van de Jocotoco Foundation.
Jullie overnachten deze nacht in Tapichalaca,  in een kleine Lodge in één gebouw met boven de drie slaapvertrekken. Rondom is een veranda met enkele feeders en ook boven is rondom een balkon. Beneden is de gemeenschappelijke ruimte met een royaal gevulde boekenkast met vogelboeken en een hoek met banken voor een open haard. Diner en ontbijt zijn inclusief.
 

Donderdag: Dag 7 Tapichalaca - Zumba - La Balsa - Jaèn
Vandaag gaan jullie ongetwijfeld op zoek naar de recent ontdekte Jocotoco Antpitta, de vogel waar Tapichalaca zo bekend om is. Eerst kom je langs een voederplaats van de White Throated Quail Dove. Dan nog wat hoger is de plek waar jullie misschien de Jocotoco Antpitta’s kunnen zien. Er werken hier een paar mensen die voldoende vertrouwen van deze zeer zeldzame Antpitta’s hebben gekregen, dat ze bij hen komen om zich te laten voeren met hele grote aardwormen.
Er leeft hier een paartje met enkele jongen en deze vogels hebben een groot leefgebied nodig van zo’n 30 hectare per paartje. Dit maakt natuurlijk ook dat ze zo zelden gezien worden. Ze nesten wel een meter of vier hoog in een boom.
Onlangs hebben mensen hier nog een Chestnut-naped Antpitta gezien op het pad nabij het voeder station. Maar hier zijn veel meer zeer interessante en geliefde vogels te vinden zoals White-capped Tanager, Orange-banded Flycatcher, Masked Saltator, Streaked Tuftedcheek en Lacrimose Mountain-Tanager. Verder zijn er veel kolibries zoals Flame-throated Sunangel, Rufous-capped Thornbill, Chestnut-breasted Coronet en Long-tailed Sylph.
En dan gaan jullie op weg naar Peru. Lunch hebben jullie ergens onderweg, waarschijnlijk in de vorm van een picknick, en blijf om je heen kijken, want overal wordt je verrast door vogels.
Onderweg tussen Valladolid en Palanda komen jullie langs een archeologische site Santa Ana. Wellicht is er even tijd voor, misschien ook niet. Dan rijden jullie langs allerlei dorpjes steeds verder naar beneden. Na Zumba is het dorpje El Chorro, waar een hanengevecht ring is bij iemand achter het huis. Hier destilleren ze zelf ook drankjes als Sinchado. Dit is punta, een soort sterke brandewijn gemaakt van suikerriet, dat ze hier maken met ananas, banaan en andere vruchten.
Het laatste stuk gaat vooral naar beneden en dan komen jullie bij het dorpje La Balsa, waar de brug Ecuador van Peru scheidt.
En jullie hebben geluk, want juist in oktober / november wordt hier in La Balsa een reuze delicatesse gevonden. Dan vliegen hier namelijk de reuzenmieren uit! Deze worden door de lokale mensen bij bosjes gevangen en worden gebakken verkocht. Als jullie een portie bestellen, ga dan vooral even kijken hoe ze bereid worden! Jullie kunnen dit gerust even proberen, boordevol proteïne!
En dan is het tijd om naar Peru te gaan en steken jullie lopend de brug over, waarbij jullie aan weerszijden jullie paspoort moeten laten zien en papieren moeten invullen en uitwisselen (dus ook het papiertje dat je bij aankomst in Ecuador hebt gekregen hier weer inleveren en een nieuwe invullen voor Peru!).
Jullie rijden nog een stuk door naar Jaèn, waar jullie overnachten. Jullie zijn nu in het bron/stroomgebied gekomen van de Marañon rivier.
Jullie overnachten in Jaèn, bij het hotel zijn diner en ontbijt inbegrepen. 

Vrijdag: Dag 8 Jaèn - Yungas gebieden (voorbij Pomacocha)
Vandaag gaan jullie een stukje dieper het land in, namelijk vanaf Jaén rijden jullie naar het oosten, de weg richting Rioja en Moyobamba. Een stuk voorbij Pomacocha slaan jullie af in noordelijke richting en rijden de nevelwouden in.
Hier gaan jullie naar de Lodge op ongeveer 2000 meter hoogte. Deze Lodge ligt al in de provincie Amazonas, en is gelegen in een soort overgangs gebied tussen de Andes Hooglanden en de oostelijke bosgebieden, ook wel de Yungas gebieden genoemd (Aymaran voor “Warm Land”). De verschillende bosgebieden hier in dit gebied met steile hellingen worden wel “Mid-montane cloudforest” en het unieke “Stunted ridge-top elfin forest” genoemd.
En hoewel de Stille oceaan absoluut gezien nog heel dichtbij is, zijn we hier de waterscheiding van het continent dus al voorbij; het water vanaf hier wordt al afgevoerd naar de veel verder gelegen Atlantische oceaan. Dit is dus het “watershed” gebied van de Marañon en daarmee van de Amazone. Of met andere woorden, het is dus het gebied dat door haar hoogte en ligging de regens veroorzaakt, die hier uit dit hele gebied afgevoerd worden langs de berghellingen neerwaarts naar het oosten en daarmee de oorsprong vormen van de Amazone.
Het gebied vertoont al karakteristieken van de Neotropic ecozone, namelijk; regenachtig, hoge luchtvochtigheid en warm.
In het gebied zijn veel valleien, hoogteverschillen, bergstroompjes en de begroeiing is dan ook een zeer complex mozaïek van gevarieerde begroeiing, met een enorme ecologische diversiteit en rijkdom. Er is een zeer hoge biodiversiteit en veel endemische soorten in de Yungas gebieden.
De Lodge is gereed gekomen in 2007 en het is een kleinschalige Lodge met 6 bungalows. Er zijn voldoende dekens aanwezig, want het kan hier ‘s nachts aardig fris zijn. En dus erg vochtig en droogt bovendien slecht, dus extra droge sokken zijn fijn en pas goed op camera’s en dergelijke. Een katoenen zakje met rijst in een afgesloten plastic zak is dus geen overbodige luxe voor de gevoelige elektronica. De grootste attracties hier zijn eigenlijk de Long-Whiskered Owlet en de Marvelous Spatuletail Hummingbird. Deze kolibrie is beslist één van de meest zeldzame en meest spectaculaire vogels, maar tegelijkertijd ook meest lastig te zien. Maar nu wordt dit vogeltje zeer geregeld gezien bij de feeders hier. De beste plek om ze te zien is ongeveer een uur vanaf de Lodge. Vaak worden ze gezien bij de feeders tegenover het in Leymebamba.
Er is hier een vogellijst van 317 getelde vogels, waarvan er 23 worden beschouwd (wereldwijd) als zeer bedreigd, zoals de Ochre-fronted Antpitta; de Cinnamon-breasted Tody-Tyrant; de Ash-throated Antwren, de Herpsilochmus parkeri, en tenslotte de Military Macaw. Twee vogels die er zelfs voor hebben gezorgd dat dit een site is van de “Alliance for Zero Extinction”, zijn de Royal Sunangel, en de Johnson’s Tody-tyrant. Daarnaast komt hier ook de zeer bedreigde Yellow-tailed Woolly Monkey voor.
Jullie overnachten in deze Lodge, inclusief diner en ontbijt. 

Zaterdag: Dag 9 Abra Patrica - Túcume
Vanochtend gaan jullie vermoedelijk nog wat vogelen en dan vertrekken jullie weer uit dit gebied en rijden terug via Jaèn en dan meer naar het zuidwesten in de richting van Lambayeque. Even boven Lambayeque stoppen jullie bij Túcume, waar jullie heerlijk kunnen bijkomen bij het hotel waar jullie overnachten.
Dit hotel is gebouwd in de architectuur van de piramides, inclusief de adobe stenen en de tegeltjes mozaïek, maar ook de Acacia (algarroba) boomstammen, met de vertakking aan het eind, waarin weer andere palen steunen. Dit soort palen geven de naam aan dit hotel, los Horcones. Alles in het hotel is zeer goed afgewerkt en duidelijk door vakmensen gemaakt. Er zijn buiten mooi gekleurde plavuizen op de grond (met blauw en groen) en er zijn gele muren. In de grote tuin zijn bloemen, hangmatten en er is zelfs een kinderspeeltuin met mooie houten klimattributen.
Kortom een heerlijke plek om te verblijven de komende twee nachten. Lekker rustig, een heerlijk klimaat, voldoende schaduw en erg aardige mensen. Het restaurant gedeelte is ook rustiek met bijvoorbeeld buiten twee adobe-ovens. Hierin worden soms gerechten bereid. Er is een fijn terras, alles overdekt met bladeren of takken tegen de zon, dat een sfeervol effect geeft door de stralen licht die het nog doorlaat.
Dit hotel ligt vlak naast het terrein van de piramides van Túcume, en vanuit het hotel zijn de piramides dan ook al te zien. Mochten jullie onverwacht vroeg aankomen en graag nog iets willen doen vanmiddag, dan zouden jullie nog het nabij gelegen Bosque Pomac kunnen bezoeken. Dit is een erg interessant gebied. Allereerst om haar vogels, met in het bijzonder de zeldzame Cortarana Peruana, een grijs vogeltje met een soort rare kuif, dat het geluid maakt van een zwaar knerpende deur. Hij is geregeld te zien in de buurt van el Arbol Millenario, ongeveer 1 kilometer vanaf de hoofdingang. Deze enorme Faique boom (Algarroba / Acacia) is zoals de naam al doet vermoeden meer dan 100 jaar oud.
En dan zijn er verder in dit gebied meer dan 50 kleine heuvels te vinden beschut tussen alle bomen en struiken, waaronder tombes zijn. Deze grafheuvels liggen vol met aardewerk, wat je hoort als je er per ongeluk overheen loopt op zoek naar vogels. Dus goed opletten waar je loopt! Helaas is er geen geld om ze allemaal te openen.
Jullie overnachten in Túcume, bij het hotel is diner en ontbijt inclusief. 

Zondag: Dag 10 Túcume - Lambayeque - Túcume
Vandaag gaan jullie allereerst een bezoek brengen aan de piramides van Túcume. Túcume was een stad en een religieus en militair centrum van de Sicán-(Lambayeque) cultuur (ca. 900-1300 n.C.), dat nog tot aan de Chimú- en Incatijd werd uitgebouwd. Er zijn verschillende lagen waarbij de oudste onder liggen. Daarbovenop bouwden ze gewoon verder. In de onderste lagen waren veelal bedoeld voor bewoning. De latere hogere bouwwerken waren soms ook voor religieuze doeleinden bedoeld of bijvoorbeeld voor opslag of producten.
Het was de Noorse etnoloog Thor Heyerdahl die hier, samen met de Peruaanse archeoloog Hugo Navarro, hier aan de voet van de Cerro Purgatorio de 26 gigantische piramides ontdekten. Met een lengte van 700 m, een breedte van 240 m en een hoogte van ruim 35 m is de Huaca Larga de grootste hier. Helaas zijn de piramides van Túcume sterk geërodeerd, zoals alle piramides van niet gebakken leem aan de Peruaanse kust. Bij het archeologische opgravingsterrein is ook een museum, Museo de Sitio Túcume, dat met zijn traditionele bouwstijl de architectuur van de precolumbiaanse tijd nabootst.
Ook hier, wordt net als in jullie hotel, het dak bijvoorbeeld geschraagd door de horcones (algarroba boomstammen). In het museum wordt bijvoorbeeld de evolutie van de begrafenisrituelen en van de sieraden zichtbaar, zijn er maquettes van het ruïneterrein en van de Templo de la Piedra Sagrada. Onder deze tempel werd een offerdepot gevonden met honderden zilveren miniaturen van de Sicáncultuur.
Als jullie hier uitgekeken zijn (of misschien nog wel niet) gaan jullie naar Lambayeque, naar het Brüning museum, dat al open is sinds 1924. Hier wordt het door de Duitse ingenieur Hans Heinrich Brüning verzamelde goud, zilver, koper, kledingresten en beeldjes van aardewerk van de Chimú-, Sicán-(Lambayeque-), Vicus- en Mochecultuur tentoongesteld.
Jullie overnachten wederom in de Lodge in Túcume, inclusief diner en ontbijt. 

Maandag: Dag 11 Túcume - Lambayaque - Chaparrí
Vanochtend nemen jullie afscheid van Túcume en rijden opnieuw naar Lambayeque. Nu gaan jullie naar één van de hoogtepunten van Peru, namelijk het aan de stadsrand gelegen en in 2002 geopende Museo Tumbas Reales de Sipán, dat eruitziet als de piramides van Sipán.
Het is een heel groot museum (maar liefst 3200 m2), waar de vondsten uit de Sicán-cultuur en de wereldberoemde grafschat van de Señor de Sipán getoond worden, samen met een kopie van de luisterrijke graftombe in het centrum van de tentoonstelling.
In de tweelingpiramides van Sipán, ongeveer 30 kilometer buiten Chiclayo werden in 1987 vijf circa 1500 jaar oude koningsgraven gevonden, met waardevolle grafgiften, zoals goud, zilver, edelstenen, keramiek en fijn textiel. De talrijke waardevolle grafgiften, zoals een gouden borstplaat en met turkooizen versierde oorringen van El Señor de Sipán die men in een houten doodskist van een Mochepriester of Mochevorst vond, liet men in een Duits laboratorium in Mainz door deskundigen onderzoeken en restaureren. De grafgiften vormen tegenwoordig de grootste ooit in Amerika opgegraven schat van goud. Drie mannen, drie vrouwen, een kind en een hond waren in hetzelfde graf begraven, elk in een kist van gevlochten riet. In een ander graf lag een sjamaan met een lama en een hond.
Als jullie verzadigd zijn met informatie en nadat jullie misschien in het kleine winkeltje nog bij de mooie boeken hebben gekeken, gaan jullie lekker ergens lunchen. Misschien wel in restaurant el Rincón del Pato in Lambayeque, een specialiteitenrestaurant uit deze streek, waar ze voornamelijk eend serveren op alle manieren bereid. Of misschien wel ergens in Chiclayo. Jullie gids heeft vast wel goede ideeën.
En dan in de middag rijden jullie dan vanuit Chiclayo eerst een stukje in de richting van de opgravingssite van de piramides van Sipán en dan langs de rivier de Chancay richting Chongoyape en het Reserve Chaparrí in.
Hier verblijven jullie in een rustieke en zeer charmante Ecolodge. De cabins zijn allemaal gemaakt van lokale materialen (adobe en steen) om zoveel mogelijk in het landschap te passen, co-2 uitstoot van invoer van materialen te beperken en werk te verschaffen aan de lokale mensen. Er zijn zonnepanelen om water te verwarmen en elektriciteit te maken. En vuil water wordt eerst gezuiverd door een sedimentatietank en vervolgens voor irrigatie gebruikt. In het eetruimte gedeelte staat een groot stuk puimsteen, waar veel water doorheen is gefilterd tot drinkwater.
Deze eenvoudige eetruimte is buiten en gedeeltelijk met uitzicht op een riviertje dat achter de Lodge langs kronkelt en frequent bezocht wordt door vele soorten vogels. Vogels die je hier bijvoorbeeld vanuit het eetgedeelte kunt verwachten te zien zijn bijvoorbeeld de White-tailed Jay, Elegant Crescentchest, Collared Antshrikes, Amazilia Hummingbird, Superciliated Wren en Tumbes Sparrow.
Het is ook heerlijk om hier gewoon even lekker met een kopje koffie te gaan zitten kijken wat er allemaal gebeurt.
Er liggen bovendien prachtige vogelboeken ter inzage, onder meer van Heinz Plenge, de initiatiefnemer en eigenaar van deze Lodge. Heinz, half Duits/half Peruaans heeft jarenlang gewerkt in Peru als zeer gerenommeerd natuurfotograaf en hij heeft prachtige fotoboeken gemaakt. Hij heeft veel conservation projecten gezien en besloot, terug in Chaparrí om hier een eigen conservation project te starten, samen met de gemeenschap hier.
En dat gaat hem en zijn familie zo goed af dat hij in 2004 hier al de prestigieuze Schubert prijs voor heeft mogen ontvangen.
Jullie overnachten in deze Lodge, inclusief diner en ontbijt. 

Dinsdag: Dag 12 Chaparrí
Vanochtend vroeg, nabij de eetruimte, is een fantastisch spektakel dat je niet mag missen. Iedere ochtend vroeg op een specifiek tijdstip namelijk komen hier vele soorten kolibries om te baden in de rivier achter de eetruimte. De één voorzichtig vanaf de kant, de ander dapper duikend vanuit de lucht. Soms echter wachten hier de Boa Constrictors op hen… En dan aansluitend kunnen jullie hier meteen ontbijten. Buiten een comfortabele Ecolodge en de voorziening van goede mogelijkheden om prachtig te vogelen, is hier ook een opvangcentrum voor een aantal lokale dieren, zoals de Spectacled Bears. Inmiddels vangen ze 7 van deze prachtige beren op die illegaal in gevangenschap werden gehouden en zijn geconfisqueerd. Ze hebben hier op hun terrein ruime semi-wild afgezette gebieden gemaakt, waar de beren een zo natuurlijk mogelijk leven kunnen hebben. Dit maakt het tegelijkertijd ook mogelijk om met een gids de beren in werkelijkheid goed te kunnen gaan zien en op deze manier over ze te leren, wat normaal gesproken niet zo gemakkelijk is.
Daarnaast worden ook andere lokale dieren opgevangen zoals een Ocelot, Andean Condor, King Vulture en onlangs ook een Military Macaw, met de bedoeling om ze weer terug in de natuur te laten. Misschien kunnen jullie hier vanochtend een kijkje nemen.
In vrijheid maar gewoon rondom de Lodge worden overigens ook regelmatig wilde dieren gezien, zoals Peruaanse witstaart hertjes of Sechuran vossen. Ook veel kans heb je op het zien van de Pampas Cat, Northern Tamandua (miereneter) en Tayra. Lastiger te zien, maar wel hier zijn de Spectacled Bears, Puma en Collared Peccary. In het gebied zijn foto’s genomen met een op beweging reagerende nachtcamera waarop deze dieren goed te zien zijn. Maar de Lodge is vooral bekend om de prachtige vogelmogelijkheden die hier zijn. Er zijn hier hele kort en erg lange wandelingen te maken. Als je naar boven loopt naar de berenverblijven, zie je ook het waterreservoir dat gebruikt wordt voor de Lodge.
Nog iets verder omhoog vind je een heel grote steen, waar je goed kunt vogelen, terwijl je rustig in de schaduw kunt zitten met een klein briesje als die er is. In de steen bovenop zijn overigens uitgesleten kommetjes in de steen te zien, die vermoedelijk werden gebruikt als vijzel in vroeger tijden.
Laat in de ochtend is het opletten voor Eagles, Andean Condor en King Vulture en andere roofvogels. En rond de middag wordt het dan te warm om te vogelen en is het lekker rusten bij de Lodge. Later in de middag als het weer wat afkoelt is het weer mooi vogelen. De ernstig bedreigde White-winged Guan is hier geïntroduceerd en zowel deze als wilde White-winged Guans hangen vaak rond bij de lodge en in een nabijgelegen canyon. In de meer open gebieden kun je letten op de Peruvian Thick-knees, Necklaced Spinetails, Cinereous en Sulphur-throated Finches en Short-tailed Field-Tyrants. En in de meer droge gebieden zijn bijvoorbeeld Andean Tinamous, Short-tailed Woodstars, Parrot-billed Seedeaters en Collared Warbling Finches. Maar er zijn hier zoveel vogels dat je eigenlijk altijd moet opletten en de oren openhouden. Want ook in de lucht komen regelmatig paartjes Pacific Parrotlets voorbij of zwermen Red-masked Parakeets.
En ‘s avonds is het dan nog mogelijk om bijvoorbeeld de Scrub Nightjars, Grey Potoos, Pacific Pygmy-Owls en Peruvian Screech-Owls te zien, slechts enkele minuten vanaf de Lodge.
Jullie overnachten wederom in de Lodge in Chaparrí, inclusief diner en ontbijt. 

Woensdag: Dag 13 Chaparrí - Chiclayo
Vanmorgen nog een kans om de kolibries te zien baden en om rustig op je gemak meer vogels te zien en te genieten van deze heerlijke plek, want jullie zijn ook deze dag nog fijn hier. Na de lunch moeten jullie dan toch helaas afscheid nemen en vertrekken jullie weer richting Chiclayo, om een kijkje te gaan nemen in het nabijgelegen kustplaatsje Pimentel.
Hier wordt net als in andere kustplaatsjes zoals Huanchaco bij Trujillo, al duizenden jaren de kleine rietbootjes gebruikt door lokale vissers om de golven te bedwingen. Deze bootjes heten Caballitos de totora, ofwel paardjes van totora riet gemaakt, omdat de kleine eenmansbootjes zo op en neer lijken te springen in de golven. Getuige vondsten in de Moche- en Paracasgraven, was hier aan de kust van Peru een scheepvaarttraditie van minstens 2000 en vermoedelijk zelfs meer dan 4000 jaar.
De Spaanse kroniekschrijver Sarmiento Gamboa verhaalt hoe de Sapa Inca ((= “Enige Inca”, de vorst) Inca Topa Yupanqui (1471-1493) een vloot van vlotten liet uitrusten, die in Tumbes zee koos, met een leger van 20.000 krijgers. In de loop van de expeditie, die bijna een jaar duurde, bereikte de armada klaarblijkelijk een Polynesisch eiland. Want in de citadel van Cuzco werden meegebrachte voorwerpen bewaard, die daar later door de Spanjaarden zijn gezien.
Thor Heyerdahl is hier in Pimentel geweest in 1988 om een Duitse filmploeg te helpen een rietboot te bouwen om daarmee koers te zetten naar Paaseiland om een connectie te kunnen aantonen. De filmploeg riep de hulp in van Thor Heyerdahl bij de bouw van deze boot, de Chimok, omdat hij nogal wat ervaring had met primitieve zeetochten op originele boten. Hij was in 1947 vanaf Callao, Lima vertrokken met een vlot gemaakt van Ecuadoriaans Balsashout en uitgekomen bij een eilandengroep ten zuiden van Frans Polynesië.
Op Paaseiland zag hij afbeeldingen van rietboten en liet daar wat modelletjes maken. Toen ontdekte hij dat er in verschillende culturen rietboten waren gemaakt, zoals in Egypte, op het Chad meer bij Nigeria, op het Titicaca meer van Peru en Bolivia, op Paaseiland en in Polynesië.
Daarna heeft hij in Marokko de eerste rietboot Ra I gebouwd en later nog twee boten volgens de Titicaca bouwmethode, met hulp van Paulino Esteban en vier Boliviaanse Aymara rietbouwers. Dit was de Ra II, waarmee hij van Marokko naar Barbados voer en later nog de boot de Tigris. Deze boten waren allemaal gemaakt van Egyptisch papyrus. Paulino Esteban die veel ervaring had met rietboot bouwen. Hij had ook gebouwd voor andere onderzoekers, zoals de Spaanse Kitín Muñoz. Muñoz voer met zijn rietboot Uru van Lima naar de Markiezen, met dit verschil, dat deze boot gemaakt was van totora riet in plaats van papyrus.
Helaas is de boot Chimok vanuit Pimentel nooit verder gekomen dan de Ecuadoriaanse wateren nabij Galápagos, omdat juist op dat moment in 1988 de oorlog tussen Peru en Ecuador op uitbreken stond en de boot niet verder mocht varen. Ecuador vond het naar verluid niet zo leuk dat Peru met de eer van de Kon Tiki had gestreken, terwijl het vlot gemaakt was van Balsas hout uit Ecuador.
Wat wel interessant is om op te merken is dat tijdens deze tocht van de Chimok van de Duitse filmploeg, Thor Heyerdahl zelf in Túcume de directe connectie aan het uitgraven was tussen de vogelman-cult van Paaseiland en de Lambayeque cultuur rond 1100 in pre-Inca Peru. De Spanjaarden noemden deze rietboten overigens foutief “balsas”, naar analogie met de zeewaardige vlotten van de kustbewoners, waarschijnlijk omdat zij geen Europees equivalent kenden. Natuurlijk worden de boten met hun bijzonder fraaie lijn niet gebouwd uit balsastammen, maar uit totora-riet, eigenlijk een vorm van lisdodden, die genetisch verwant is aan het Egyptische papyrus en het berdi-riet uit het huidige Zuid-Irak, het vroegere Mesopotamië van de Sumeriërs.
Mochten jullie geen enkel bootje aantreffen, dan kunnen jullie ook even naar het nabijgelegen dorpje Monsefú rijden, waar de traditionele markt is met veel handwerk, dat veel levert aan Chiclayo.
Of jullie gaan gewoon even lekker wat drinken in deze ‘chique’ badplaats Pimentel. Dan rijden jullie terug naar Chiclayo waar jullie overnachten, bij het hotel zijn diner en ontbijt inbegrepen. 

Donderdag: Dag 14 Chiclayo - Piura - Macará
Vanochtend rijden jullie van Chiclayo naar het noorden via de kust. De weg naar Piura via Olmos kan overigens ook (meer binnenland), dit is een andere, minstens zo interessante weg. De weg van Chiclayo naar Piura langs de kust is heel droog met wisselend woestijnlandschap. Dan weer met wat acacia bomen, dan weer alleen maar zandduinen. Af en toe zie je vogels rond de nog overgebleven algarroba bomen. Deze bijna kaarsrecht lopende Panamericana voert hier namelijk door de breedste woestijn van Peru, de 145 km brede Desierto de Sechura. De bodem van deze woestijn bevat veel fosfaat en er is doorgaans helemaal geen leven.
Na de beide krachtige El Niño’s in 1982-83 en 1997-98, toen het hier na zeer lange tijd dagenlang regende, kwam de woestijn ineens tot leven en tot bloei. Sindsdien gedijen ettelijke algarroba bomen naast de Panamericana. Maar ook de wegen in de meer dan 100 km2 grote woestijn veranderden maandenlang in een modderpoel.
Vlak voor Piura kunnen jullie nog een kijkje gaan nemen in het plaatsje Catacaos, vlak voor Piura dat beroemd is om zijn veelzijdige kunstnijverheid zoals gekleurd aardewerk, houtsnijkunst, geweven katoen en mooie gevlochten stro-beeldjes.
Daar in de buurt kunnen jullie wellicht ook nog een bezoek brengen aan het Narihualá Fort, een archeologische site zo’n 10 minuten vanaf Catacaos, nabij Piura. Eens was Narihualá de hoofdstad van het Tallán rijk. Dit wordt gezien als het meest belangrijke architectonische monument van Piura, door de omvang en de prominente platformen gemaakt van adobe-stenen gladgemaakt met modder. Het fort beslaat een gebied van 6 hectare en is verdeeld in 4 secties waarvan 3 grotendeels zijn uitgegraven. De hoogste delen zijn ongeveer 40 meter hoog.
Lunch hebben jullie in Piura. Deze soort van oase-in-de-woestijn-stad werd in 1531 gesticht door de aanvoerder van de conquistadores, Francisco Pizarro, als eerste Spaanse nederzetting in Peru. De inwoners leven vandaag de dag van de opbrengst van de intensief bebouwde maïs-, katoen-, rijst- en suikerrietvelden en de fruit- en tabaksplantages.
Jullie vervolgen je weg van Piura richting Sullana, een beslist minder aangenaam gebied. Een groot gebied is hier ontbost en het lijkt wel een duinenlandschap. Voorheen waren hier acacia’s en cactussen. Nu lijkt het hier en daar wel een vuilnisbelt. Vuil wordt gewoon langs de weg gegooid. Overal zie je vuil en plastic langs de weg, ook waar huizen staan. Het stinkt er en het is er bloedheet. En de ontbossing gaat nog steeds door, want je ziet langs de weg nog steeds mensen met ezelkarretjes vol met gesprokkeld hout, dat ze kennelijk nog ergens hebben kunnen vinden, voor zolang als het duurt.
Ze gebruiken dit hout om op te koken, dus het zal niet lang meer duren en dan is het hier ook allemaal woestijn. Een gebied dat je de ogen opent voor het grote gebrek dat ze hier hebben, maar om gauw doorheen te rijden.
En dan rijden jullie verder naar het stadje Macará, voor de laatste nacht in Peru.
In Macará kun je goed eten bij restaurant Los Delfines. En jullie overnachten ook in Macará, waarbij jullie gids weer zorgt dat diner en ontbijt voor jullie inclusief is. 

Vrijdag: Dag 15 Macará - Puyango - Zaruma
Vanochtend rijden jullie de grens over naar Ecuador, vlak na Macará. Tien minuten vanaf Macará is een ander Jocotoco Reserve, namelijk Jorupe. Een prachtig droogwoudgebied met algarroba’s (ofwel faique / acacia’s) en ceiba bomen (kapok), vooral de karakteristieke groene ceiba’s. Jullie hebben vermoedelijk geen tijd om hier een kijkje te gaan nemen, maar let onderweg wel goed op of je vogels ziet langs de weg. Hier is de grond grijzig-bruin. Dichter bij Loja is de grond veel roder. Het eerste stuk rijden jullie door droogwoud met heel veel kleine en interessante planten en ook cactussen.
Bij Loja is Bosque seco interandina, en hier is een ander type droogwoud, namelijk Bosque seco ecuatoriaal.
Vogels die je onderweg bijvoorbeeld kunt zien zijn de Longtailed Mockingbird, de Red-Masked Parakeet, de Cara Cara, de White Tailed Jay, Pacific Parotlet, Pacific Pygme Owl en White Cheeked Parrot. Onderweg zullen jullie de hoeveelheid Ceibabomen minder zien worden, maar hier zie je nog drie soorten, een groene, een olijf en een bruine. Hier komt ook de Zorro de Tumbes voor, een soort vos. Normaal gesproken is het hier in februari t/m mei groen en de rest van het jaar is het droog, hoewel het weer ook hier de laatste jaren nogal in de war is en dan dus ook een andere uitwerking heeft op de natuur.
In het plaatsje Playas, tegenover een winkeltje c.q. restaurantje in de bocht woont señora Marianna, die de allerlekkerste bocadillo’s verkoopt van grote pinda’s. Wees vooral niet te zuinig met inslaan!
Jullie komen langs het plaatsje Catacocha, waar op zondag een traditionele markt is. Onderweg vandaag zul je merken, dat je op enig moment het hoogste punt gepasseerd bent en dan eindigt het droogwoudgebied van de acacia’s en bougainvilles die hier van oorsprong vandaan komen. De wijziging van het type bos zie je duidelijk aan de mossen die je ineens in de bomen ziet hangen en de bromelia’s.
Jullie gaan vandaag een bezoek brengen aan het Petrified Forest Puyango. Dit is een heel bijzonder gebied, waar je de versteende bomen in en op de aarde ziet liggen die meer dan 300 miljoen jaar oud (!!!) zijn. Dit is toch niet voor te stellen. Het is waarschijnlijk de grootste collectie versteende bomen in de wereld. Ook zijn er bijvoorbeeld in de rivierbedding in bepaalde stenen vormen van varens terug te vinden, een van de oudste plantensoorten die we kennen op aarde. Neem er gerust lekker de tijd voor om op je in te laten werken hoe oud dit is.
Er zijn verschillende kortere en langere wandelingen te maken hier. Er is verder een klein museum bij waar je wat bijzondere vondsten kunt bekijken.
En dan rijden jullie door naar Zaruma. Afhankelijk van hoe goed de wegen zijn gaan jullie wellicht via Marcabelí en Saracay. En dan door naar Zaruma. Dit stadje is bekend vanwege de goudmijnen, maar anderen kennen het juist van de in Ecuador prijswinnende koffie die hier vandaan komt.
En dan vermoedelijk vanavond vroeg naar bed, want het wordt morgen erg vroeg opstaan!
Jullie overnachten de komende twee nachten in Zaruma, het hotel is inclusief diner en ontbijt. 

Zaterdag: Dag 16 Zaruma - Buenaventura - Zaruma
Vanochtend heel erg vroeg vertrekken jullie naar weer een ander Reserve van de Jocotoco stichting, namelijk Buenaventura. De beboste heuvels van Buenaventura zijn nu een reservaat en hier wordt een mix van avifauna van Choco en Tumbesian vogels beschermd. Zoals de bijzondere El Oro Parakeet, die pas in 1980 is ontdekt. Het is precies broedseizoen als jullie er zijn en jullie zullen dus op zoek gaan naar geliefde nestplekken. Hier in de omgeving van Buenaventura gaan jullie deze dag vooral op zoek naar de regionale endemische vogels, die hier leven.
Ook hebben jullie hopelijk kans (meestal oktober – december) op het ervaren van het zeer bijzondere geluid van de vreemde Long-wattled Umbrellabird. En verder vind je hier de Club-winged Manakin en Grey-backed Hawk en is er kans op het zien van Bay Wrens, Pacific Tuftedcheek, Silver-throated, Rufous-throated Tanagers en de Chestnut-backed Antbird. Verder gaan jullie wat tijd doorbrengen bij kolibrie feeders, met onder meer veel Green Thorntails en Violet-bellied Hummingbirds. Er is een plek in de buurt waar vooral veel Emerald-bellied Woodnymph voorkomen en bij de Lodge worden vaak Pale-mandibled Aracaris en Grey-headed Chachalacas gezien. In het hoofdgebouw van deze Lodge kunnen jullie rustig even gaan zitten om in alle rust vele soorten kolibries, araçari’s en andere vogelsoorten te observeren, die hier graag bij de voederplekken komen.
En dan, als jullie er genoeg van hebben, dan rijden jullie, misschien via nog een andere vogelplek onderweg, terug naar Zaruma, waar jullie wederom overnachten in het hotel in Zaruma, inclusief diner en ontbijt. 

Zondag: Dag 17 Zaruma - Machála
Vanochtend kunnen jullie lekker nog een beetje in Zaruma rond kijken. Het stadje heeft een heel karakteristieke architectuur, met de koloniale uit hout gesneden balkonnetjes vanuit de Spaanse invloeden, die gelijker tijd dienen als het dak van een soort galerijen waaronder veel prachtige houten deuren de ruimtes erachter verbergen. Ook het centrale dorpsplein rondom een soort bloemenrijke tuin, is buitengewoon kleurrijk en prachtig om te zien met alle hout gesneden gebouwen. Verder is het de moeite waard om de kerk even op te zoeken met de enorme deur, en daarvandaan een stukje naar beneden waan je je bijna in een wild west dorpje, met de galerijen.
In de hoek zit een uitstekend koffietentje, waar je misschien ook meteen enkele lokale gerechten wilt proberen zoals bolas de verde. En dan gaan jullie op pad om in de richting te rijden van Machala. Misschien kunnen jullie onderweg nog langs een van de goudmijnen rijden, om te zien hoe dit hier gaat.
Als je vanaf de weg bij Zaruma naar boven kijkt, zie je in de berg een groot gat. Daar heeft Stalin in de goudmijnen gewerkt toen hij een jaar of 11 was.
Onderweg naar Machala kunnen jullie misschien nog een bezoekje brengen aan één van de vele bananen en cacao plantages waar je tussendoor rijdt, hoewel er kilometerslang tussendoor rijden ook al indrukwekkend is. De cacao en bananen zijn een belangrijk export product van Ecuador. Veel plantages zijn overigens streng verboden voor bezoekers.
Jullie rijden door naar Machala, waar jullie overnachten, het hotel is inclusief diner en ontbijt. 

Maandag: Dag 18 Machála - Quito
Vanochtend is het leuk om even naar de haven van Machala te rijden, of eigenlijk is het meer een baai. Hier in Puerto Bolivar, zie je soms vissers binnen komen met hun kisten vol vis op de schouders, die de pelikanen boven hun hoofden uit de kisten proberen te stelen. Een leuk schouwspel om even naar te staan kijken, vooral met een kokos in de hand om de dorst te lessen, die ze hier op straat voor je opensnijden.
In de verte in de baai zie je misschien grote schepen liggen. Dit zijn de schepen die hier komen om de bananen, cacao en koffie op te halen om ze vervolgens naar Europa en ook naar andere landen te vervoeren. Het is moeilijk voor te stellen dat dit de schepen zijn die na een lange tocht in Rotterdam aankomen met de bananen van de plantages waar jullie deze ochtend langsreden, die wij vervolgens in Nederland in de winkel kunnen kopen. Hier kun je ook heerlijke verse vis en zeevruchten eten voor geen geld (probeer bijvoorbeeld de camaron (of pescado) encocado (encocado betekend in een saus van kokos)! Of een grote schaal met grote gebakken garnalen of allerlei soorten zeevruchten. Wat wil je nog meer voor ontbijt!
Daarna rijden jullie naar het noorden voor de lange tocht terug naar Quito. Misschien dat jullie nog een korte stop maken bij Maglares Churute om bijvoorbeeld de gemantelde brulapen te zien, of even een glimp van de vele vogels die dit waterrijke gebied rijk is. Hoe de rest van de dag eruit zal zien zal voornamelijk afhangen van de voortgang die jullie maken in de tocht.
Jullie dag eindigt in ieder geval in Quito, waar jullie naar het hotel in het historische centrum worden gebracht waar jullie overnachten, inclusief ontbijt. Dit is een redelijk comfortabel hotel met eenvoudige maar sfeervolle kamers, gelegen aan een van de eerste koloniale pleinen in het oude centrum van Quito, tegenover de Santo Domingo kerk, die dateert van 1581. In het bescheiden hotel zit een restaurant
met een spectaculair uitzicht, waar jullie zouden kunnen eten. Maar er zijn ook andere goede restaurants in de buurt, hoewel vaak exclusief (niet toeristisch), zoals in het Theatrum Restaurant & Wine Bar, op de eerste verdieping boven het Nationaal Theater van Quito (Teatro Nacional Sucre). Ze hebben hier bovendien goede wijnen.
NB. Het is handig om meteen even een visitekaartje van het hotel mee te nemen, dan kunnen jullie gemakkelijk de weg terug vinden naar het hotel. 

Dinsdag: Dag 19 Quito (Historisch Centrum)
Vandaag op de afgesproken tijd zal de gids jullie ophalen voor een citytour in het historische centrum van Quito. Dit deel van de stad staat op de lijst van Wereld Erfgoed en er is hier veel te zien aan koloniale huizen, kerken en straten.
Tegenover het hotel aan het Plaza de Santo Domingo, is de prachtige kerk Iglesia de Santo Domingo te bezichtigen, waarin de Spaanse architectuur nog volop is te herkennen. En dichtbij is bijvoorbeeld het Plaza de la Independencia met het presidentiële paleis. Jullie zullen vermoedelijk in ieder geval naar het Guayasamin Museum gaan. Jullie overnachten wederom in hotel in het historische centrum van Quito, voor helaas alweer de laatste nacht in Ecuador. Diner en ontbijt zijn inbegrepen. 

Woensdag: Dag 20 Vertrek Quito – Amsterdam
’s Middags op de afgesproken tijd worden jullie opgehaald van het hotel en worden jullie naar het vliegveld gebracht voor de vlucht per KLM terug naar huis.  

Donderdag: Dag 21 Aankomst Amsterdam
Vandaag komen jullie aan op Schiphol en is de reis helaas ten einde. 

 

Als u geïnteresseerd bent in een vergelijkbare reis of heel anders,
dan kunt u ons gerust bellen voor meer informatie, op 050 50 10 250.
Graag tot horens!!

Stalin Armijos & Dorien Dijkstra 


Inbegrepen:
 §   internationale vliegtickets
§   alle overnachtingen met privé faciliteiten in een twee persoonskamer
§   privé transport met Engelssprekende gids/chauffeur
§   overig transport (zoals eventuele bussen en taxi’s)
§   alle maaltijden en bijbehorende (non-alcoholische) drankjes, eventuele lokale snacks als
   in het programma vermeld
NB. Alle maaltijden in deze reis zijn inbegrepen en worden vaak ter plekke geregeld door de gids. Dit zal nu eens in een goed restaurant zijn, dan eens in de vorm van een picknick onderweg, bijvoorbeeld op een vogelrijke plek langs de weg. Ook kunnen het meerdere hapjes op een dag zijn, bij het proeven van lokale lekkernijen die jullie onderweg tegenkomen wellicht. Dus hoewel in de tekst staat diner en ontbijt inbegrepen, is dit niet altijd in het betreffende hotel zelf, maar vaak ook in een restaurantje in de buurt of onderweg
§   alle benodigde entreegelden voor musea
§   alle benodigde entreegelden voor Nationale Parken 

Niet inbegrepen:
§   annuleringsverzekering
§   overige drankjes, extra’s (bijvoorbeeld telefoonkosten, was service), persoonlijke
   uitgaven (souvenirs)
§   fooien 

De kosten van dit voorstel zoals hierboven beschreven zijn afhankelijk van het aantal reizigers, keuze van de boot, hotels en tijdstip van vertrek. Bel voor meer informatie 050 50 10 250.

 
< Vorige   Volgende >

Design by: SQUID Design